NRK Meny
Normal

London-borgermester vil tilbake til parlamentet

LONDON (NRK.no): Londons populære borgermester, Boris Johnson, sier han etter all sannsynlighet vil tilbake til parlamentet i neste periode. Det øker også spekulasjonene om at han ønsker seg statsministerjobben.

Boris Johnson

Boris Johnson har evnen til å begeistre medlemmene i det konservative partiet i langt større grad enn statsminister David Cameron. Her trollbinder han medlemmene på Tory-landsmøtet i fjor høst.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

London-borgermesteren har knapt møtt pressen en eneste gang det siste året uten å få spørsmål om han vil tilbake til parlamentet, hvor han satt inntil han overtok borgermesterjobben i 2008.

Like lenge har han unngått å svare, men i dag kom det omsider et svar, et slags svar.

Foran en forsamling hos Bloomberg sa han at han hadde «danset rundt» spørsmålet svært lenge, og la til at han ikke kunne fortsette å unngå å svare.

- La meg si det slik. Jeg har ikke noe konkret sete (valgkrets) som venter, men jeg ser det som mest sannsynlig at jeg vil prøve å finne en krets å stille for i 2015. Det kan gå galt, men det mest sannsynlige er at jeg vil gi det et forsøk, sa Johnson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boris karikatur

Guardian oppsummerte i 2012 situasjonen i det konservative partiet med denne tegningen.

Foto: Faksimile Guardian

Mulig ny leder

Den karismatiske borgermesteren med skolebakgrunn fra både Eton og Oxford, ønskes av mange som den neste lederen for de konservative den dagen David Cameron velger å trekke seg.

Han bejubles ofte nærmest som en popstjerne når han deltar på arrangementer i London, og til tross for at han har sittet to perioder som borgermester, har populariteten holdt seg.

Andre er noe mer bekymret over han tidvis upretensiøse stil. Boris Johnson kan skremme mang en frisør med sin hårfrisyre, eller mangel på sådan.

Han er en ihuga sykkelentusiast, og kan ofte sees der han kommer i dress og sykkelhjelm til eller fra kontoret ved Tower Bridge.

Han lar heller aldri muligheten gå fra seg fra å dra en vits, har fremført taler på både gresk og latin i forbindelse med London-OL og har også opptrådt som gjesteprogramleder i den britiske originalversjonen av «Nytt på Nytt» («Have I Got News For You»).

Tilhengerne håper at hans folkelige appell vil hjelpe det konservative partiet til å beholde regjeringsmakten fra neste år. Koalisjonsregjeringen lider av slitasje, og er ikke garantert gjenvalg.

Mange håper nok også at Johnson vil utfordre Cameron på ledervervet, men det er mer usikkert med det første.

Tidligere i år sa Cameron at han ønsket Boris Johnson velkommen tilbake til parlamentet, og omtalte ham som «en fabelaktig spiss hvis du vil på banen».

Kilder nær Cameron har derimot antydet at statsministeren også frykter ham som en mulig utfordrer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

David Cameron og Boris Johnson

Boris Johnson to skritt bak statsminister David Cameron under valgkampen før britiske lokalvalg i mai. Spekulasjonene går på at Johnson vil utfordre Cameron om de konservative taper parlamentsvalget neste år.

Foto: Suzanne Plunkett / Reuters

Frir til EU-skeptikerne

Det konservative paritet sliter internt med store motsetninger om EU-spørsmålet. Mange folkevalgte, og folk flest, ønsker at Storbritannia skal forlate unionen.

Det har presset David Cameron til å love en folkeavstemning om saken i 2017, dersom han vinner valget neste år.

Han har derimot aldri sagt at han vil gå inn for å forlate unionen. Det har derimot Boris Johnson gjort – også det i dag.

Han omtaler seg som en tilhenger av EU, men ikke av dagens EU. Hvis ikke unionen blir reformert, vil Storbritannia ha en strålende fremtid på utsiden.

Dermed har han posisjonert seg som en av de mest sentrale EU-skeptikerne i partiet.

De konservative lekker velgere til anti-EU partiet UKIP, som både profilerer seg som et klart Nei-parti, men også med en mer folkelige appell. Dersom Boris Johnson nå slippes løs ved fronten, kan det bremses.

Men – som Johnson altså selv sa i dag, først må han ha en valgkrets å representere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt