Hopp til innhold

Boris Johnson trekker seg som parlamentariker

Den tidligere statsministeren trekker seg som representant i parlamentet med umiddelbar virkning.

Britain Politics Boris Johnson

Boris Johnson trekker seg som representant i parlamentet.

Foto: Alberto Pezzali / AP

Det melder flere britiske medier fredag kveld.

– Det er veldig trist å gå av som parlamentariker – for nå, sier Johnson i en uttalelse.

– Jeg blir tvunget ut av en liten håndfull personer, som ikke har noe bevis for påstandene sine.

Bakgrunnen skal være den såkalte «partygate-saken», parlamentets gransking om hvorvidt han førte de folkevalgte bak lyset da han sa at han overholdt alle koronaregler. Som følge av denne skandalen måtte Johnson gå av som statsminister

Avgangen som folkevalgt for Uxbridge og South Ruislip betyr at det utløses suppleringsvalg der.

Les også: Skandalene som felte Boris Johnson

Boris Johnson under en rugbytrening på Haverston School i 2015, da han var borgermester i London.
Boris Johnson under en rugbytrening på Haverston School i 2015, da han var borgermester i London.

Komiteen som gransker Johnson skal ifølge Reuters møtes mandag. Der vil de gjøre ferdig undersøkelsene, og har planer om å publisere rapporten raskt.

Innrømmet å ha villedet parlamentet

Boris Johnson brøt koronarestriksjonene ved flere sammenkomster i 2020, konkluderte politiet i fjor. Johnson betalte boten umiddelbart.

Johnson har vært under gransking for om han løy til underhuset da han sa at alle korona-reglene ble fulgt under sammenkomster da han var statsminister.

Den såkalte partygate-skandalen dreier seg om flere fester holdt av Johnson og Det konservative parti i blant annet Downing Street mens resten av Storbritannia var nedstengt under pandemien.

Les også: Boris Johnson innrømmer å ha villedet parlamentet

Boris Johnson må forklare seg om bildet fra Downing Street 13. november 2020.
Boris Johnson må forklare seg om bildet fra Downing Street 13. november 2020.

I mars i år ble han grillet om «partygate».

Da beklaget Johnson at han villedet parlamentet med opplysninger han sier han trodde var riktige, men som var feil.

– Jeg beklager for utilsiktet å ha villedet parlamentet. Men å si at jeg gjorde det hensynsløst eller bevisst, er helt feil, sa Johnson.

Nektet for regelbrudd

Johnson har bedt om unnskyldning for festene, men har hele tiden stått fast ved at han ikke brøt noen regler.

Det var også budskapet hans da han ble innkalt til høring i Underhuset.

I ettertid er det reist tvil om Johnson snakket sant, og en komité i Underhuset har gransket dette.

Komiteen har ennå ikke lagt fram sin rapport, men har orientert Johnson om hvilken vei det bærer.

Johnson bekreftet fredag at han har mottatt et brev fra komiteen med beskjed om hva han hadde i vente.

– Jeg har mottatt et brev fra komiteen som til min forbauselse gjorde det klart at de er fast bestemt på å bruke funnene til å drive meg ut av Parlamentet, heter det i en kunngjøring fra den tidligere statsministeren.

Festene i statsministerboligen

 • 2020-2021
  Fredagsdrinker

  Ansatte i Downing Street skal regelmessig ha tatt en fredagsdrink eller to på kontoret gjennom hele pandemien. Ansatte skal ha byttet på å lasse med seg en trillekoffert med vin til kontoret for anledningen.

 • 15. mai 2020
  Arbeidsmøte med ost og vin

  Koronaen herjet i Storbritannia. I hagen til statsministerboligen var statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds samlet. De er avbildet på et bilde som er lekket til The Guardian, sammen med 15 andre, og spiser ost og drikker vin. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.

  Skjermbilde fra The Guardian skal vise Boris Johnson drikke vin i hagen.
  Foto: Skjermbilde / The Guardian
 • 20. mai 2020
  Bring your own booze!

  En lekket epost fra Boris Johnsons privatsekretær Martin Reynolds til 100 ansatte ved statsministerens kontor inviterte til kveldssamling. Gjestene ble oppfordret til å ta med sin egen drikke, "bring your own booze". I ettertid har Johnson sagt at han var til stede i 25 minutter, og at han ikke burde latt samlingen skje.

  Epost Reynolds
  Foto: Skjermbilde / ITV News
 • 19. juni 2020
  Hipp hurra!

  Opp til 30 ansatte overrasket statsministeren med kake og bursdagssang på bursdagen hans. Samme kveld skal familie og venner ha samlet seg i statsministerparets bolig for å feire Johnson. En talsperson sagt at dagsamlingen varte i ti minutter, mens kveldsfeiringen foregikk utendørs.

  Britain Politics
  Foto: Matt Dunham / AP
 • 13. november 2020
  Den første avskjedsfesten

  Boris Johnson holder tale i avskjedsfesten for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain. Samme kveld hevdes det at Carrie Johnson, som på den tiden var forlovet med statsministeren, holdt en annen privat fest i den private boligen til paret. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».

  British PM Boris Johnson and Carrie Johnson hold virtual call at Chequers
  Foto: No 10 Downing Street / Reuters
 • 25. november 2020
  Afterwork

  Etter et arbeidsmøte i finansdepartementet sto drinker på agendaen. Arrangementet omtales som spontant. På det tidspunktet var puber stengt i London på grunn av koronarestriksjoner.

 • 27. november 2020
  Adjø!

  Nok en gang skal en medarbeider i Downing Street slutte. Nok en gang må statsministerens ansatte ta avskjed. Boris Johnson skal ha holdt tale, og bemerket for fullt det var i rommet.

 • 10. desember 2020
  Fest for utdanning?

  Utdanningsdepartementet i Storbritannia arrangerer fest. Der skal blant annet tidligere utdanningsminister Gavin Williamson ha deltatt.

  gavin williamson
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 14. desember 2020
  Tory-fest

  Ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Det konservative partiets kampanjehovedkvarter fester. Partiet kalles ofte Torys i Storbritannia. Bailey har siden bedt om unnskyldning, og erkjent dårlig dømmekraft.

 • 15. desember 2020
  Quiz med Boris

  Det arrangeres Quiz i statsministerens kontor, og statsminister Johnson er deltaker. I et bilde The Daily Mirror har fått tak i sitter han med kollegaer med julepynt. Andre kollegaer sitter i andre kontorer, og har virtuell quiz sammen. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.

  Boris på quiz
  Foto: Skjermbilde / The Daily Mirror
 • 16. desember 2020
  Dansefest i departementet

  Ansatte i transportdepartementet hadde fest med dans og drinker etter jobb samme dag som London innførte strenge tiltak på grunn av koronasmitte. Departementet har beklaget hendelsen.

 • 17. desember 2020
  Julefest på regjeringskontoret

  Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til kabinettsekretær Simon Case. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «julefest». Det skal også ha vært arrangert enda en avskjedsfest denne kvelden, for Kate Josephs. Hun ledet tidligere regjeringens arbeid med korona. På bildet er Boris Johnson på joggetur, forfulgt av journalister som vil snakke om koronatidens festligheter.

  Prime Minister Boris Johnson goes for a morning run
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Desember 2020
  Avskjed med kapteinen

  Forsvarsrådgiver og kaptein Steve Higham skal slutte å jobbe for Johnson. Da må det festes. Statsministeren skal ha stukket innom og holdt tale.

 • 18. desember 2020
  God jul!

  Det slås på stortromma og inviteres til nok en julefest for statsministerens ansatte. Det er denne festen som utløste undersøkelsene. En mye omtalt video viser Boris Johnsons talsperson Angela Stratton, som spøker om hendelsen i en liksom-pressekonferanse. Da denne videoen lekkes, slutter Stratton i jobben.

 • 16. april 2021
  Enda flere avskjedsfester

  To ansatte skal slutte i Downing Street. Det arrangeres to fester med 30 deltakere hver, som senere blir slått sammen. Det skal ha blitt både alkohol og dansing på festdeltakerne, men statsministeren var ikke til stede. Dagen etter var det begravelse for Storbritannias prins Philip. På grunn av restriksjonene måtte dronning Elizabeth sitte alene under begravelsen. Downing Street har siden beklaget overfor dronningen.

  Britain Politics
  Foto: Jonathan Brady / AP

SISTE NYTT

Siste nytt