Hopp til innhold

Boris Johnson har mistet flertallet i Parlamentet

LONDON (NRK): «Keep Calm and Carry On» heter det i Storbritannia, men det er lettere sagt enn gjort for medlemmene av Parlamentet som i dag vendte tilbake til Westminster og tok fatt på kampen om brexit.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har ikke lenger flertall i Parlamentet etter at en parlamentariker fra toryene skiftet side til Liberaldemokratene.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har ikke lenger flertall i Parlamentet etter at en parlamentariker fra toryene skiftet side til Liberaldemokratene.

Flere hundre demonstranter har samlet seg utenfor Parlamentet tirsdag kveld, der også Munchs «Skrik» dukker opp blant plakatene.

– Det var bare så åpenbart at vi måtte bruke det kjente Munch-maleriet, sier Maggie Turner til NRK.

Da EU-debatten gikk for fullt hjemme i Storbritannia i forbindelse med avstemningen for tre år siden, besøkte hun Munchmuseet i Oslo sammen med ektemannen Richard.

Brexit

Maggie og Richard Turner har tatt i bruk et velkjent verk for å uttrykke sine følelser for brexit da NRK møter dem utenfor parlamentet tirsdag kveld.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg / NRK

Maggie kjøpte to plakater i Oslo og satte dem sammen til en plakat. Siden har den vært brukt i mange titalls demonstrasjoner mot brexit, så også i kveld.

Hvorfor «Skrik»?

– Vi er så frustrert. Vi er så lei oss. Vi vil bare være en del av Europa, sier Maggie Turner til NRK mens hastedebatten pågår inne i Parlamentet.

Politiker skiftet side

Tirsdag ble det klart at Storbritannias statsminister Boris Johnson ikke lenger har flertall i Parlamentet, etter at en parlamentariker fra toryene skiftet side til Liberaldemokratene da Parlamentet åpnet etter sommeren.

Det var BBC som først meldte at den konservative parlamentarikeren Phillip Lee hadde forlatt plassen sin, gått over gulvet og satt seg hos Liberaldemokratene mens Boris Johnson talte.

– Etter lang overveielse har jeg kommet fram til at det ikke lenger er mulig å tjene mine velgeres og landets interesser som konservativ parlamentariker, skriver Lee på Twitter og legger ved sitt oppsigelsesbrev til statsministeren.

Philip Lee

Phillip Lee har publisert sitt oppsigelsesbrev til statsministeren på Twitter.

Foto: ISABEL INFANTES / AFP

Hastedebatt i Underhuset tirsdag kveld

Johnsons regjering har hittil hatt et knappest mulig flertall med støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP.

Nå har regjeringen et like knapt flertall – én stemmes overvekt – mot seg i Underhuset.

Parlamentsleder John Bercow tillot senere tirsdag kveld en hastedebatt i Underhuset, som nå pågår. Opposisjonen vil bruke debatten til å åpne for lovforslag for å hindre en hard brexit.

Laster Twitter-innhold

«Keep Calm and Carry On»

Statsminister Boris Johnson ble møtt med buing og tilrop da han startet sin orientering i Parlamentet tirsdag ettermiddag.

Johnson minnet om at det er 80 år siden Storbritannia gikk inn i andre verdenskrig. Buingen kom da han sa at landet, nå som da, står for demokrati og rettsstyre.

Mange kritikere mener det er nettopp disse verdiene han selv har utfordret med sine planer om å suspendere Parlamentet neste uke.

«Keep Calm and Carry On»

«Keep Calm and Carry On» var opprinnelig en kampanje fra den britiske regjeringen i 1939, under opptakten til Andre verdenskrig. Siden er slagordet blitt et varemerke for britene.

Foto: LEON NEAL / Afp

Fornuft og følelser

Statsministerens planer om å sende parlamentarikerne hjem allerede neste uke, for å hindre at de tukler med brexitplanene hans, har utløst sterke reaksjoner både hos de folkevalgte og briter Storbritannia rundt.

Britene befinner seg i et politisk farvann de aldri har sett maken til, og når fornuften er tilstand for debatt tar følelsene raskt over.

Ro! ropte parlamentsleder John Bercow flere ganger, og ba de folkevalgte om å vende tilbake til den «Buddha aktige ro» som Father of the House, Kenneth Clarke, viser.

– Jeg har lenge vært et fan av Father of the House, sa Boris Johnson kjapt og påpekte at han i likhet med Kenneth Clarke ikke ønsker et nytt valg.

John Bercow

John Bercow har vært Speaker of the House i snart ti år. Hans stilling som ordstyrer tilsvarer stortingspresidentens i Norge.

Vil hindre hard brexit

Opposisjonen, pluss et knippe representanter fra Johnsons parti, ønsker på sin side å bruke de få dagene de har til rådighet til å gjøre alt i sin makt for å hindre at det blir en hard brexit 31. oktober.

Senest mandag sa Johnson at han ikke under noen omstendigheter vil be EU om å utsette utmeldingsdatoen.

Den ferske statsministeren gikk til topps i toryenes lederkamp med løfte om å ta britene ut av EU på oktobers siste dag – med eller uten en utmeldingsavtale.

Brexit

«Migranter velkommen, stopp brexit, stopp Boris», står det på plakaten til Maggie og Richard Turner som NRK møtte utenfor parlamentet tirsdag. I hendene holder Maggie hatter hun også har laget, og solgt 10.000 av.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg / NRK

Vil ta kontroll over dagsorden i Underhuset

Det var konservative Sir Oliver Letwin som kom med den formelle forespørselen om en hastedebatt tirsdag kveld.

Debattformen fører normalt ikke til noe vedtak, men denne gangen er målet å ta kontroll over Underhusets dagsorden for onsdag. Slik vil opposisjonen forsøke å få gjennom lovforslag for å unngå en hard brexit 31. oktober.

Letwin vil utsette utmeldingen til januar, og sier denne uken er siste mulighet til å avverge en hard brexit. Han mener det blir vanskelig å komme fram til en avtale innen 31. januar, men tror regjeringen ikke har en sjanse til å klare det innen 31. oktober.

– Vi er mellom barken og veden, og denne gangen er veden å foretrekke fremfor barken, sa han i debatten.

Johnson

Statsminister Boris Johnson ble møtt med buing og mistet sitt flertall i Parlamentet tirsdag.

Populisme og engelsk nasjonalisme

Liberaldemokratene ønsket i ettermiddag Phillip Lee velkommen til partiet.

Phillip Lee skriver at han helt siden folkeavstemningen i 2016 har vært bekymret for den retningen torypartiet har tatt.

– Brexitprosessen har dessverre bidratt til å forvandle dette en gang storartede partiet til noe som ligner mer på en smal fraksjon der enkeltpersoners «konservatisme» måles ut fra hvor skjødesløst de ønsker å forlate EU, skriver han.

Lee mener partiet er «infisert» av populisme og engelsk nasjonalisme.

Laster Twitter-innhold

Kashmir, Amazonas og Hongkong

Da møtet startet, skulle man likevel tro det var en hvilken som helst dag i den britiske nasjonalforsamlingen.

Første post var en spørretime for utenriksminister Dominic Raab, der temaene inkluderte den spente situasjonen i Kashmir, brannene i Amazonas og situasjonen i Hongkong.

Det er også et par andre for lengst fastsatte poster på programmet tirsdag, men utover ettermiddagen og kvelden er brexit den dominerende saken.