NRK Meny
Normal

Boris Johnson er ny utenriksminister i Theresa Mays regjering

Storbritannias nye statsminister Theresa May har utpekt brexit-generalen og villstyringen Boris Johnson som sin nye utenriksminister. Navnene på resten av ministrene tikker inn.

Utenriksminister Boris Johnson

NY UTENRIKSMINISTER: Tidligere brexit-general Boris Johnson blir ny utenriksminister i Storbritannia. her er han fotografert på vei ut av statsministerboligen onsdag kveld.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Theresa May hos dronning Elizabeth

HOS DRONNINGEN: Theresa May får det ærefulle oppdraget. Hun er dronning Elizabeths 13. statsminister.

Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos

Ikke lenge etter at Theresa May fikk det formelle oppdraget om å danne en ny regjering av dronning Elizabeth tidlig onsdag kveld, begynte offentliggjøringen av navnene på medlemmene i hennes ferske, indre kabinett.

Disse navnene er klare:

Philip Hammond

NY: Philip Hammond flyttes fra utenriks- til finansministerposten.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters
Micael Fallon

FORTSETTER: Michael Fallon fortsetter som forsvarsminister

Foto: OLI SCARFF / Afp
Amber Rudd

NY: Amber Rudd er ny innenriksminister.

Foto: OLI SCARFF / Afp
  • Statsminister Theresa May (tidligere innenriksminister)
  • Finansminister: Philip Hammond (tidligere utenriksminister)
  • Utenriksminister: Boris Johnson (ny)
  • Forsvarsminister: Michael Fallon (fortsetter)
  • Innenriksminister: Amber Rudd (ny, tidligere energiminister)
  • Brexit-minister: David Davis (ny)
  • Handelsminister: Liam Fox (ny, tidligere forsvarsminister)
Brexit-minister David Davis

BREXIT-MINISTER: Euroskeptiker David Davies får nyopprettet ministerpost.

Foto: OLI SCARFF / Afp
Liam Fox

NY: Brexit-tilhenger Liam Fox er ny handelsminister.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Lover å minske forskjellene

– Jeg vil danne en regjering for hele nasjonen (a one-nation government), sa hun, og lovet å gjøre sitt beste for å minske forskjellene i samfunnet mellom de privilegerte og de som sliter nederst på rangstigen.

– Jeg vil kjempe mot den brennende urettferdigheten. Hvis du er født fattig, vil du dø 9 år tidligere enn de rike. Hvis du er svart, vil du få tøffere behandling av justissystemet enn hvis du er hvit. Hvis du er kvinne, vil du tjene mindre enn en mann, og hvis du sliter med mentale problemer er det ikke nok hjelp å få, sa hun.

– Hvis du er fra en vanlig arbeiderfamilie er livet mye tøffere enn det mange her i Westminster er klar over, sa hun, og lovet å jobbe for å minske forskjellene.

– Min regjering skal ikke være drevet av interessene til de privilegerte få, men av interessene til vanlige folk. Jeg vil gi dere mer kontroll, lovet hun.

Theresa May foran Downing Street nr. 10

ONE NATION GOVERNMENT: Theresa May lovet å være statsminister for hele nasjonen da hun holdt sin første tale som statsminister foran den sorte døren til statsministerboligen i Downing Street nr. 10 i kveld.

Spekulasjoner

Andrea Leadsom

Energiminister Andrea Leadsom støttet May etter at hun trakk sitt eget kandidatur.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters
Michael Gove.

Justisminister Michael Gove nevnes som en mulig ny minister.

Foto: Matt Dunham / Ap

Blant navnene som nevnes som aktuelle, er også Andrea Leadsom og Michael Gove, begge tidligere rivaler.

Theresa May skal finne den perfekte balansen mellom brexit-tilhengere og remain-tilhengere, og samle partiet etter den opprivende striden som endte med utmeldingsvedtaket i folkeavstemningen 23. juni.

Støttespillere i kø

Chris Grayling

Chris Grayling er partiets leder i Underhuset.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Hun skal belønne støttespillere, men også samle partiet. Chris Grayling som er partiets leder i House of Commons nevnes. Han støttet brexit, og ga tidlig May sin støtte som ny statsminister.

Det er også ventet at May vil utnevne flere kvinner. Støttespillere som Amber Rudd og Justine Greening er blant navnene som nevnes i britiske medier. Andre av Theresa Mays nær medarbeidere som kan rykke opp er Harriett Baldwin, Margot James og Karen Bradley.

Ifølge britiske medier kan det ta flere dager før hele ministerlisten er klar.

Oppoverbakkene starter

John Todd

John Todd er forsker på britisk politikk ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Når ministerlisten er klar, venter de store politiske utfordringene.

– Theresa May skal samle det konservative partiet, men det er flere utfordringer i nærmeste framtid for den nye lederen, sier forsker på britisk politikk, John Todd, ved Universitetet i Oslo.

Helt sentralt i arbeidet for den nye britiske regjeringen blir forhandlingene med EU, etter at folket sa ja til å forlate unionen.

– Hun må snart ta fatt på forhandlingene med EU og med enkeltland, og sørge for at det blir minst mulig skadelig for økonomien. Vi fikk store bevegelser i markedet i dagene etter folkeavstemningen, men kanskje ikke så store som mange hadde trodd, sier forskeren.

– Hva skal til for å klare forhandlingene?

– Hun må vise at hun har en «trygg hånd på rattet». Det er nevnt at hun vil lage et eget Brexit-departement som skal jobbe med utmeldingen. May er jo kjent for å være pragmatisk, det vil hjelpe henne til å finne løsninger framover, sier Todd.

Dilemma om innvandring

Theresa May har vært innenriksminister i Storbritannia siden 2010 og jobbet for strengere kontroll med innvandringen. Nettopp innvandring var et av de viktigste temaene i debatten før brexit-avstemningen.

I sin tid som minister har hun stått for flere populære tiltak. Blant annet stod hun bak forslaget som førte til Immigration Act i 2014. Loven forbyr huseiere å leie ut til personer som ikke har papirene i orden, altså immigranter uten oppholdstillatelse. Den samme loven forbyr dem å ta førerkort og opprette bankkonti.

– Mays store dilemma blir å begrense innvandringen, samtidig som hun jobber med å få tilgang til det indre markedet i EU, som krever fri flyt av arbeidskraft, sier Todd.

Theresa May møtte pressen etter at hun offisielt var valgt til ny leder av det konservative partiet. Onsdag overtar hun som statsminister i Storbritannia.

Han tror det britene vil måle henne på, blir valgløftet om å stanse den økende ulikheten i befolkningen.

– Hun sier hun vil ha en økonomi som fungerer for alle, men må klare det uten å miste støtte fra de konservative. Når hun angriper de uforsvarlige høye lønningene for enkelte grupper, blir det interessant å se om hun får til enighet om å redusere topplønningene, sier Todd.

Hun bestemte seg for å bli politiker da hun var tolv år. Nå kan hun bli Storbritannias neste statsminister.
Sitatmaskinen Boris Johnson blir ikke Storbritannias neste leder, slik mange trodde. Dermed går verden glipp av en svært frittalende statsminister. Se hans mest elleville meldinger her.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt