Ber folk slutte å sutre etter Donald Trumps valgseier

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson mener Donald Trumps seier i presidentvalget i USA gir gode økonomiske muligheter, mens klimaforskere mener Trump som president er en katastrofe for planeten.

Donald Trump peker mens han holder en tale

PRESIDENT TRUMP: Donald Trump lovet i valgkampen at han vil trekke USA fra klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i fjor, dersom han ble president. Når han nå har vunnet presidentvalget, er en rekke av verdens klimaforskere sterkt bekymret.

Foto: JIM WATSON / Afp

– Jeg må med all respekt si til noen av mine kjære europeiske venner og kolleger at jeg tror det er på tide at man kommer seg ut av dysterheten etter valget og slutter med sutringen og «klage-orama» som foregår noen steder, sier Boris Johnson.

Pipa har dermed fått en annen lyd hos den britiske utenriksministeren. I forkant av det amerikanske presidentvalget sa Johnson at tanken på Donald Trump som president gjorde ham genuint bekymret.

– Trump er en «deal maker»

Boris Johnson smiler mens han står på talerstolen foran et britisk flagg

POSITIV: Boris Johnson ble bekymret av tanken på Donald Trump som president før valget, men nå mener han verden må se de økonomiske mulighetene med Trump.

Foto: Petr David Josek / Ap

Nå maner han til optimisme og mener Trump gir gode muligheter for både Storbritannia og resten av verden.

– Jeg synes vi bør anerkjenne at dette er en god mulighet. Han er tross alt en «deal maker», en som får avtaler i boks, sier Johnson, ifølge The Guardian.

– Han ønsker en frihandelsavtale med Storbritannia. Jeg mener dette er en flott mulighet for oss til å bygge videre på det gode forholdet med USA, som er fundamentalt viktig for oss, men også viktig for stabiliteten og veksten i verden.

Klimaforskere: – Det er «game over» for klimaet

Like begeistret er ikke flere av verdens ledende klimaforskere.

– Trumps presidentskap kan bety «game over» for klimaet. Han kan gjøre det umulig å stabilisere den globale oppvarmingen på et nivå under det som er farlig, sier Michael E. Mann, klimaforsker og leder av Earth System Science Center ved Pennsylvania State University, ifølge The Guardian.

– Dette er rett og slett en katastrofe for planeten, sier Kevin Trenberth, seniorforsker ved US National Center for Atmospheric Research.

I september gjorde president Barack Obama det klart at USA ratifiserer og gjør bindende klimaavtalen som nesten 200 land ble enige om på FNs klimatoppmøte i Paris i desember i fjor. Det samme sa Kinas president Xi Jinping.

Kina og USA slipper til sammen ut 38 prosent av verdens klimagasser og er verdens største og nest største utslippere.

Amerikanske studenter protesterer under klimatoppmøtet i Marrakesh

PROTESTERER: Amerikanske studenter protesterer under klimatoppmøtet i Marrakesh etter Donald Trumps seier i presidentvalget i USA.

Kaller Trump en «kull-elskende klimafornekter»

Obamas etterfølger i Det hvite hus, Donald Trump, har imidlertid vært tydelig på at han mener klimaendringene og den globale oppvarmingen er en bløff.

Han har sagt at han vil at USA skal trekke seg fra klimaavtalen i Paris, og han vil stanse alle utbetalinger til FNs programmer mot global oppvarming.

– Flere millioner amerikanere stemte på en kull-elskende klimafornekter som er villig til å dømme folk rundt omkring i verden til fattigdom, sult og død på grunn av klimaendringene, tordner Benjamin Schreiber, klimadirektør ved Friends of the Earth US.

Donald Trump vil ikke ha klimasamarbeid om han blir president sa han i Gettysburg i dag.

VIL KUTTE MILLIONER: Donald Trump la frem hva han vil gjøre i løpet av sine 100 første dager som president, dersom han skulle vinne, i et av sine siste valgkampmøter. Der sa han blant annet at han vil kutte millionoverføringer til det amerikanske klimaprogrammet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt