Utenriksministeren settes kraftig på plass etter kommentar til «Lady et eller annet»

Måten Storbritannias utenriksminister Boris Johnson snakket til en Labour-politiker på, gikk ikke ubemerket hen hos lederen i det britiske Underhuset. – Upassende og direkte sexistisk.

– Jeg tillater det ikke, uansett hvor høytstående man er. Slik språkbruk er ikke akseptabel, og vil ikke bli tillatt. Slik er det med den saken, sa Underhusets leder John Bercow til applaus fra parlamentsmedlemmer tirsdag.

«Lady et eller annet»

Ordstyrerens tordentale kom etter at utenriksminister Boris Johnson omtalte Emily Thornberry som «Lady et eller annet, jeg husker ikke ... Nugee».

Thornberry, som er Labours utenrikspolitiske talskvinne, er gift med Christopher Nugee, men har valgt å beholde pikenavnet.

– Vi tiltaler ikke folk etter deres ektefellers titler. Opposisjonens utenrikspolitiske talskvinne har et navn, og det er ikke «Lady Something». Vi vet hva hun heter, og det er upassende og direkte sexistisk å snakke på den måten, sa en tydelig provosert Bercow.

Emily Thornberry

Labours utenrikspolitiske talskvinne, Emily Thornberry, har blitt kalt «Lady Nugee»

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Sa unnskyld

Boris

Utenriksminister Boris Johnson.

Foto: Pru / AFP

Utenriksministeren var rask til å beklage uttalelsene sine, og bedyret at han ikke mente å såre sin politiske meningsmotstander.

– Unnskyld hvis du mener at jeg er skyldig i å ubevisst ha kommet med sexistiske eller upassende kommentarer, sa han først til Bercow.

– Jeg vil også si unnskyld til den ærede kvinnen som sitter foran meg, hvis det er slik at hun ble støtt. Jeg vil uforbeholdent unnskylde hvis jeg har såret henne, fortsatte han.

Også statsminister Theresa May har omtalt Thornberry som «Lady Nugee» tidligere.

Kontroversiell

Det er ikke første gang Boris Johnson vekker oppsikt for sine uttalelser om andre politikere.

To måneder før han ble utenriksminister vant han Spectators konkurranse om å skrive det mest fornærmende diktet om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. I diktet beskriver han at Erdogan har sex med en geit.

Ifølge Washington Post har han også beskrevet Hillary Clinton som «en sadistisk sykepleier på et mentalsykehus», og sagt at Barack Obama har «en nedarvet avsky» mot Storbritannia, fordi han har familie fra den tidligere britiske kolonien Kenya.

SISTE NYTT

Siste nytt