Hopp til innhold

Boris Berezovskij funnet død i sitt hjem

Den russiske oligarken og Putin-kritikeren Boris Berezovskij døde brått i sitt hjem i Storbritannia lørdag.

Boris

Boris Berezovskij ble 67 år gammel.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Den russiske mangemillionæren ble 67 år. Han ble funnet i sitt eget hjem i Surrey i Storbritannia. Hans russiske advokat og en slektning bekrefter dødsfallet, ifølge flere nyhetsbyråer.

Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig ukjent. Britisk politi har nå satt i gang en omfattende etterforskning av dødsfallet som betegnes som «uforklarlig». Ifølge spekulasjoner i russisk presse skal han ha blitt funnet i badekaret sitt.

Berezvoskij hadde store økonomiske problemer i tiden før dødsfallet. I fjor tapte Berezovskij en rettsak mot Chelsea-eier Roman Abramovitsj, en rettsak han skal ha brukt om lag én milliard kroner på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boris

I fjor tapte Berezovskij en rettsak mot Chelsea-eier Roman Abramovitsj (t.v.), en rettsak Berezovskij skal ha brukt om lag en milliard kroner på.

Foto: Andrerw Winning / Reuters/NTB Scanpix

Putin-kritiker

Berezovskij var en kjent kritiker av regimet i Kreml. Han samarbeidet tidligere tett med Vladimir Putin, men har i senere tid vært en av Putins argeste kritikere.

Berezovskij var på 90-tallet en del av den indre sirkelen rundt tidligere president Boris Jeltsin. Berezovskij hadde tett kontakt med Jeltsins datter Tatjana. De fleste mener at han fikk inpass på grunn av rikdommen sin og makten i form av at han hadde kontroll på Russlands største og viktigste TV-kanal ORT.

Da Vladimir Putin tok over i 1999 støttet Berezvoskil overgangsprosessen og var positiv til presidentskiftet. Men da Putin gjennomførte et voldsomt oppgjør med oligarkenes politiske makt, ble det kollisjon. Berezovskij og Vladimir Gusinskij flyktet til vest med det de kunne redde av sine rikdommer.

Rik ingeniør

Berezovskij var sentral i forbindelse med konflikten i Tsjetjenia og forsøkte å mekle fram en form for fred.

Berezovskij var opprinnelig en ingeniør som bygget opp en formue på slutten av Sovjetunionen, fordi han så mulighetene og fikk sterk innflytelse over store bedrifter. Han var en av dem som utnyttet kaoset og tilegnet seg verdier på tvilsomt vis.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jeltsin

Den tidligere matematikeren Berezovskij bygget seg opp som forretningsmann under Boris Jeltsins (t.v.) presidentperiode. Han skapte seg en formue ved å slå kloa i statlige aktiva til en svært billig pris under Russlands hastverk med å privatisere økonomien.

Foto: ITAR TASS / AP

Overlevde flere drapsforsøk

Russeren har bodd i eksil i Storbritannia siden 2000 og Russland har krevd ham utlevert fra landet. Berezovskij ble i 2001 tiltalt for politisk korrupsjon, bedrageri og underslag av penger fra flyselskapet Aeroflot.

Han har også blitt anklaget av russisk påtalemyndighet for å konspirere for å gripe makten i et voldelig kupp.

Berezovskij har overlevd flere drapsforsøk. Han ble av russiske myndigheter utpekt som ansvarlig for drapet på en annen Russland-kritiker, Aleksandr Litvinenko, i 2006. Litvinenko, som også bodde i Storbritannia, ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium.

Putin

Berezovskij var en tidligere betrodd samarbeidspartner i Kreml, som etter hvert ble en av president Vladimir Putins argeste kritikere.

Foto: Darko Vojinovic / Ap/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt