Skylder en halv milliard - selger tennistrofeer

Trofeer og premier som den tidligere tennisspilleren Boris Becker har vunnet, skal nå auksjoneres bort. 50-åringen har en halv milliard i gjeld og vil starte et nytt liv.

Britain Becker Bankrupty Auction

UNDER HAMMEREN: Denne replikaen i sølv fra Tiffany og Co fikk Boris Becker etter seieren over Ivan Lendl i US Open i 1989. Nå skal den selges på auksjon.

Foto: Matt Dunham / AP

– Jeg tror høydepunktet i auksjonen kommer til å bli trofeet han vant i US Open, men vi har også noen spesielle premier fra seirene hans i Wimbledon, sier Terry Madden til nyhetsbyrået Ap. Madden er direktør for auksjonshuset Wyles Hardy og Co i London.

Til sammen 81 ting skal auksjoneres bort på nettauksjonen, og det er allerede kommet inn bud fra Canada, Singapore, Hongkong, Australia og USA.

Britain Becker Bankrupty Auction

SELGES: Trofeer og minnegjenstander skal auksjoneres bort. Auksjonen ble åpnet i dag og avsluttes 28. juni.

Foto: Matt Dunham / AP

Opp- og nedturer

Tyske Boris Becker var i mange år en av verdens beste tennisspillere og vant til sammen 49 singleturneringer i løpet av karrieren. Han vant Wimbledon tre ganger, den første allerede som 17-åring.

Han har to Australian Open-titler og har vunnet US Open én gang. Han har også en OL-gullmedalje i double.

Ifølge anslag, skal han ha spilt inn rundt 25 millioner dollar frem til han la tennisracketen på hylla i 1999. Da hadde han vært proff i 15 år.

Becker

FALLER OG REISER SEG: Her stuper Becker etter ballen i US Open-finalen mot Ivan Lendl i 1989.

Foto: Adam Stoltman / AP

Siden har veien til tider vært humpete for den pensjonerte tennisspilleren.

Han har vært trener for tennisspilleren Novak Djokovic, og vært en av toppene i det tyske tennisforbundet. Men, han har samtidig slitt med å håndtere penger.

Allerede i 2001 fikk han en restskatt på flere millioner kroner, og tapte store summer i forbindelse med en skilsmisse.

FILES-CAFRICA-GERMANY-DIPLOMACY-TENNIS-BECKER-BANKRUPTCY

KJEMPER: Boris Becker kjemper mot konkursen. Her fra en pressekonferanse med det tyske tennisforbundet i fjor.

Foto: DANIEL ROLAND / AFP

I fjor ble han slått konkurs av en domstol i London, etter at han ikke skal ha betalt gjelden sin de siste par årene. Gjelden skal nå ha passert en halv milliard norske kroner.

Falskt pass

Becker har gjort flere forsøk på å komme seg unna konkursen, og det toppet seg nylig da han begjærte seg fritatt for rettslig forfølgelse i Storbritannia.

Han hevdet nemlig at han hadde vært sports- og kulturattaché til EU for Den sentralafrikanske republikk siden april. Han viste frem et diplomatpass og mente han hadde immunitet.

Men, tirsdag kom beskjeden fra Den sentralafrikanske republikk om at historien kanskje ikke stemte helt.

Stabssjef Cherubin Moroubama sa til nyhetsbyrået AFP at passet var en del av en serie pass som ble stjålet i 2014, og at det mangler signaturen til utenriksministeren i landet.

Han slo dermed fast at passet til Becker var falskt.

Like etter hevdet likevel landets ambassade i Belgia i et intervju med kringkasteren Deutsche Welle at Becker jobber som attaché for dem. Nøyaktig hva oppgavene hans er, ble derimot ikke oppklart.

En dråpe i havet

– Vi regner med å få inn et solid beløp i forbindelse med auksjonen, det kan være snakk om en sekssifret sum, opp mot en kvart million pund, sier Madden.

Beckers trofeer selges på auksjon

STORT UTVALG: Terry Madden fra auksjonshuset Wyles Hardy og Co ser på noen av de 81 effektene som skal under hammeren.

Foto: AP

Men Becker skylder et langt større beløp enn det.

– Kravene er kommet opp i flere titalls millioner pund, så dette er en relativt liten dråpe i havet. Men vi er nødt til å gjøre det for å realisere så mye penger som mulig til kreditorene.

For noen måneder siden ba Becker selv om offentlig hjelp til å spore opp fem Grand Slam-trofeer som er forsvunnet, og som han trenger for å betale noe av gjelden sin.

Og i disse dager går trofeer, klokker, klær og sko under hammeren.

Skoene til Boris Becker selges på auksjon

GODT BRUKT: Disse skoene spilte Becker med i Australian Open i 1996. Der sikret han seg sin sjette og siste Grand Slam-tittel.

Foto: AP

Auksjonen ble åpnet i dag, og avsluttes 28. juni.

SISTE NYTT

Siste nytt