I dag kom han ut på Slottsplassen sammen med de 17 andre nye statsrådene i Erna Solbergs første regjering, og jobben starter umiddelbart.
- Les:
NRK har bedt seks av sine utenrikskorrespondenter om å utfordre Børge Brende på hva som er viktigst i sine områder i verden.
På Urix i kveld klokken 22.10 svarer den nye utenriksministeren på utfordringene deres, og de du måtte ha.
Send dem inn her.
Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Spørsmål til Børge Brende» i nytt vindu
Se Brende svare i URIX kl. 22.10 (Direkte).
Direkte: Urix 161013
Norges forhold til Kina
Mange har pekt på at forholdet mellom Norge og Kina vil bli en av Brendes største utfordringer.
Helt siden Thorbjørn Jagland for tre år siden leste opp navnet på den fengslede demokratiforkjemperen Liu Xiaobo har forholdet til Kina vært på frysepunktet.
Nå er forventningene skrudd i taket både blant næringslivstopper og diplomater.
For Brende har truffet mange av Kinas ledere gjennom sitt arbeid som direktør i World Economic Forum, og forumet har regelmessig hatt store møter med forretningsfolk og politikere i Midtens rike.
I tillegg er Brende bedt om være med på å gi råd til Kinas regjering i miljøspørsmål.
Økonomisk vekst i Afrika
I sin tidligere jobb i Davos var Brende også veldig opptatt av den kraftige økonomiske veksten i Afrika, og muligheten den gir for å bringe millioner av mennesker ut av fattigdommen.
Nå som bistandsminister-posten er historie og mye av midlene blir fordelt mellom Brende og næringsminister Monica Mæland, vil han jobbe for at gapet mellom fattig og rik blir mindre i de fleste afrikanske land?
Den nye regjeringen har lansert en nye Europa-politikk, med en ny EU-statsråd på Statsministeren kontor. Hvordan vil dette påvirke Norges forhold til EU?
I den nye regjeringsplattformen fremheves det også at den nye regjeringen vil ha en balansert Midtøstenpolitikk, men vil Frp bruke over en halv milliard i året på å bygge en palestinsk stat?
Også Norges mektige nabo i øst står overfor store utfordringer de neste årene. Hvordan vil den nye norske regjeringen forholde seg til dem.
På den andre siden av Atlanteren finnes det en annen stormakt som har bedt Norge om å bidra med å destruere Syrias kjemiske våpen. Vil den nye utenriksministeren følge i sin forgjengers fotspor og åpne for dette?