Her hilser Brende på mannen han ikke kunne si var i Norge

I dag tidlig ville ikke utenriksminister si at representanter ifra Taliban og regjeringen i Kabul var i Norge. Kun to timer senere tok han imot Afghanistans delegasjonsleder og tidligere krigsherre Mohammad Mohaqiq.

Afghanere på Losby Gods

Børge Brende ser rett på delegasjonsleder og krigsherre Mohammad Mohaqiq nærmest i bildet. En mann han tidligere i dag ikke kunne bekrefte var i Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Utenriksministeren kunne tidligere bekrefte at det er representanter ifra Afghanistan skulle være på Losby Gods i Lørenskog. Hvem de var vil ikke Brende si noe om.

Oslo Forum er et dialogforum hvor det er fredsmeklere ifra hele verden. Vi vet at den væpnete konflikten i Afghanistan er en av de verste i verden over tid. Det må finnes løsninger med de væpnede gruppene, sier Brende.

Unnslapp Talibans likvideringer

Mohammad Mohaqiq som Brende ikke ville bekrefte at var i Norge er en krigsherre og leder for Hazaraminoriteten i Afghanistan. Hazarene opplevde grusomme overgrep og massedrap da Taliban kontrollerte det meste av Afghanistan. I presidentvalget i 2004 fikk han tredje flest stemmer. I 2010 trakk han sin støtte til daværende president Hamid Karzai på grunn av Karzai forsoningslinje overfor Taliban.

afgahansk delegasjon i Norge

Mohammad Mohaqiq lengst til høyre i bildet hadde med seg tidligere president i parlamentet Mohammad Younus Qanooni og en fremtredende kvinne, tidligere kvinneminister Husn Banu Ghazanfar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Flere utenlandske nyhetskilder melder at representanter ifra Taliban deltar på seminaret sammen med representantene ifra regjeringen i Kabul. Brende lister flere av de største navnene på Oslo Forum på Losby Gods. Blant dem er Irans visepresident og Columbias president Juan Manuel Santos. Om fred i Afghanistan står på dagsorden ville ikke Brende gå inn i da han besøkte Nyhetsmorgen i NRK P2 i dag.

Hvis det er afghanske representanter til stede kan vi ikke utelukke at de vil diskutere hvordan Afghanistan skal se ut i fremtiden.

Mideast Iran Afghanistan Syria WCup Asian Qualifying

Ikke lett å holde med Afghanistan. Da Afghanistan skulle spille VM kvalifisering mot Syria gikk kampen mellom de to krigsherjede nasjonene i Iran.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Kvinner inn i afghansk politikk

For to uker siden var det utsendinger ifra Taliban i Norge. Det var også flere høyt plasserte kvinnelige politikere og utsendinger ifra Fredsrådet. Dette er et råd som er oppnevnt av regjeringen i Kabul. Også denne gang deltar altså en eller flere fremtredende kvinner.

AFGHANISTAN-DAILYLIFE/ Afghan children play on the wreckage of an old Soviet tank in Kabul

Unger danser på en gammel sovjetisk tanks. Små minneskermerker etter flere tiår med krig finnes overalt i Afghanistan.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

For oss er der viktig at kvinner bringes inn i afghansk politikk og at kvinners rettigheter adresseres, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland sier de skjøt varselskudd mot britisk krigsfartøy

Nato og Russland på kollisjonskurs etter dramatikken i Svartehavet

Russiske myndigheter truer med å angripe skip som går inn i omstridt område ved Krimhalvøyen. Spenningen i Svartehavsområde øker etter at et britisk krigsskip i går gikk inn i det Russland mener er deres område.