NRK Meny
Normal

Bombetrussel mot London

Britisk politi bekrefter i dag at de har mottatt en bombetrussel mot sentrale London.

Bombetrussel i London

En gate som leder opp til slottet ble stengt etter sikkerhetsalarmen gikk mandag.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Ifølge Sky News kommer advarselen fra irske republikanske dissidenter.

– Trusselen er ikke knyttet til konkrete steder eller tidspunkt, sier politiet i London i en offisiell uttalelse mandag ettermiddag.

Det britiske politiet har i lang tid vært i høy beredskap for eventuelle voldelige terrorangrep fra al-Qaida-grupperinger. Den britiske sikkerhetstjenesten har hittil vurdert denne faren for å være mer overhengende enn den fra irske grupperinger.

– Brukte kodeord

Ifølge den britiske avisa The Guardian, skal trusselen ha blitt ringt inn til politiet søndag av en person som hevdet å være en representant for de republikanske dissidentene.

Innringeren skal ha brukt et kodeord, men kodeordet skal ikke ha blitt knyttet til noen bestemt gruppe.

Kodede advarsler har tidligere ofte blitt brukt av irske terrorister før de har slått til mot det britiske fastlandet.

– Stor sjanse for angrep

– Alle politibetjenter arbeider sammen og er rådet til å være høyst oppmerksomme for å sørge for Londons sikkerhet, skriver det lokale politiet på sine nettsider.

Videre skriver de på sine nettsider at et angrep "er høyst mulig", selv om det generelle trusselnivået fra irske dissidenter ikke er hevet.

Sperret av gater

Politiet sperret mandag av gater i nærheten av Buckingham Palace i sentrum av den britiske hovedstaden av sikkerhetsgrunner. Senere bekreftet politiet at det var en bombetrussel som lå til grunn.

Politiet oppfordrer befolkningen til å gjøre som de pleier, men ber dem om å være ekstra på vakt, og melde ifra dersom de oppdager noe unormalt som kan relateres til terrorhandlinger.

Kan knyttes til dronningbesøk

Trusselen kommer dagen før dronning Elizabeth innleder det første besøket en britisk monark gjennomfører i Irland siden landet ble uavhengig.

Dronningas besøk skal være et symbol på forsoninga mellom de to tidligere bitre fiendene, skrver CNN. Republikken Irland ble frigjort fra det britiske herredømmet i 1921 etter en lang og voldelig fortid.

Nord-Irland forble en del av det britiske kongeriket.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt