Bomber nye oljefelt i Syria og Irak

De internasjonale luftangrepene mot oljeproduksjonsanlegg i Irak og Syria fortsetter. Målet er å hindre at IS får solgt olje på svartebørsen, og slik strupe inntektene.

Oljefelt i den kurdiske byen al-Qahtaniya i provinsen al-Hasaka i Syria

Oljefelt i den syriske provinsen Hasakeh, nordøst i landet, har blitt bombet natt til fredag. Dette bildet er fra et oljefelt som ligger nær den syrisk-kurdiske byen al-Qahtaniya.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge analytikere skal den ekstreme sunnimuslimske gruppen selge olje for mellom 1 og 3 millioner dollar hver dag.

Ett av målene til den internasjonale koalisjonen mot IS er derfor å angripe oljefelt som ligger i områder som er kontrollert av IS, både på den syriske og irakiske siden av grensen.

Ifølge den britiskbaserte menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory for Human Rights har det blant vært omfattende angrep gjennom natten og morgentimene i den syriske provinsen Deir al-Zor, som både har grense mot Irak og som var en av Syrias viktigste oljeproduserende provinser før borgerkrigen.

Blant målene som ble bombet, var blant annet oljefeltet al-Tanak, som IS tok kontrollen over i sommer. Da hadde gruppen i dagene før tatt Syrias største oljefelt. Begge oljefeltene ble erobret fra andre opprørsgruppen.

Også i provinsen Hasakeh i nordøst var det angrep i natt.

Det er uklart hvor mye olje IS klarer å selge. Ifølge Adam Sieminski, som leder U.S. Energy Information Administration, produserer IS mindre enn 100.000 fat olje om dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt