Hopp til innhold

Bomber fra krigen skadet Big Ben mer enn antatt

Tyske bomber under andre verdenskrig skadet det berømte klokketårnet i London mer enn først antatt. Regningen for restaureringen har økt med mange hundre millioner kroner.

Oppdaget skader fra krigen. Big Ben i London

I 2017 stanset urverket i det gamle Big Ben-tårnet i London for restaurering.

Foto: Toby Melville / Reuters

Klokken har stått stille i tre år i det 177 gamle tårnet i London. Stillaser og håndverkere har siden da jobbet med å restaurere den verdensberømte klokken på 12 tonn.

Håndverkerne som har jobbet på tårnet har oppdaget flere skader enn først antatt. Funn fra skader etter bomber fra andre verdenskrig viser seg å være mer omfattende enn først antatt. Selv om tårnet overlevde bombingen, ble tak og skiver ødelagt i et luftangrep i mai 1941.

Blant annet ble et hovedkammer til bygningen ødelagt, ifølge det britiske parlamentet.

I tillegg har de oppdaget asbest og annen forurensning.

Ferdig i 2021

Den samlede regningen for restaureringen av tårnet har nå økt til nærmere 80 millioner pund, om lag 957 millioner norske kroner.

Generaldirektør Ian Ailles i Underhuset omtaler arbeidet med den berømte klokken i Elizabeth-tårnet på Westminster-palasset som mer kompleks enn det de trodde.

– Med et 12 kvadratmeter stort avtrykk midt i et travelt Parlament var det ikke mulig å vite omfanget av skadene før stillaset var oppe, sier han.

Arbeidet med å bringe tårnet tilbake til sin fordums prakt holder likevel stø kurs, og er i rute til ferdigstillelse i 2021, opplyser myndighetene.

Arbeidet består blant annet av å reparere klokken og sprekker i muren og taket. I tillegg skal det installeres en heis og nye lys.

Urets fire skiver blir fornyet under renoveringen, men én urskive er i dag synlig og viser folket i London hvor mye klokken er. Klokken blir nå drevet av en elektrisk motor inntil det originale urverket blir reparert.

Restaurering av Big Ben

Restaurering av Big Ben.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Klokkens historie

For britene er denne klokken en del av deres nasjonale identitet, og dens malmfulle slag var under andre verdenskrig en daglig kilde til håp for radiolyttere både i Storbritannia og i tyskokkuperte land.

Men Big Ben fikk ingen god start på tilværelsen. Da den opprinnelige klokken var støpt i 1856, ble den fraktet til Westminster ved Themsen på en vogn trukket av 16 hester og hengt opp på prøve – bare for å sprekke.

Den ble støpt om igjen og heist opp i tårnet, en jobb som tok 18 timer. Men så var det heller ingen lettvekter som skulle på plass: Klokken er 2,2 meter høy, måler 2,7 meter i diameter og veier 13,76 tonn.

Klokken sprakk igjen allerede i september 1859, og Big Ben var deretter taus i fire år. Siden da har det vært flere mer eller mindre planlagte stanser, men for det meste har klokken ringt når den skal.

SISTE NYTT

Siste nytt