Bombeangrep nær ambassadeområde i Kairo

En politimann er drept i et bombeangrep på en bro nær det velstående boligområdet Zamalek i Kairo. Hjemme hos NRKs korrespondent i bydelen ristet vinduene da bomben ble detonert.

Egypt

En såret person løftes inn i en ambulanse på 15. mai-broen i Kairo etter bombeangrepet søndag formiddag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Vinduene ristet hjemme hos NRKs korrespondent i Kairo da drønnet fra bomben raste gjennom boligområdet Zamalek søndag formiddag. Bomben ble detonert ved en kontrollpost på den trafikkerte 15. mai-broen og en politimann er foreløpig bekreftet drept. Ytterligere to personer skal være såret.

Små terrorangrep er blitt hverdagskost i Kairo, men at dette skjer så nær byelen Zamalek, som huser mange ambassader, er svært uvanlig.

Lørdag eksploderte to bomber i nærheten av en politistasjon i bydelen Imbaba på den andre siden av broen. Ingen ble skadd i disse eksplosjonene, i et område som har vært utsatt for angrep tidligere.

Egypt bombeangrep

Bombehunder i arbeid etter angrepet på 15. mai-broen i Kairo søndag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Har ikke kontroll

Politiets kontrollposter og kjøretøy har blitt utsatt for en rekke angrep etter at Egypts militære grep makten og styrtet landets folkevalgte president Mohamed Mursi i juli 2013.

Dagens angrep er et tegn på at myndighetene fremdeles ikke makter å få kontroll over islamistgrupperingene som er i krig på Sinaihalvøya.

Den militante islamistgruppen Ansar Bayt al-Maqdis endret i fjor navn til Sinai-provinsen og sverget troskap til IS. Gruppen har drept flere hundre politifolk og regjeringssoldater siden 2013, og regimet i Kairo har erklært unntakstilstand i deler av Nord-Sinai.

Abdel Fattah al-Sisi

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi fikk gehør under toppmøtet til Den arabiske liga i mars, som nå oppretter en felles arabisk styrke for å øke sikkerheten i regionen.

Foto: - / Afp

Oppretter felles arabisk styrke

Egypt har slått hardt ned mot støttespillere av Morsi siden han ble avsatt, og flere tusen av hans tilhengere er blitt arrestert. Mange er også blitt drept.

I 2014 ble en politimann dømt til ti års fengsel for drapene på 37 Morsi-tilhengere, etter å ha avfyrt tåregass inn i fangetransporten de satt i.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi mener Midtøstens stabilitet er truet av fremveksten av radikale opprørsgrupper, og har gjentatte ganger tatt til orde for en felles arabisk styrke for å øke sikkerheten i regionen.

Han fikk nylig gehør da medlemslandene i Den arabiske liga gikk inn for dette under toppmøtet i Sharm el-Sheikh i mars. Representanter fra de ulike medlemslandene skal møtes i løpet av april for å få de endelige detaljene på plass.

SISTE NYTT

Siste nytt