Taliban vil ødelegge valget

Valget i et ustabilt Pakistan er i gang. Taliban truer alle som nærmer seg valglokalene på livet. Halvveis i valgdagen meldes det at minst 17 drap ved eller i valglokalene har kastet en skygge over valget.

Valget i Pakistan

En skremt gutt utenfor valglokalet der Taliban sprengte bomben som drept 11 mennesker lørdag morgen.

Foto: Mohammad Sajjad / Ap

En bombe rettet mot en av kandidatene i Karachi drepte minst 11 mennesker i morges. Amanullah Mehsud, som stilte til valg til delstatsforsamlingen i Sindh-provinsen, slapp uskadd fra bombeangrepet. I tillegg til de 11 døde, ble rundt 40 mennesker såret.

Fire mennesker ble drept i en skuddveksling i Baluchistand. To ble drept da en mann på en motorsykkel skjøt mot et valglokale i den samme staten. I tillegg er mange titalls såret i en annen eksplosjon i Peshawar og i skyteepisoder.

Dagens valg i Pakistan er den første demokratiske overføring av makt fra et regime til et annet. Flere titalls millioner mennesker er ventet til valglokalene.

Men valgkampen er farget av en rekke blodige angrep. Over 130 mennesker er drept siden midten av april.

– Stolt over bomben

Taliban-talsmann Ehsanullah Ehsan sier at deres milits sto bak bomben i Karachi:

– Vi er stolt over å si at vi sto bak angrepet. Det var vi som gjennomførte det, og vi vil gjennomføre flere liknende angrep, truet Ehsan.

Islamistene i Taliban har erklært at demokrati er «umuslimsk».

Over 600.000 politi og soldater er på vakt over hele landet, spesielt ved de rundt 70.000 stemmelokalene som anses som mest utsatt – mange av dem i opprørsområdene i Baluchistan-provinsen og grenseområdene i nordvest.

86 millioner mennesker har stemmerett i landet.

Sharif øker

272 av medlemmene i nasjonalforsamlingen er på valg, i tillegg er 70 plasser reservert for kvinner og for medlemmer av ikke-muslimske minoriteter. Et parti trenger dermed 172 representanter for å få flertall.

Valg i Pakistan

Kvinnene viser fram de pakistanske ID-kortene sine i køen foran et valglokale i Rawalpindi lørdag morgen.

Foto: FAROOQ NAEEM / Afp

Pakistanerne velger mellom statsminister Nawas Sharifs Pakistan Muslim League (PML-N) parti og cricket-stjernen Imran Khans parti Tehrik-i-Insaf (PTI).

Den 60 år gamle stjernen har stort sett fått énsifrede tall i meningsmålingene, men onsdag hadde han plutselig hoppet opp til 25 prosent.

Sharif er klar favoritt til å vinne valget, men Khan kan sørge for at han ikke får rent flertall.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt