Tidligere sikkerhetsrådgiver: Trump ville bytte militærhjelp mot etterforskning av Biden

Demokratene krever at John Bolton må vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. De mener en ny bok beviser at Trump knyttet etterforskning av Biden til militær støtte til Ukraina. Avslørende detaljer lekket til New York Times.

President Donald Trump speaks alongside National Security Adviser John Bolton (tv) 9 mai 2018

John Bolton og Donald Trump. Bildet er tatt da Bolton fortsatt var presidentens sikkerhetsrådgiver i 2018.

Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB scanpix

– Ingen etterforskning, ingen militær støtte, skriver tidligere sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus John Bolton i boka, som ennå ikke er publisert.

Donald Trump knyttet militær støtte til etterforskning av Joe Biden og hans sønn i Ukraina. Samtalene mellom Trump og Bolton om dette skal ha funnet sted da Bolton var nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president, skriver New York Times.

Bolton har sagt at han er villig til å vitne i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Men da må demokratene i Senatet få minst fire republikanere på sin side. Hittil har alle republikanere nektet å kalle inn vitner i riksrettssaken.

Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer krever at John Bolton må vitne i riksrettssaken.

– John Bolton har beviset, skriver Schumer på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Boltons påstand står i skarp kontrast til hva Trumps forsvarere har forklart under riksrettssaken.

De har hevdet at en midlertidig stans militærhjelpen ikke hadde noe å gjøre med Trumps forespørsler om etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter. Sønnen var styremedlem i et ukrainsk energiselskap mens faren var visepresident.

Bolton ble bedt om å vitne i høringene i Representantenes hus, men Donald Trump nektet ansatte og tidligere ansatte i Det hvite hus å vitne.

Bestill ukebrev fra Utenriksredaksjonen: klikk her

Medarbeidere forsøkte å presse Trump

I boka til Bolton går det fram at Trump i august i fjor fortsatte å knytte spørsmålet om pengestøtte til etterforskning av USAs tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter.

Trump skal altså ha fortsatt å insistere på dette også etter samtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli, skriver New York Times.

Bolton og Pompeo

John Bolton refererer til private samtaler med utenriksminister Mike Pompeo

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Avisa skriver at Trump skal ha blitt presset i flere uker av sine medarbeidere for å frigjøre pengene til Ukraina, som Kongressen hadde bevilget.

Blant dem som ifølge boka presset på for å få det til var Bolton, utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Mark Esper.

I samtalen i august mellom presidenten og Bolton, som er gjengitt i boka, skal Trump ha sagt at han ønsket å holde igjen støtte til Ukraina inntil representanter for myndighetene der oversendte alt materiale de hadde om Biden og hans sønn til Det hvite hus.

Ifølge demokratene la Trump press på Zelenskyj for å få ham til å innlede en prosess som ville sverte Bidens rykte. Joe Biden blir ansett som Trumps fremste utfordrer i presidentvalget i november i år.

Bolton: ambassadør ble svertet og sparket

Boka inneholder ifølge New York Times også flere andre oppsiktsvekkende opplysninger, blant annet om USAs tidligere ambassadør til Ukraina Marie Yovanovitch.

Hun fikk sparken av Trump våren 2019, men det skjedde ifølge Boltons bok som en følge av en omfattende skittkastingskampanje.

Tidligere ambassadør Marie Yovanovitch fikk støtte i en demonstrasjon i Washington D.C. 18. januar.

Tidligere ambassadør Marie Yovanovitch fikk støtte i en demonstrasjon i Washington D.C. 18. januar.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

I boka skriver Bolton at USAs utenriksminister Mike Pompeo i private samtaler har erkjent at det ikke fantes noe grunnlag for påstander om at hun var korrupt. Det var Trumps advokat Rudy Giuliani som skal ha kommet med disse påstandene.

Informasjonene i boka samsvarer med tidligere påstander om hva Trump har sagt om ambassadør Yovanovitch ifølge opptak gjort av en tidligere Giuliani-medarbeider.

I de siste dagene har representanter for Det hvite hus beskrevet Bolton som en misfornøyd medarbeider.

De sier han urettmessig tok med seg notater fra administrasjonen da han ble sparket fra jobben i fjor høst. Selv sier Bolton at han sa opp jobben etter eget ønske.

Det hvite hus har ikke svart på en henvendelse fra nyhetsbyrået Reuters om å gi en kommentar til påstandene som kommer fram i lekkasjene fra boka til Bolton. Heller ikke Jay Sekulow, som leder Trumps forsvarerteam i riksrettssaken, har svart på Reuters henvendelse.

Trump skriver i twittermeldingen nedenfor at Bolton ikke ble bedt om å vitne tidligere, men det er ikke korrekt.

Representanthuset sendte en formell henvendelse til Bolton om dette, men det var Donald Trump selv som nektet ansatte og tidligere ansatte i Det hvite hus å vitne i høringene som pågikk i komiteer i Representantenes hus før årsskiftet.

CNN skriver også om den feilaktige twittermeldingen.

Laster Twitter-innhold

NRK forklarer

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

for svar

Demokratene mener Trump har misbrukt sin makt som president og forsøkt å forhindre Kongressens etterforskning.

Trumps rådgivere skal ha bedt presidenten i Ukraina om å etterforske sønnen til en av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

Hvorfor mener demokratene at dette er ulovlig?

En president kan ikke be et annet land om å etterforske en politisk motstander på hjemmebane og true med å holde tilbake økonomisk hjelp. Trump er nemlig beskyldt for å ha holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Bidens sønn.

Hva sier Trump selv?

Trump nekter for å ha gjort noe galt og sier han er utsatt for en heksejakt og at tiltalen er urettferdig.

Kommer han til å bli dømt?

Republikanerne har flertall i Senatet. Det må to tredels flertall til for at Trump blir dømt, som vi si at 20 republikanere må stemme mot sin egen president. Det er svært usannsynlig.

Hva skjer hvis Trump blir frikjent?

Mange tror at Demokratene kan bli svekket fordi de opplever denne prosessen som en politisk kampanje mot Trump. Samtidig mener et flertall i USA at det var riktig å starte prosessen mot Trump etter beskyldningene rundt Ukraina ble kjent.

Her er vi nå: Senatet – Gangen i riksrettsprosessen mot Donald Trump
Grafikk: NRK

(Korrigeringen av Trumps informasjon i twittermeldingen ble lagt til artikkelen 28.01.20)

SISTE NYTT

Siste nytt