Hopp til innhold

Oppgitt og sliten etter to år i San Sebastian-fengselet i Cochabamba

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag har Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen sittet to år i boliviansk fengsel. Hør hvordan Stina forteller om hvordan det er i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

Mandag 19. mai 2008 ble Madeleine Rodriguez (23), Stina Brendemo Hagen (19) og en nå 20 år gammel kvinne fra Lillesand arrestert på Jorge Wilstermann-flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

I de tre koffertene fant politiet 22,5 kilo kokain fordelt i elleve helt nye Adidas-bager.

For fire uker siden, onsdag 21. april, ble Rodriguez og Hagen dømt til fengsel i 13 år og 4 måneder for smugling . I den samme saken ble norskbolivianske Cesar Augusto Toro Blacutt (24) og hans onkel Alex Ramiro Pereira Blacutt (44) begge idømt 20 års fengsel.

– Alt er trykket inn på et lite sted

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i rettssalen i Cochabamba, Bolivia

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i en pause i narkosaken i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Når NRK.no snakker med Stina Brendemo Hagen forteller hun at hun for tiden er oppgitt og sliten etter to år i fengselet i Cochabamba. Prosessen har vært langvarig, og hun sier at hun er lei og derfor kan høres aggressiv ut.

– Det er lite her, forteller Hagen om gården i San Sebastian-fengselet, som hun nå har vært i i to år.

– Det er fire små butikker der man kjøpe nesten alt mulig. Og så er det kjøkken toalett, dusjer, vaskeri, bakeri og en liten kafeteria. Alt er trykket inn på et lite sted.

I intervjuet med NRK.no forteller Hagen blant annet om hvordan en vanlig dag er i fengselet. Det er oppstilling klokken 8.30 om morgenen og klokken 19 om kvelden. Klokken 22.30 går lyset.

– Nettene er stille. Vi kan høre lyder fra vaskeriet, men alle er på rommene sine, sier hun.

Skal være med babyen når hun blir fri

Alle fangene bor tett oppå hverandre i det lille fengselet.

Hagen forteller i intervjuet om forholdene mellom fangene, og om alle som forsøker å bli venn med henne. Men det er alltid en baktanke med disse forsøkene.

Derfor bruker hun tiden mest alene, og hun leser og skriver mye. Hun prøver å ikke tenke så mye på straffen som hun ble idømt. Men hva som skal skje når hele saken er over og hun er fri, er hun sikker på.

– Da skal jeg være med babyen, barnefaren og moren min. Jeg skal tilbake til Norge, men det er ikke sikkert at jeg blir der, forteller Hagen.

  • Intervjuet med Stina Brendemo Hagen ligger i toppen av artikkelen. Trykk på bildet for å høre og se bilder fra saken i Cochabamba.

To ikke til stede, fire frikjent

Totalt var ti personer tiltalt i saken i Cochabamba, men bare åtte satt på tiltalebenken da rettssaken begynte i april. Fire av de åtte ble frikjent.

Fra statsadvokatens operasjons-kontor i Cochabamba, Bolivia

I et strengt bevoktet rom hos statsadvokaten i Cochabamba er det fullt av mapper i «Caso Noruegas» på hykker og bokser.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Blant de to som ikke var til stede i retten var en 22 år gammel norsk kvinne som for nøyaktig ett år siden etter avtale meldte seg for norsk politi i Danmark og ble varetektsfengslet i Norge.

I juletider i fjor slapp hun ut av fengselet i påvente av at norsk politi skal ferdigstille sin etterforskning.

Hun er kjæreste med smuglingsdømte Toro Blacutt, som ble pågrepet i Cochabamba dagen før rettssaken opprinnelig skulle begynt i desember i fjor.

Stina Brendemo Hagen på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

Stina Brendemo Hagen føres inn i San Sebastian-fengselet.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Ikke bestemt om Lillesand-kvinnen straffeforfølges

Den andre av de ti tiltalte i Cochabamba som ikke var til stede, var en 20 år gammel kvinne fra Lillesand. Hun rømte til Norge i februar i år etter å ha vært ute fra fengselet mot en kausjon på 200.000 boliviano (ca 170.000 norske kroner).

Kripos er ennå ferdig med sin etterforskning, og det er derfor ikke bestemt om påtalemyndigheten i Norge henlegger saken eller tar ut tiltale.

Madeleine Rodriguez i baksetet på en drosje fra tinghuset til fengselet i Cochabamba, Bolivia

Madeleine Rodriguez venter på å kjøres til fengselet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

En eventuell norsk tiltale mot 20-åringen for forsøk på smugling vil ikke påvirke situasjonen for nordmennene som er dømt i Bolivia.

De vil ikke straffeforfølges i to land for det samme forholdet, og Norge vil derfor heller ikke begjære Rodriguez og Hagen utlevert.

Etterforsker ikke rømningen

Med et nødpass der hennes nye etternavn ble brukt, rømte Lillesand-kvinnen til Norge via Chile. Norske myndigheter har plikt til å utstede nødpass til norske borgere som har ødelagte pass.

Narkosiktet kvinne fra Lillesand

Tiltalen mot 20-åringen fra Lillesand.

Foto: Boliviansk politi

NRK.no vet også at politiet ikke har fått en henvendelse fra Bolivia om å forfølge rømningen. Norsk politi konsentrerer seg om et eventuelt forsøk på smugling.

For fem dager siden gikk ankefristen ut i Bolivia, og alle de dømte anker dommen .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt