Hopp til innhold

Bolivia rammet av komplisert maktvakuum

Kaoset er komplett, og det råder et maktvakuum i Bolivia etter at Evo Morales trakk seg som president. Samtidig er det hevnangrep og vandalisme på begge sider.

Sikkerhetsstyrkene i Bolivia pågriper en mann som er blodig i ansiktet, etter sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Evo Morales

SAMMENSTØT: Sikkerhetsstyrkene i Bolivia pågriper en mann etter sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den avgåtte presidenten Evo Morales.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / CARLOS GARCIA RAWLINS

Evo Morales har søkt asyl i Mexico og fått søknaden innvilget, ifølge Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard.

Ebrard sa i går at Mexico ville gi asyl til Morales dersom han ønsket det, og i kveld kunngjorde Ebrard at den tidligere presidenten har bedt om asyl.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Meld deg på her

– For noen minutter siden mottok jeg en telefonsamtale fra (tidligere) president Evo Morales, som muntlig og formelt ba om politisk asyl i landet vårt, sa Ebrard på en pressekonferanse mandag.

Han sa også at innenriksministeren besluttet å gi Morales asyl.

Reiser til Mexico

Natt til tirsdag kunngjorde Morales på Twitter at han reiser til Mexico.

– Jeg drar til Mexico, takknemlig for åpenheten til våre brødre som har tilbudt oss asyl for å beskytte våre liv, skriver Morales på Twitter og fortsetter:

– Det sårer meg at jeg må forlate landet av politiske årsaker, men jeg vil alltid følge med. Snart kommer jeg tilbake med mer styrke og energi.

Ikke lenge etterpå publiserte den mexicanske utenriksministeren et bilde av Morales som sitter på et fly, med et mexicansk flagg.

Bolivias president Evo Morales i fly på vei til Mexico.

Etter at Evo Morales hadde annonsert sin avgang på søndag, var det ukjent hvor han oppholdt seg. Natt til tirsdag boliviansk tid ble han avbildet i et fly med et meksikansk flagg.

Foto: Social Media / Reuters

Morales kunngjorde i en TV-sendt tale i søndag kveld at han går av som Bolivias president etter anklager om valgfusk. Det er uklart når et nytt valg holdes.

Også visepresident Álvaro García Linera, som ville ha vært den naturlige arvtakeren, gikk av.

Uavklart maktvakuum

Når også visepresidentembetet står tomt, skulle makten blitt overtatt av lederen av Senatet, men også hun gikk av samtidig som presidenten. Det samme gjorde lederen av underhuset, skriver Bloomberg.

Dermed var maktvakuumet et faktum, og det er høyst uklart hvem som nå styrer landet, og hvem som skal etterfølge Morales.

Opposisjonspolitiker Jeanine Áñez, som er visepresident i Senatet, har pekt på seg selv som midlertidig leder av landet frem til nyvalg blir avholdt, skriver BBC.

Añez kom til nasjonalforsamlingen, under tung beskyttelse.

Jeanine Anez Chavez vifter med det bolivianske flagget når hun ankommer parlamentet i La Paz

FEIRET: Jeanine Áñez viftet med det bolivianske flagget da hun ankom parlamentet i La Paz i Bolivia mandag. Nå vil hun bli interimspresident frem til nyvalget.

Foto: LUISA GONZALEZ / LUISA GONZALEZ

– Vennligst ha meg unnskyldt hvis stemmen min bryter sammen, sa Añez da hun ankom.

– Det er så fælt å se bolivianere i sammenstøt, uansett hvilken side de tilhører. De blir dårlig behandlet, og jeg ber om at dere får slutt på denne volden, sa Añez.

Jeanine Áñez lovet å kalle inn til møte i nasjonalforsamlingen på tirsdag, for å vurdere hvordan den skal ta formell stilling til Morales' avgang.

Problemet er imidlertid at Morales' parti har flertall i både Senatet og underhuset, så det er langt fra sikkert at Áñez vil få den nødvendige støtten for å fungere som interimspresident, påpeker BBC.

Det er imidlertid usikkert om nasjonalforsamlingen ville kunne tre sammen så raskt på grunn av den spente sikkerhetssituasjonen i hovedstaden.

– Motorsykkelgjenger angriper, og folk går med balltre

Etter presidentens avgang feiret hans motstandere i gatene med bolivianske flagg og fyrverkeri.

Men Morales' støttespillere reagerte med sinne. Ifølge BBC har det vært flere tilfeller av vold og plyndring, og opposisjonspolitikeres hjem skal ha blitt angrepet.

Beate Thoresen, seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp, er i løpende kontakt med organisasjonens samarbeidspartnere i Bolivia og forteller om nærmest lovløse tilstander.

– I går natt hørte jeg på meldinger som tikket inn fra kvinnene i for eksempel Bartolina Sisa (den nasjonale bondekvinneorganisasjonen). De fortalte at «nå angriper de kontoret vårt. Vi er veldig redde, det er ingen som beskytter oss», forteller Thoresen.

I maktvakuumet som har oppstått, er situasjonen blitt enda mer utrygg, sier Thoresen.

– Det er veldig uoversiktlig å være til stede i Bolivia nå. I ukene etter valget har man også sett mer ekstreme grupper i opposisjonen som har angrepet folk som har støttet presidenten. Det har vært motorsykkelgjenger som har angrepet demonstrasjoner, folk som har gått rundt med balltre, og de har satt fyr på hus.

Splittelse, vandalisme og vold

Ifølge Leiv Marsteintredet, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, er det splittelse og tendenser til oppløsning både i regjeringspartiet og i opposisjonen i Bolivia.

– Det er usikkert hvem som nå vil styre. Faren er at kaoset som er nå, skal føre til vandalisme, plyndring, vold mot Morales' støttespillere og vold mot opposisjonen, gjennomført av den avgåtte presidentens støttespillere, sier Marsteintredet.

– Nå må sikkerhetsmyndighetene ta kontroll og beskytte de bolivianske borgerne mot hevnaksjoner på begge sider.

FNs generalsekretær António Guterres har uttrykt stor bekymring for situasjonen og har bedt om at aktørene ikke bruker vold.

Sivile anholder en av Evo Morales' støttespillere i La Paz etter eks-presidentens avgang

ANGREP: Både støttespillere og motstandere av Evo Morales utsettes for angrep etter ekspresidentens avgang. Her er det en av hans støttespillere som blir stoppet av andre sivile.

Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

– Morales hadde ikke noe valg

Morales var det første medlemmet av Bolivias urbefolkning som ble president. I løpet av sine 14 år ved makten har han greid å skape en stabil politisk situasjon og også økonomisk utvikling i ett av Latin-Amerikas fattigste land.

Han er fortsatt svært populær blant mange bolivianere, samtidig som bekymringen har økt for at han ville nekte å gå av ved et eventuelt tap.

Avgangen kom etter at Organisasjonen av amerikanske stater offentliggjorde sin gransking av presidentvalget 20. oktober, som viste at det var funnet sted valgfusk.

Evo Morales kunngjør sin avgang i en TV-sendt tale

GIKK AV: Evo Morales kunngjorde sin avgang i en TV-sendt tale søndag kveld.

Foto: REUTERS TV / REUTERS TV

Da Morales gikk av, hadde han akseptert demonstrantenes og opposisjonens krav om nyvalg.

I forkant av avgangen hadde både hæren og politiet i landet bedt Morales om å gå av.

Selv hevder Morales at han er utsatt for et kupp. Det sier Marsteintredet seg langt på vei enig i.

– Det ligner veldig på et kupp når politiet har gått fra Morales, og hærledelsen går ut i mediene og ber ham om å gå av. Da har han ikke mye valg. Hadde han insistert på å bli sittende, ville han nok ha blitt arrestert og avsatt direkte av hærledelsen, sier Marsteintredet.

Da Morales begrunnet avgangen sin i en tale til folket søndag kveld, var han i sin hjemprovins Chapare, ifølge boliviansk fjernsyn.

Nå ber Mexico om at Morales får fritt leide ut av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt