NRK Meny
Normal

Bolivia-dom faller kanskje i dag

Klokken 16 settes retten i kokain-saken i Cochabamba. Det er knyttet stor spenning til om det kommer en dom i dag.

Rettslokalene i Cochabamba der norske statsborgee er tiltalt for å ha forsøkt å smugle kokain

Rettslokalene i Cochabamba der norske statsborgerne er tiltalt for å ha forsøkt å smugle kokain.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Sjur Ø. Knudsen byline

På fredag ble det spekulert i om dommen ville komme enten på fredag eller lørdag, men etter rettspausen på fredag ble saken utsatt til i dag fordi en av forsvarerne ble syk.

LES: Dom i Bolivia-saken først på mandag

Saken har tatt lenger tid en ventet, og på grunn av en uendelig rekke av protester fra forsvarerne måtte dommer til slutt innføre et system med bøter for protester som ikke fikk medhold. Tre forsvarere og statsadvokat Claudia Mancilla ble bøtelagt før alle bevisene til slutt ble ferdig evaluert i retten.

Nøyaktig hva som kommer til å skje i rettssalen er usikkert. Det gjenstår sluttprosedyrer og straffepåstand fra aktoratet, og sluttprosedyrer fra alle forsvarsadvokatene - som ikke alle er interessert i samme resultat. Trolig vil også de tiltalte vil å muligheten til å uttale seg igjen før dommen avsies.

Ti tiltalte, åtte i retten

Det er derfor ikke sikkert at dommen vil falle på i dag. Men - avhengig av om dommeren skal skrive ferdig dommen først - faller den kanskje på tirsdag eller onsdag.

Ti personer er tiltalt i saken, men bare åtte av dem sitter på tiltalebenken i Cochabamba nå.

En 20 år gammel norsk kvinne rømte fra Bolivia til Norge tidligere i år, og kommer ikke til å bli utlevert. En 22 år gammel norsk kvinne ble i fjor arrestert etter å ha meldt seg for norsk politi i Danmark. Hun satt i varetekt frem til jul, men ble da sluppet ut.

De to siktede kvinnene under rettsaken i Cochabamba.

De to siktede kvinnene under rettssaken i Cochabamba.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX / SCANPIX

LES: - Dette var en veldig god dag

Tre nordmenn

Slik er situasjonen til de åtte som nå er i Bolivia:

Den 19 år gamle gravide norske kvinnen håper at saken blir ferdig fortest mulig. I retten har hun sagt seg skyldig i å ta imot bagene som inneholdt kokain, men også at hun ikke visste hva de inneholdt.

Hun er i utgangspunktet tiltalt for å smugle narkotika, noe som har en strafferamme på mellom ti og 25 år. Hennes advokat mener hun ikke må dømmes for smugling, men for transport. Det har en lavere strafferamme. NRK.no snakket med aktoratet etter at hun forklarte seg, og de mener at 19-åringen snakker sant og vil få en lavere straff på grunn av dette. Dersom hun blir dømt ønsker hun å komme hjem til Norge for å sone.

Den 23 år gamle norske kvinnen har ikke uttrykt noe ønske om å sone i Norge dersom hun blir dømt, men har fortalt til NRK.no at hun savner datteren sin, som ble hentet til Norge omtrent tre uker etter at de norske kvinnene ble arrestert.

Hun har ikke innrømt noe skyld i retten. Hun har kun innrømmet at hun mottok bagene - som viste seg å inneholde kokain - av en boliviansk medtiltalt. Til VG sa kvinnen at hun hadde forklart seg i retten om at hun hadde kjent at det var noe hardt i bagene. Kvinnen er tiltalt for smugling og risikerer mellom ti og 25 år i fengsel. Hennes advokat har argumentert for at saken må avvises og at de norske kvinnene må frikjennes fordi de ikke fikk oppfylt rettighetene sine da de ble arrestert.

Den 24 år gamle norskbolivianeren ble arrestert dagen før rettssaken skulle begynt i desember i fjor. Mannen er mistenkt for flere forhold i Norge enn i Bolivia, og det ble derfor satt i gang en utleveringsavtale for å få ham til Norge. Ifølge 24-åringens advokat Per Sjong Larsen skal mannen være interessert i dette selv. Hvordan en eventuell dom vil påvirke en utleveringsavtale mellom Bolivia og Norge, er usikkert.

Mannen er tiltalt for smugling og risikerer mellom ti og 25 år i fengsel. Både norske og bolivianske myndigheter mener 24-åringen har vært en bakmann i saken, men advokaten hans mener mannen er tiltalt for tre ting: fordi han har to nasjonaliteter, fordi han har mange penger og fordi den 23 år gamle norske kvinnen har kalt ham for sjefen sin.

Fem bolivianere

En 44 år gammel bolivianer som er kjent som 24-åringens onkel, var sammen med de norske kvinnene da de var i Bolivia. Han sier at siden han var arbeidsledig, så skulle han få penger for å passe de norske kvinnene. Han sier også at for alt han betalte for nordmennene, brukte han penger de hadde gitt ham på forhånd, slik at de ikke skulle betale turist-priser.

44-åringen nekter for å ha gitt de norske kvinnene bagene som viste seg å inneholde kokain. Både norske og bolivianske myndigheter mener 44-åringen har vært en bakmann i saken, og norsk politi knytter mannen også til andre saker.

Også en kvinne som enten er kjæresten eller kona til 24-åringens onkel, og moren til denne kvinnen, er tiltalt i saken. De har begge latt være å forklare seg i saken.

Et vennepar av onkelen er de to siste tiltalte i saken. Mannen er bolivianer, og kvinnen er opprinnelig fra Chile. De har innrømmet at de i lang tid har snytt på skatten ved å kjøpe kvitteringer fra onkelen, men nekter for å ha noe med smuglingen å gjøre.

Venneparet har sagt til NRK.no at de er rasende på den 44 år gamle onkelen for å ha fått dem blandet inn i saken. De har ifølge telefonutskrifter også snakket med den 22 år gamle kvinnen som senere meldte seg for norsk politi i Danmark, men hevder at telefonen da må ha vært i hendene på enten 24-åringens onkel eller hans kone.

NRK.no er til stede og føler rettssaken i Cochabamba direkte klokken 16.

Rettssaken i Bolivia

Fra rettssaken i Cochabamba.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt