NRK Meny
Normal

Boko Haram har tatt over hjembyen til bortførte skolejenter

Islamistgruppen Boko Haram har det siste døgnet tatt kontroll over flere landsbyer nordøst i Nigeria. Nå er også hjembyen til de over 200 skolejentene gruppen har i fangenskap havnet i opprørernes hender.

Kidnappede jenter i Nigeria

De 276 jentene ble bortført av terrorgruppen for over et halvt år siden. Nå er også hjembyen deres tatt over av Boko Haram.

Foto: AP PHOTO / Ap

Ifølge en lokal prest gikk opprørerne til angrep klokken fire på torsdag ettermiddag lokal tid.

– Chibok er tatt av Boko Haram. De har kontroll, sier presten Enoch Mark til nyhetsbyrået AFP.

Marks datter og niese er to av de 219 jentene som fortsatt holdes fanget av gruppen.

Flere landsbyer tatt

Goodluck Jonathan

Nigerias president Goodluck Jonathan har fått krass kritikk for å ikke ha gjort nok for å få frigitt skolejentene.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Ifølge Mark og en delstatssenator nyhetsbyrået har snakket med ødela opprørerne kommunikasjonsmaster og jagde innbyggerne i landsbyen på flukt.

Tidligere i dag ble det kjent at Boko Haram hadde erobret to andre landsbyer i nærheten i forkant av angrepet på Chibok.

– Det er ingen telefonforbindelse til Chibok. Det var derfor det tok tid før jeg fikk informasjon om dette, sier senator for delstaten Borno Ali Ndume.

Fanget i sju måneder

Det var 14. april i år at Boko Haram-krigere stormet en ungdomsskole i Chibok og massekidnappet 276 jenter. Bortføringen har fått stor oppmerksomhet verden over, men så langt har ikke nigerianske myndigheter lykkes med å finne jentene.

57 av jentene har klart å flykte i løpet av halvåret som har gått, men det som fortsatt sitter fanget risikerer ifølge Boko Haram å bli tvangsgiftet og solgt som slaver.

Det er ikke kjent hvordan situasjonen er i Chibok etter gårsdagens angrep. De som klarte å flykte beskriver hvordan Boko Haram-krigerne gikk til angrep med tungt artilleri og ødela bygninger og infrastruktur.

Lovet å beskytte Chibok

Nigerias president Goodluck Jonathan og myndighetene har måttet tåle hard kritikk for måten de har håndtert bortføringene på.

Senest tirsdag denne uken gjentok Jonathan løftet om at jentene skal bli funnet og ftigitt.

Demonstrasjon mot Boko Haram

Mange har engasjert seg for å få de 219 jentene som fortsatt sitter fanget frigitt. Her fra en demonstrasjon i den nigerianske byen Abuja for en måned siden.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

I juli i år lovte Jonathan skolejentenes pårørende at han ville sørge for ekstra sikkerhetstiltak i Chibok og militær tilstedeværelse for å beskytte innbyggerne mot terrorgruppen.

Lovnadene kom etter at eldrerådet i Chibok på et møte med regjeringen fortalte at innbyggerne lever i daglig frykt for angrep, og at dette kommer som en ekstrabelastning i tillegg til traumene etter at de unge jentene ble revet fra dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt