Boko Haram har løslatt 158 kvinner og barn

158 kvinner og barn er gjenforent med sine familier i Nigeria etter tre uker i Boko Harams fangenskap. Men skjebnen til skolejentene som ble kidnappet i fjor vår, er fortsatt uviss.

158 kvinner og barn er gjenforent med sine familier i Nigeria

Disse kvinnene og barna ble kidnappet av militante islamister fra en landsby i delstaten Yobe nordøst i Nigeria. Nå er de sluppet fri.

Foto: Joe Hembe

Kvinnene og barna ble kidnappet av militante islamister fra en landsby i delstaten Yobe nordøst i Nigeria. Nå er de gjenforent med sine familier i byen Damaturu.

Abdurahman Dauda forteller til avisen Premium Times at hans kone og seks døtre er satt fri. Årsaken til løslatelsene er ikke kjent.

– To av mine sønner er fortsatt fanget av terroristene, men jeg har tro på at de også snart vil bli løslatt.

En løslatt kvinne som ønsker å være anonym, forteller til avisen at de militante islamistene ikke voldtok eller misbrukte dem. Dette i kontrast til historier fra andre kvinner som har vært holdt fanget av Boko Haram.

CAMEROON-HOSTAGES/ A Chinese hostage, who was recently released by militant group Boko Haram, hugs a man upon his arrival at the Nsimalen International Airport in Yaounde

Tidligere har flere gisler blitt frigitt fra Boko Haram, her en kinesisk mann og en jente som sammen med 25 andre ble løslatt i oktober i fjor. Nyleg ble 158 andre løslatt av gruppen og gjenforent med sine familier.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Ofrene avhørt i tre uker

Gislene ble egentlig løslatt for tre uker siden, men har blitt holdt i varetekt av sikkerhetsstyrkene som har sjekket om historien deres stemte, ifølge det nigerianske nyhetsbyrået, NAN.

Ahmed Goniri, formann for den statlige komiteen for rehabilitering av ofrene, møtte journalister i Damaturu i går og bekrefter dette:

– Ofrene ble avhørt av sikkerhetsstyrker for å sjekke identiteten deres, mens de fikk tilbud om psykologisk hjelp.

Goniri forteller at Boko Haram fortsatt holder 20 gutter fanget.

Militær offensiv

Valget i Nigeria ble utsatt i seks uker for å gi militæret tid til å vinne tilbake områder i nordøst. Analytikere har påpekt at militæret som ikke har klart å slå Boko Haram på seks år, neppe kan gjøre det på seks uker.

Utsettelsen gjør at militæret nå er presset på å komme med gode nyheter.

Ifølge det nigerianske forsvaret er 300 militante islamister drept de siste dagene og 11 landsbyer gjenerobret. Dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

Samtidig fortsetter forberedelsene for den regionale styrken som skal hjelpe Nigeria med å bekjempe Boko Haram. Neste uke skal militære ledere møtes i Tsjads hovedstad for å legge de siste planene for styrken på 8700 soldater.

NIGERIA-UNREST-KIDNAP

Mødre til de savnede Chibok-jentene er samlet for å få informasjon. Jentene er fremdeles kidnappet, selv om andre Boko Haram-gisler har blitt satt fri.

Foto: STR / Afp

Jentene fortsatt savnet

I dag er det 312 dager siden skolejentene I Chibok ble kidnappet av Boko Haram. Kidnappingen vekket verdens oppmerksomhet for ugjerningene til de militante islamistene nordøst i Nigeria.

Fortsatt er 219 jenter savnet og aksjonistene bak #BringBackOurGirls møtes hver dag i Abuja for å markere at de fortsatt tenker på dem.

Løslatelsen av gislene i Yobe gir nytt håp til en så langt nytteløs kamp for å få satt dem fri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt