Boko Haram angriper storby i Nigeria – panikk blant innbyggerne i Maidugiri

Militante islamister fra Boko Haram har angrepet Maiduguri, den største byen nordøst i Nigeria. En lokal kilde forteller til NRK at det er kamper i byen mellom islamistene og tungt bevæpnede soldater.

Boko Harams leder brenner Nigerias flagg i en video

Boko Harams leder brenner Nigerias flagg i en video.

Foto: - / Afp

Angrepet skal ha startet i utkanten av Maiduguri rett etter midnatt. Kilden til NRK forteller at innbyggerne i byen Konduga som ligger 35 kilometer utenfor Maiduguri, våknet opp i dag til lyden av kraftige eksplosjoner og skyting. Tusenvis av innbyggere la på flukt.

NRKs kilde forteller også at Boko Haram har tatt over en militærleir i byen Monguno, 14 mil fra Maiduguri, og ifølge sikkerhetskilder har de islamistiske ekstremistene tatt kontroll over hele byen i kveld.

I Maiduguri er det panikk blant innbyggerne. Det bor trolig flere en to millioner i byen, i tillegg til alle menneskene som hadde flyktet hit fra angrepene til Boko Haram andre steder i delstaten Borno.

Ifølge den nigerianske avisen Premium Times er det hundrevis av krigere fra Boko Haram som har angrepet den sentrale byen.

Militæret skrev tidligere i dag i Twitter-meldinger at soldater slo tilbake angrep på Monguno og Maiduguri, som terroristene har angrepet samtidig, og at det er innført et umiddelbart portforbud i byen. I kveld ser det ut som om Boko Haram har klart å innta Monguno.

Viktig by for Boko Haram

Maiduguri er hovedstaden i delstaten Borno og av stor betydning for de militante islamistene. Da Boko Haram ble dannet i 2002, var det opprinnelig som en fredelig vekkelsesbevegelse i nettopp denne byen, med egen islamsk skole og moské.

Etter stridigheter med militæret og politiet, gikk Boko Haram over til voldelige metoder og det første angrepet kom mot et fengsel i Maiduguri i 2010, der de satte fri flere hundre fanger.

Maiduguri har blitt utsatt for flere angrep, her fra en bombeksplosjon i desember.

Maidugiru har blitt utsatt for flere angrep, her fra en bombeeksplosjon i desember i fjor.

Foto: Jossy Ola / Ap

Nå kontrollerer Boko Haram størstedelen av delstaten Borno. Målet er en egen islamsk stat og de militante islamistene begår grufulle overgrep.

Historiene er mange om slavearbeid, voldtekter og henrettelser.

Boko Haram som løselig oversatt betyr «vestlig utdanning er forbudt» har de siste månedene trappet opp angrepene mot byer nordøst i Nigeria, og har også angrepet mål i nabolandet Kamerun.

Boko Harams leder fra en video publisert forrige uke

Boko Harams leder fra en video publisert for noen dager siden.

Foto: - / Afp

I en video som ble publisert forrige uke, hevder en mann som sier at han er Boko Harams leder Abubakar Shekau, at Boko Haram har mer enn nok våpen til å gå til full krig mot Nigeria.

Hvis Boko Haram får kontroll over Maiduguri, vil det være en stor seier for de militante islamistene, en tragedie for innbyggerne og nok et tap for det nigerianske militæret.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt