Hopp til innhold

Boikotter valget i Nord-Sudan

Sør-Sudans største parti sier at de vil boikotte valget i de fleste statene i Nord-Sudan.

Pagan Amum

SPLMs generalsekretær Pagan Amum sier at de vil boikotte valget i 13 delstater Nord-Sudan.

Foto: Khalil Senosi / AP

Partiet SPLM, som er det største i Sør-Sudan og det nest største i landet, er den tidligere opprørsbevegelsen i Sør-Sudan.

Protest mot valgene

Boikotten er en protest mot valget, som de mener er manipulert av den sittende presidenten. Hensikten er å ta fra president Omar al-Bashir muligheten til å få legitimert sitt eget styre, ifølge BBC-analytiker Zeinab Badawil.

– Vi annonserer at SPLM vil boikotte valget på alle nivåer i Nord-Sudan, sier partiets generalsekretær Pagan Amum, til Reuters reporter.

Boikotten berører til sammen 13 delstater i Nord-Sudan.

Amum sier at avgjørelsen om å boikotte valget ikke omfatter kyststatene i Sør-Kordofan og Blue Nile.

Flere partier trekker seg

Ifølge Reuters har flere opposisjonspartier valgt å boikotte valgene. Det hele starta da Yasir Arman, presidenten i SPLM, trakk seg fra presidentvalget forrige onsdag.

Dagen etter at Arman trakk seg ble det klart at verken SPLM, Ummapartiet, Kommunistpartiet eller Det demokratiske unionspartiet (DUO) vil stille med sine presidentkandidater i valget.

De hevder den sittende presidenten allerede har manipulert utfallet til sin fordel.

Kort tid etter at partiene avgjorde boikotten, signaliserte flere av partiene at de likevel kan komme til å stille til valg, men bare dersom Beshir innfrir kravene deres.

Eneste virkelige utfordrer

Yasir Armand er regna som den eneste virkelige utfordreren til president Omar al-Bashir, som kom til makta ved et statskupp mot den demokratisk valgte regjeringa i 1989.

Og med ingen sterke motkandidater kan Bashir, som er anklaga for krigsforbrytelser, se fram til nye år som president.

Mange land og organisasjoner har engasjert seg for å få gjennomført valget i Sudan som planlagt. Valget er en viktig del av fredsavtalen som ble inngått mellom SPLM i sør og regjeringspartiet NCP i Nord i 2005.

Valget av president, nasjonalforsamling og guvernører skal etter planen starte 11. april, og er det første flerpartivalget i Sudan på 24 år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.