NRK Meny
Normal

Norsk reiselskap boikotter reiser til Dubai

Reiseselskapet Jomfrureiser har valgt å boikotte høstreisen til Dubai på grunn av saken om norske Marte Dalelv. Andre norske reiseoperatører sier de ikke vil blande politikk og reiseliv.

Dubai

Saken om norske Marte Dalelv (24) som ble dømt til ett år og fire måneder i fengsel i Dubai etter å ha anmeldt en voldtekt, har fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Norske Jomfrureiser har valgt å avlyse alle reiser til Dubai til høsten for å vise sin støtte.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Det norske reiseselskapet Jomfrureiser arrangerer temareiser for norske kvinner.

Nå har de valgt å avlyse reiser til Dubai til høsten etter, at 24 år gamle Marte Dalelv ble dømt til fengsel etter å ha anmeldt en voldtekt.

– Våre temareiser er reiser og aktivititeter for kun kvinner. Og når det er såpass betent i det området som akkurat nå, så synes jeg det var riktig å ta en beslutning på å avlyse vår høstreise til landet, sier daglig leder i Jomfrureiser, Charlotte Ehde-Eliassen til NRK.

Dalelv ble dømt til ett år og fire måneder i fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskapet etter å ha anmeldt en voldtekt etter en forretningsreise i Dubai. Gjerningsmannen fikk en straff som var tre måneder mildere. Saken har vekket stor oppsikt i internasjonale medier.

– Vi har kontaktet de påmeldte til reise, og de har fått tilbud om andre reisemål. De kan avlyse reisen og få pengene tilbake eller de kan velge å utsette det for eksempel til neste år, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Et reiseselskap for kvinner stopper all reisevirksomhet til Dubai etter å ha fulgt saken om Marte Dalelv. Hun ble til slutt benådet, og fikk i dag utreisevisum så hun kan dra hjem.

SE VIDEO: Reiseoperatøren Jomfrureiser stopper reiser til Dubai, opplyser daglig leder Charlotte Ehde-Eliassen.

Dalelv ble benådet av emiren i Dubai mandag. Flere eksperter NRK.no har vært i kontakt med tror at hensynet til turismenæringen var utslagsgivende. I dag fikk hun utreisevisum for å reise ut av landet.

– Dramatisk

Burj Khalifa i Dubai

En turist i Dubai poserer med det 828 meter høye bygget Burj Khalifa i bakgrunnen.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Andre norske reiseselskaper mener imidlertid at det å innføre boikott er et for drastisk tiltak.

– Vi har diskutert det, og har konkludert med at det å boikotte er et svært dramatisk verktøy å bruke. Det kan ikke være slik at hver gang man kommer opp i en siutasjon hvor det er en politikk som føres eller noe som skjer i et land, så skal man ta i bruk boikott-virkemidlet med en gang, sier administerende direktør i Ving, Christian Fredrik Grønli.

Han sier det finnes andre virkemidler det er mer aktuelt å bruke.

– Blant annet politisk påvirkning gjennom de organisasjonene vi er medlem av. Siden vi tilhører en av verdens største reisearrangører, så kan vi bruke de kontaktene vi har innad i konsernet for å øve det nødvendige presset på myndigheter når det er nødvendig, sier Grønli.

Gjør ingen endringer

Reiseselskapet Norwegian, som har direkteruter til Dubai, sier at de ikke har vært påvirket av saken om Marte Dalelv, og at det ikke vil bli gjort noen endringer i reiserutene til landet.

– Vi driver et reiseselskap, ikke internasjonal storpolitikk, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen i en kort kommentar til NRK.

Jomfrureiser sier til NRK at boikotten av Dubai er midlertidig, da det er etterspørsel på reiser til landet, og at de ønsker å sette opp landet som reisemål igjen senere.

– Vi avventer situasjonen og ser til neste år. Men akkurat nå i denne perioden frem til jul, synes vi det var riktig å markere et standpunkt. Vi vil vise hensyn til Marte som har hatt en forferdelig opplevelse der nede, og som i tillegg til å ha blitt voldtatt, har blitt dømt.

– Vi synes norske kvinner kan være solidariske, og har derfor valgt å gjennomføre denne markeringen, sier Ehde-Eliassen.

Emirates Golf Club i Dubai

Turismen er en viktig del av næringslivet i Dubai.

Foto: Warren Little / Getty Images
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt