Blant landene som boikotter FNs rasismekonferanse er Australia, Canada, Italia, Israel, Nederland, Tyskland og USA. De uteblir blant annet av frykt for at konferansen skal bli brukt som plattform for urettferdig kritikk mot Israel.
For å markere en viss avstand sender Sverige og Storbritannia kun delegater på tjenestemannsnivå til konferansen i Genève. Flere andre EU-land skulle søndag kveld diskutere hvordan de skal forholde seg til konferansen.
KrF-leder Dagfinn Høybråten sier Støre burde holde seg hjemme og heller sende folk lenger ned på rangstigen «for å sende et tydelig signal om at FNs rasismekonferanse ikke må kidnappes av udemokratiske krefter».
Utenriksminister Støre satte seg likevel på flyet til Genève søndag kveld, og han planlegger å holde Norges innlegg mandag. Hva Norge foretar seg videre, er helt avhengig av hvordan konferansen utvikler seg, sier han.
Ingen blankofullmakt
Utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Foto: Aas, Erlend / SCANPIXStøre sier til NTB at han har lyttet til sine europeiske kolleger, men det som er kommet fram, er ifølge ham en sprikende og uklar argumentasjon. Han mener blikket nå bør rettes mot konferansens sluttdokument.
– Sluttdokumentet har gått fra et håpløst utgangspunkt til et meget respektabelt resultat. Norge har engasjert seg aktivt i dette arbeidet, og i sluttfasen har norske forhandlere hatt stor påvirkning på utformingen av dokumentet, sier Støre på telefon fra Genève søndag kveld.
Det utkastet til sluttdokument som forelå i forrige uke, ligger trygt innenfor rammene av det Norge kan akseptere, mener Støre. Men hvis dokumentet skulle bli endret i løpet av konferansen, vil Norge måtte vurdere sin posisjon på nytt. Dokumentet får ikke automatisk oppslutning fra norsk side, understreker han.
– Å komme sammen for å finne et felles grunnlag er den rette måten å løse globale utfordringer på. Men det er ikke sikkert dette vil lykkes, og Norge gir aldri blankofullmakt. Det er alltid et alternativ å snu i døra og vende hjem, sier Støre.
Sionisme og rasisme
Konferansen i Genève var ment å lege sårene etter den opprinnelige rasismekonferansen som gikk av stabelen i Durban i 2001.
Den gang forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at møtet skulle stemple sionismen, bevegelsen som ligger til grunn for opprettelsen av staten Israel, som rasistisk. Irans president Mahmoud Ahmadinejad gjentok søndag denne kritikken ved å omtale sionistene som «rasismens fanebærere».
Støre understreker at alle henvisninger til Midtøsten-konflikten nå er fjernet fra forslaget til sluttdokument, og samtidig slår dokumentet fast at vi aldri må glemme holocaust. Ifølge ham bør vi holde fokus på kampen mot rasisme, og så får vi heller tåle at noen land kommer med uttalelser vi er uenige i.
– Rasisme er et globalt samfunnsonde, og FN er det rette organ for å samle verdens land til fortsatt kamp mot dette ondet, sier Støre til NTB.
– Sjokkert og skuffet
FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillai har gjort det til sin viktigste sak å sørge for et godt oppmøte på rasismekonferansen, men måtte søndag innse at slaget var tapt.
– Jeg er sjokkert og dypt skuffet over USAs beslutning om ikke å delta på en konferansen som har som mål å bekjempe rasisme, fremmedfrykt, rasediskriminering og andre former for intoleranse over hele verden, sa hun ifølge nyhetsbyrået AFP.
Hun anklaget landene som holder seg borte for å la ett eller to temaer veie mer enn hensynet til de mange gruppene i verden som lider under rasisme og intoleranse.
– Dette er i sannhet globale temaer og det er essensielt at de blir diskutert på globalt nivå, uansett hvor sensitive og vanskelige de måtte være, sa hun.