
Denne gangen handler det ikke om veldedighet, men politisk press. (Foto: A. Tarantinio, AP)
Den irske rockeren er tilsynelatende en vandrende motsetning. Han var et av symbolene på opprøret mot alt det etablerte da han spilte i Boomtown Rats ("I don't like Mondays") i 1975. Han forbannet urettferdighet og gjorde narr av autoriteter.
30 år senere er han slått til ridder og på fornavn med statsledere verden over.
Utrolig sta
Med sin uryddige hårmanke, krøllete dress og en sterk tendens til å banne under direktesendinger er han ikke helt som andre millionærer i mediene.
Bob Geldof slenger ofte med leppa til journalistene. Men hans tilhengere og kritikere er enige om én ting: Han er utrolig sta når han først har bestemt seg. Uten staheten hadde han aldri blitt en av verdens høyest profilerte veldedighets-arrangører.
Musikeren Peter Gabriel, som står i spissen for en egen London-konsert med bare afrikanske musikere lørdag, kalte ham "styreleder Bob" i en spøkefull tone her om dagen. Geldof var kritisert for å ha pinlig få afrikanske innslag i sine gigant-konserter for Afrika.
Peter Gabriel ba om Bobs velsignelse til å kalle sitt arrangement for en del av Live 8.
- Og den ga han oss gjerne - det lå til rollen hans som pave, flirte Gabriel.
Spørsmål om motivet
Det at Geldofs musikerkarriere var på vei nedover idet han lanserte Live Aid for 20 år siden, gjorde at skeptikere jevnlig har trukket hans motiver i tvil.
Men så var da også hans grunner for å starte band temmelig egoistiske, lenge før Live Aid gjorde ham kjent i de tusen hjem.

Sir Bob - sint, uflidd og sta - skriver historie igjen. (Foto: C.McNaughton, AP)
- De fleste som begynner i band, gjør det for tre enkle rock and roll-grunner, sa han til et musikkmagasin i 1977:
- For å få sex, bli berømt og tjene masse penger.
25 år senere forklarte han uttalelsen med sin oppvekst:
- Det var de tre tingene jeg ikke kunne få da jeg vokste opp - som katolikk, i fattigdom, i Irland.
Men få tviler på at hans engasjement i kampen mot fattigdom, sult og sykdommer i Afrika er ekte.
- Da jeg så bilder fra hungersnøden i Etiopia i 1984, bestemte jeg meg for å gjøre noe mer enn bare å dra opp noen sedler fra lommeboka, har han sagt.
- Jeg satt der og så, og følte meg vettskremt, skamfull og forferdet.
Senere det samme året samlet han britiske musikere for å spille inn "Do they know it's Christmas?", som skaffet 100 millioner kroner i hjelp. Men det var Live Aid-konsertene i 1985 som ble det store øyeblikket i Geldofs karriere.
Konsertene ble sett av 1,5 milliarder mennesker og fikk inn 700 millioner til Afrikas sultende. Showene i London og Philadelphia trakk til seg stjerner som Mick Jagger, David Bowie og The Who til en oppvisning i nestekjærlighet som verden ikke hadde sett maken til.
Denne gangen er ambisjonene enda høyere. Rundt 1000 enkeltnumre på 10 konserter fra Tokyo i øst til Toronto i vest vil legge press på G8-lederne til å bekjempe verdens fattigdom når de møtes uka etter.
Rammet av tragedier
Robert Frederick Geldof ble født i 1954 i Irland. Moren døde da han var liten, og han måtte tidlig lære å klare seg selv.
Etter å ha forsøkt seg som musikkjournalist, ble han selv et navn på rockehimmelen gjennom The Boomtown Rats.
I 1986 giftet han seg med Paula Yates, som han fikk tre barn med. Geldof tok det svært tungt da hun forlot ham for den australske rockeren fra INXS, Michael Hutchence. Geldof
sloss for å få omsorgen for barna, og senere også for barnet eks-kona fikk med Hutchence.
I 1997 døde Hutchence under uoppklarte omstendigheter på et hotellrom. Da Yates døde av en overdose tre år senere, tok Geldof det hardt.
I dag lever Bob Geldof sammen med Jeanne Marine i London.