NRK Meny
Normal

Bo Xilai er kastet ut av partiet

Den kinesiske toppolitikeren Bo Xilai er kastet ut av kommunistpartiet. Han blir tiltalt for korrupsjon, maktmisbruk, for å ha mottatt bestikkelser og for å ha hatt upassende forhold til flere kvinner, melder statlige medier i Kina.

Bo Xilai

Nå må Bo Xilai møte for retten, tiltalt for en rekke forbrytelser.

Foto: JASON LEE / Reuters

62-årige Bo ledet kommunistpartiet i 35-millionerbyen Chongqing sørvest i Kina og han siktet seg inn mot en lederposisjon i partiet på nasjonalt plan.

Sammen med politimesteren Wang Lijun satte han i gang en stor kampanje for å utrydde gjengkriminaliteten i byen og fikk etter hvert ord på seg for å være en folkets mann.

Kampanjen førte til at en rekke forretningsfolk mistet eiendommene sine men Bo ble stadig rikere. Politisjefen ble regnet som en av hans allierte.

Gu Kailai føres inn i retten

Gu Kailai i retten, der hun ble dømt for mord.

Foto: Uncredited / Ap

Etter hvert hadde han samlet seg så mye penger at han ville ha det overført til utenlandske bankkontoer. Kona hans, Gu Kailai, henvendte seg til sin nære venn og forretningspartner gjennom mange år, den 41 år gamle briten Neil Heywood.

Han forlangte en større del av pengene, de to ble uvenner, og en dag ble han funnet drept på et av byens luksushoteller.

I begynnelsen av august ble hun dømt for drapet på Heywood. For få dager siden ble politisjefen dømt, blant annet for å forsøke å skjule drapet på den britiske forretningsmannen.

– Har gjort stor skade

Bo Xilai har ikke vist seg offentlig siden skandalen eksploderte. Han har vært under etterforskning av partiledelsen og fredag ble det altså klart at han kastes ut av Kommunistpartiet.

– Bos handlinger har skapt store ettervirkninger og har forvoldt partiet stor skade. De har også skadet partiets rykte og forårsaket stor skade, både hjemme og utenlands, heter det i en offisiell uttalelse fra partiet.

Partiet mener videre at den tidligere representanten har misbrukt makt og at han bærer et stort ansvar for det som har skjedd. Han blir tiltalt for korrupsjon, maktmisbruk, for å ha mottatt bestikkelser og for å ha hatt upassende, seksuelle forhold til flere kvinner.

– Partifeller på alle nivåer må bruke Bo Xilai som et dårlig eksempel, heter det i uttalelsen fra Politbyrået.

Bo er nå ikke bare kastet ut av partiet, men også av Sentralkomiteen og Politbyrået.

Den 8. november skal Kommunistpartiet holde en kongress der landets nye ledelse skal presenteres. Åtte er regnet som et lykketall i Kina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt