NRK Meny
Normal

Blue Origin gjennomførte historisk romferd

For første gang har en privateid rakett reist ut i rommet og landet igjen trygt på bakken. Den historiske ferden med raketten New Shepard ble gjennomført av det private selskapet Blue Origin.

Det var fra den private rombasen til Blue Origin i McGregor i delstaten Texas raketten ble skutt opp 23. november, melder selskapet.

Selskapet som eies av milliardæren Jeff Bezos holder vanligivis kortene tett til brystet, og de var få indikasjoner på forhånd at den historiske ferden skulle gjennomføres.

Jeff Bezos foran raketten New Shepard

Jeff Bezos tjente sine milliarder på internett. Nå har han brukt en god del av formuen på raketter.

Foto: Blue Origin

– Jeg var veldig optimistisk på forhånd, sier Jef Bezos til GeekWire.

– Men jeg må fortelle dere at det å se raketten lande var et av de største øyeblikkene i mitt liv. Skal jeg dømme ut fra reaksjonen til bakkemannskapet, så tror jeg det var slik for dem også. Det var ikke et tørt øye å se.

Nådde akkurat grensen

Det Blue Origin har gjort, er å sende en romkapsel opp til en høyde av 100,5 kilometer over bakken. Det er akkurat over den offisielle grensen mellom atmosfæren og rommet.

New Shepard lander

Her lander New Shepard. Romraketten til Blue Origin som skal sende turister opp i rommet.

Foto: Blue Origin

Selve raketten, som er oppkalt etter den første amerikaneren i rommet, Alan Shepard, nådde ikke rommet. Kapselen på toppen av raketten ble skilt av, og hadde så stor hastighet at den fortsatte oppover til romgrensen ble nådd.

Kapselen, som en dag skal ta med seg betalende passasjerer, landet trygt med fallskjermer.

Slo Elon Musk

Det unike i ferden er at bæreraketten, New Shepard, også landet trygt igjen på bakken etter ferden. Det gjorde den ikke med fallskjermer, men med sin egen rakettmotor.

Dette er noe som selskapet SpaceX har forsøkt flere ganger med sin romrakett Falcon 9, men ennå ikke greid.

Grunnlegger av SpaceX, Elon Musk var raskt ute i sosiale medier for å gratulere.

Laster Twitter-innhold

Romturisme

Blue Origin og SpaceX beiter på to forskjellige markeder. Raketten New Shepard vil aldri greie å gjøre det samme som Falcon 9.

Raketten som gjennomførte den historiske ferden denne uken er suborbital. Det betyr at den ikke har kraft til å sende noe i bane. Det har Falcon 9.

Det SpaceX og Elon Musk forsøker å få til, er å gjøre romfart rimligere så menneskene kan komme seg til Mars.

Det Blue Origin forsøker, er å gjøre det mulig for temmelig rike mennesker å ta en turisttur på noen minutter ut i rommet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt