Hopp til innhold

Bloomberg: Norge håndterer pandemien best

Det er Norge resten av verden bør se til for å finne ut hvordan pandemien skal håndteres. Det mener Bloomberg som nå har plassert Norge på toppen av listen.

Utepils på utested

NORGE ER BEST: Landet åpner opp og befolkningen blir vaksinert. Det er litt av grunnen til at Bloomberg plasserer Norge øverst på listen over land det er best å være i akkurat nå under pandemien.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norge har hoppet hele ti plasser opp på listen siden forrige gang. I juni lå vi under land som Spania, Storbritannia og Frankrike. Det er land som har hatt skyhøye tapstall gjennom pandemien.

Nå troner vi øverst på det som heter «Covid Resilence Ranking». Bloomberg har plassert Sveits som nummer to og New Zealand som nummer tre. Indonesia har fått bunnplasseringen blant de 53 landene som er vurdert.

– Norge har bred vaksinedekning, det er få som dør og landet har åpnet opp grensene, skriver det amerikanske nyhets- og markedsdatabyrået.

Liste fra Bloomberg som viser Norge på topp

SLIK ER LISTEN: Tolv forskjellige kategorier blir vektet likt for å rangere til sammen 53 land.

Foto: Bloomberg

Erna Solberg advarer

– Det er hyggelig at Bloomberg anerkjenner jobben som gjøres i Norge. I sommer så ser vi at flere kommer tilbake i jobb og kommunene gjør en god jobb med å vaksinere folk i alle aldre, skriver statsminister Erna Solberg i en kommentar til NRK.

Til tross for topplasseringen, ser Solberg mulige mørke skyer i horisonten.

– Samtidig ser vi på rankingen at situasjonen i flere land endres seg raskt. Vi har dessverre økende smittetall i Norge, og det er viktig at vi klarer å stå løpet helt ut, legger Solberg til.

Erna Solberg med et lite barn i armene under Høyres valgkampturne i Trøndelag

NORDMENN BLIR TATT GODT VARE PÅ: Erna Solberg mener det er en felles innsats som har gitt oss topp-plasseringen på listen til Bloomberg

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kriteriene

USA hadde den gjeveste plasseringen etter gjennomgangen i juni. Landet har nå falt ned til nummer fem på listen. Bloomberg gir som grunn at takten i vaksineringen har dabbet av, smitten øker og det er innført nye restriksjoner.

Bloomberg ser på tolv faktorer som blir vektet likt. Det listen er ment å reflektere, er hvilket land det er best å være i.

De tolv faktorene blir fordelt på tre forskjellige undergrupper. Det er gjenåpning, status på pandemien og livskvalitet.

Norge tjener stort på det samme som vanligvis sender oss mot toppen på forskjellige lister. I kategorien tilgang på helsetjenester blir vi bare slått av Japan. Hvor et land ligger på FNs indeks for menneskelig utvikling er også en faktor. Der ligger Norge helt på topp.

Illustrasjonsbilder: NAV

NORGE GJØR DET DÅRLIG: Kategorien forventet økonomisk vekst drar Norge ned. Det gjør også graden av nedstenging i forbindelse med pandemien.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kina protesterer

Denne måten å rangere land på har møtt kritikk. Ikke minst fra Kina. I oversikten over døde fordelt på befolkning, ligger Kina nesten nederst blant alle verdens land.

På Bloombergs liste er nå Kina på niende plass. Det er ett steg ned fra plasseringen i juni.

Den statlige kinesiske engelskspråklige nyhetskanalen CGTN reagerte skarpt i juni da USA havnet på toppen. I en video blir indeksen mer eller mindre revet i filler.

– Hvor hardt et land strammer til blir bare regnet som noe negativt. Det blir galt, fordi steder der det fortsatt er mangel på vaksine og majoriteten av befolkningen er sårbart, så er innstramming det beste valget, blir det sagt i videoen.

SISTE NYTT

Siste nytt