Bloomberg har registrert seg som presidentkandidat

Milliardær Michael Bloomberg er på listen over dem som har meldt seg på for å delta i neste års presidentvalg i Alabama. Bloomberg kan dermed overta som president Donald Trumps vanskeligste konkurrent.

Michael Bloomberg

Navnet til milliardær og tidligere ordfører i New York, Michael Bloomberg, sto før fristen fredag på listen over kandidater til primærvalget som skal holdes i Alabama i mars neste år.

Foto: Phelan M. Ebenhack / AP/NTB Scanpix

Den tidligere borgermesteren (77) i New York varslet torsdag at han vurderte å kaste seg med i valgkampen om bli demokratenes presidentkandidat mot Donald Trump neste år.

Bloomberg selv har ikke kommentert det, men navnet hans figurerte blant 17 kandidater som var meldt på til Demokratenes primærvalg i Alabama før fristen gikk ut fredag.

Primærvalget i Alabama holdes 3. mars neste år. Neste registreringsfrist er 12. november, for valget i Arkansas.

Ifølge kilder rundt Bloomberg akter han å registrere sitt kandidatur også her, selv om den endelig beslutningen om å kaste seg inn i presidentvalgkampen ikke skal være tatt.

Slå Trump er det viktigste

Bloomberg sa tidligere i år at han ikke ville stille i presidentvalget.

Men hans politiske rådgiver Howard Wolfson, som var viseborgermester i New York mens Bloomberg var borgermester, sa på torsdag at Bloomberg er urolig over gruppen demokratiske kandidater og frykter «de er ikke godt posisjonert for å slå Donald Trump».

– Sett hen til hans prestasjoner og lederskap og hans evne til å bringe folk sammen for å drive forandring, vil Mike kunne ta kampen opp mot Trump og vinne, sa Wolfson.

Bloomberg kjenner Trump fra New York og har uttalt at Trump var en artig fyr å gå på fotballkamp med.

Nå sier han at presidenten har vist seg uegnet til å styre landet og har blitt en fare for USAs sikkerhet.

Michael Bloomberg og Donald Trump sammen i 2016.

Michael Bloomberg og Donald Trump kjenner hverandre fra New York og skal tidligere hatt et avslappet forhold. Nå hogger de politisk løs mot hverandre.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Biden mot Bloomberg?

Den tidligere New York-borgermesteren står nær sentrum i amerikansk politikk. Han mener det er viktig at en presidentkandidat er samlende, også utover eget parti.

Han skal ha uttrykt at tidligere visepresident Joe Biden, som er nær ham selv politisk, er en for svak kandidat og at de to andre demokratiske favorittene, Bernie Sanders og Elisabeth Warren, står for langt til venstre til å kunne vinne valget.

Joe Biden er fremdeles den kandidaten demokratiske velgere mener har best sjanse til å slå Trump ved valget i 2020.

Målingene er midlertidig tatt opp før Bloomberg meldte seg på.

Bloomberg vil hoppe over de første fire primærvalgene som holdes i februar, og rådgiverne erkjenner at de andre kandidatene da vil ha et forsprang. Fortsatt holder svært mange av kandidatene ut i konkurransen.

Likevel, vurderingen er at den tidligere New York-borgermesteren kan ha styrke og velgerappell nok til å ta de andre igjen. Andre utenfor Bloomberg-leiren er skeptiske til strategien.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Meld deg på her!

Joe Biden sier han tar Bloombergs sonderinger med ro.

– Michael er en fin fyr. Jeg har overhodet ikke noen problemer med at han melder seg på kappløpet, sier 76 år gamle Biden, som dermed får avlastning i diskusjonen om han er for gammel til å bli president. Bloomberg er nemlig ett år eldre, men likevel yngre enn 78 år gamle Bernie Sanders.

Michael Bloomberg, Al Sharpton, Joe Biden, Martin Luther King Jr III

21. januar i år var tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg (nr. 1 fra v.) og tidligere visepresident Joe Biden (nr. 3 fra v.) sammen på middag. Nå kan de bli de største konkurrentene om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Kalles «Lille Michael» av presidenten

– Jeg kjenner Michael. Han er et null. Det er ingen jeg heller vil stille til valg mot enn «lille Michael», sa president Donald Trump på fredag etter at ryktene om Bloombergs kandidatur hadde begynt å svirre.

– Han har ikke magien som kreves for å gjøre det bra, mener Trump.

Presidenten la til at et Bloomberg-kandidatur vil gå ut over tidligere visepresident Biden, som Trump frem til nå skal ha fryktet mest som motstander ved presidentvalget i 2020.

Laster Twitter-innhold

Biden er også årsaken til riksrettsprosessen som nå pågår mot Trump.

Hør podkasten fra NRKs utenriksredaksjon:

En av USAs rikeste

Den 77 år gamle milliardæren Michael Bloomberg er den niende rikeste personen i USA, ifølge magasinet Forbes.

Kritikken mot at nok en hvit, rik mann mener han er den beste til å styre USA er allerede kommet.

Han regnes som uspiselig for partiets progressive venstrefløy, som har stilt seg bak Elizabeth Warren og Bernie Sanders. Hans kritikk av Warrens skatteplan for USAs rikeste ble raskt trukket frem blant de venstreorienterte.

Han må og å regne med å svare for politikken han førte i New York. Som borgermester gav han politiet utvidede fullmakter til å ransake personer på gaten. Dette førte til klager om forskjellsbehandling av svarte og hvite ungdommer og rasismeanklager.

Hans kamp mot hurtigmat og sukker var det også mange som ikke likte.

Men både tilhengere og motstandere er enige om at Bloombergs enorme private pengebinge gir han en fordel. Han trenger ikke bruke tid på pengeinnsamling, som de andre kandidatene.

I fjor donerte han rundt 100 millioner dollar, vel 900 millioner kroner til Det demokratiske partiet og deres kandidater ved mellomvalget, som sikret partiet flertall i Representantens hus.

I år har han bidratt sterkt til partiets seier i guvernørvalget i Virginia. Demokratene har nå full kontroll i delstatsforsamlingen i den tidligere republikanske delstaten.

Bloomberg er, i motsetning til Trump, en overbevist miljøforkjemper og filantrop.

I juni gikk han ut med kunngjøringen om at han ville sette av 5 milliarder dollar i kampen mot klimaendringer. Pengene skal blant annet brukes til å få stengt kullgruver i USA, som Trump har bidratt med å gjenåpne.

Han er også en sterk tilhenger av strengere våpenkontroll og har gitt støtte til arbeidet med å endre USAs liberale våpenlover.

SISTE NYTT

Siste nytt