– En milliardær som kaller kvinner for feite kvinnfolk og hestetryne-lesber

WASHINGTON D.C. (NRK): For første gang stod mangemilliardæren Michael Bloomberg på scenen under demokratenes presidentkandidatdebatt. Det ble alt annet enn enkelt for den tidligere New York-ordføreren.

Demokratenes presidentdebatt i Las Vegas 19. febr 2020

SEKS IGJEN: På scenen for første gang, Mike Bloomberg (til venstre), sammen med Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters/NTB Scanpix

– Jeg vil at vi skal snakke om hvem vi kjemper mot. En milliardær som kaller kvinner for «feite kvinnfolk» og «hestetrynelesber». Og nei, jeg snakker ikke om Donald Trump, jeg snakker om ordfører Bloomberg, sa Elizabeth Warren.

Alles øyne var rettet mot mangemilliardæren som er en av USAs aller rikeste menn. Under nattens debatt om hvem som skal bli demokratenes presidentkandidat, var det han som fikk gjennomgå.

Det ble den heftigste debatten hittil. Mye står nå på spill for kandidatene som blir færre og færre.

– Jeg har ingen toleranse for den form for oppførsel som #metoo-bevegelsen har avslørt, sa Bloomberg, og viste til at hans selskaper etterforsker og sparker folk som bryter retningslinjene. Han la også vekt på at han har en høy kvinneandel, kvinner med mye ansvar og kvinner som får betalt like mye som menn blant sine ansatte.

Mike Bloomberg og Elizabeth Warren i TV-debatt

Elizabeth Warren gikk til flere angrep på Bloomberg for hans kvinnesyn.

Foto: John Locher / AP/NTB Scanpix

Hysj-kontrakter ble tema

Det er første gang Bloomberg fikk anledning til å delta i debatten som han tidligere ikke har vært kvalifisert til. Den tidligere ordføreren i New York er den første som får være med uten å ha nådd målet om innsamlede midler – han bruker nemlig alt fra egen lomme.

– Jeg håper dere hørte hva hans forsvar var. «Jeg har vært snill mot noen kvinner», kontret Warren. Hun viste til hvordan kvinner har måttet undertegne hysj-kontrakter, og spurte ham direkte om han nå vil løse dem fra kontraktene og la dem snakke ut. Noe Bloomberg avviste.

– Ingen av dem har anklaget meg for noe. Utenom at de kanskje ikke likte spøken jeg fortalte, parerte Bloomberg. Warren krevde å få vite hvor mange som har underskrevet slike kontrakter. Hun mener det handler om valgbarhet.

Laster Twitter-innhold

Også Joe Biden slengte seg på.

– Det er lett. Alt han trenger å si er «du er løst fra avtalen», sa han.

«Supertuesday» kan bli avgjørende

Michael Bloomberg droppet nominasjonsvalgene i de fire første delstatene.

Mye av annonsepengene til Bloomberg er brukt i de 14 statene som stemmer under «Supertuesday» 3. mars.

Pete Buttigieg advarte mot at de to mest polariserte personene er dem USA kan våkne til etter denne avgjørende dagen i Demokratenes nominasjonsvalg.

– La oss velge noen som faktisk er demokrat, sa han.

Et gjennomsnitt av en rekke meningsmålinger hos fivethirtyeight.com viser hvordan Bloomberg den siste tiden har steget betraktelig på meningsmålingene.

– Vi burde ikke velge mellom en kandidat som vil brenne dette partiet ned, eller en som vil kjøpe opp partiet, sa han. Han viste da til Bernie Sanders som har inntatt ledertrøyen, og Michael Bloomberg som tidlig i debatten viste til sin valgbarhet som et viktig argument for å stemme på ham.

– Vi vil ikke ha Donald Trump i fire år til. Det tåler vi ikke, var Bloombergs argument. Han mener han er kandidaten til å slå Trump.

Laster Twitter-innhold

Sanders hjerteinfarkt og Bloombergs ligningstall

Meningsmålingen som fikk Bloomberg på scenen, fra NPR-PBS NewsHour-Marist, viser at Bloomberg nå har støtte fra 19 prosent av de demokratiske velgerne som skal delta i primærvalgene i USA. Det gir ham en andreplass, rett bak Bernie Sanders som fikk 31 prosents oppslutning.

Bernie Sanders' hjerteinfarkt i oktober ble også et tema i debatten. Flere krever mer informasjon og offentliggjøring av flere dokumenter. Også Bloombergs ligningstall ble etterspurt:

– Jeg synes du burde offentliggjøre dem, sa Amy Klobuchar, som kjemper om de samme moderate velgerne.

– Vi vil offentliggjøre dem innen noen uker, sa Bloomberg da.

Laster Twitter-innhold

Demokratene har nettopp gått i gang med primærvalgene som holdes fram mot sommeren da DNC skal avgjøre hvem som blir Demokratenes kandidat i Milwaukee, Wisconsin 13.–16. juli.

Demokratiske kandidater 2020

Veien frem til presidentvalget i USA

Tirsdag 3. november 2020 skal amerikanske velgere bestemme hvem som skal lede landet de neste fire årene. Her er det viktigste datoene frem mot valget.

 • 3. mars 2020
  Supertirsdag

  Demokratene holder primærvalg i 12 delstater (Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Nord-Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont og Virginia).

 • 10. mars 2020
  Primærvalg

  Primærvalg i Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri og Washington. Partimøter i Nord-Dakota.

 • 17. mars 2020
  Primærvalg

  Primærvalg i Arizona, Florida, Illinois.

 • 24. mars
  Primærvalg

  Primærvalg i Georgia

 • 29. mars
  Primærvalg

  Primærvalg i Puerto Rico

 • 4. april
  Primærvalg

  Primærvalg i Alaska, Hawaii og Louisiana. Partimøter i Wyoming.

 • 7. april
  Primærvalg

  Primærvalg i Wisconsin.

 • 28. april 2020
  Primærvalg

  Primærvalg i Connecticut, Delaware, Maryland, New York, Pennsylvania og Rhode Island.

 • 2. mai
  Primærvalg

  Primærvalg i Kansas

 • 5. mai
  Primærvalg

  Primærvalg i Indiana

 • 12. mai
  Primærvalg

  Primærvalg i Nebraska og Vest-Virginia

 • 19. mai
  Primærvalg

  Primærvalg i Kentucky og Oregon

 • 2. juni
  Primærvalg

  Primærvalg i Montana, New Jersey, New Mexico og Sør-Dakota, samt hovedstaden Washington D,C.

 • 13. - 16. juli
  Demokratenes landsmøte

  Demokratenes landsmøte arrangeres i Milwaukee i delstaten Wisconsin.

 • 24.-27 august
  Republikanernes landsmøte

  Republikanernes landsmøte arrangeres i Charlotte i Nord-Carolina.

 • 3. novermber
  Presidentvalget

  Selve presidentvalget går av stabelen 3. november. Tradisjonen tro arrangeres valget den første tirsdagen etter den første mandagen i november.

SISTE NYTT

Siste nytt