NRK Meny
Normal

Blokkerer veier og kaprer lastebiler

Bondeopprøret i Frankrike er i ferd med å ta fullstendig av, og nå har president Francois Hollande bedt dagligvarebransjen om å komme dem i møte.

Brennende veisperring i Frankrike

Franske bønder har i flere uker protestert mot lave matvarepriser, og denne uka har demonstrasjonene blitt stadig mer aggressive.

Bøndene har blokkert en rekke motorveier med traktorer og barrikader av brennende dekk, høyballer og søppel, og gått til angrep på matvarebutikker.

Torsdag var det køer på over 25 kilometer da motorveien utenfor Lyon ble blokkert i åtte timer, melder nyhetsbyrået AP.

Natt til fredag ble flere utenlandske lastebiler kapret, og matvarer ble ødelagt, satt i brann eller kastet ut på bakken.

En skotsk lastebilsjåfør sier til britiske Daily Mail at han og seks andre sjåfører ble stanset av 200 rasende franske bønder i Bretagne. Bøndene skal ha kastet ut fisk for over to millioner kroner, og dynket det i diesel for å gjøre det uspiselig.

– Noen av dem sa at de ville tenne på lastebilene hvis det ble nødvendig. Vi prøvde å fortelle dem at fisken faktisk var fransk, men alt havnet på veien. Det var ikke så mye vi kunne gjøre, sier han.

Danske og tyske lastebiler skal også ha blitt angrepet og tømt for kjøtt og frukt.

Franske bønder tømmer en lastebil mellom Sochaux and Besancon

Franske bønder tømmer en lastebil for frukt mellom Sochaux and Besancon torsdag.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

En av ti konkurstruet

Opprøret har flere årsaker. Bøndene mener matvareindustrien saboterer landbruksnæringen ved å tvinge ned prisene gjennom billig importert mat, og mange hevder de må selge med tap.

Samtidig har det vært en nedgang i støtten som gis gjennom EUs felles landbrukspolitikk (CAP), og flere reagerer på at Frankrike tar seg råd til å hjelpe Hellas fremfor landbruksnæringen.

Regjeringen anslår at 10 prosent av franske bønder trues av konkurs, og har lagt frem en plan for å lette den store gjeldsbyrden i næringen.

Planen er verdt 600 millioner euro i form av skattelette og lånegarantier, men bøndene mener det ikke er nok.

Varsler eksportoffensiv

Francois Hollande

Francois Hollande ber matvarebransjen om å gjøre en innsats for å betale bøndene.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

President Francois Hollande holdt et hastemøte med representanter for bøndene og fagforeningene i Dijon torsdag.

– Vi vil at supermarkedkjedene skal gjøre den nødvendige innsatsen for å betale bøndene, sier Hollande ifølge AFP.

Hollande ber lokale restauranter om å kjøpe franske varer, og varsler et snarlig salgsfremstøt mot Kina og Nord-Afrika for å få fart på eksporten.

Statsminister Manuel Valls lover nye forhandlinger med bøndene, og slår fast at kjøttprisene må heves.

Xavier Beulin, som leder den største bondeorganisasjonen FNSEA, varsler flere demonstrasjoner gjennom helga. Han sier likevel at han er innstilt på å samarbeide med regjeringen for å få på plass en langsiktig løsning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt