Hopp til innhold

Moldova: Blokade av russiske styrker

MOSKVA (NRK): Ukraina blokkerer russiske soldater i utbryterrepublikken Transnistria i Moldova, samtidig som Russland sier de vil forsvare sine interesser i området med alle midler.

MOLDOVA/ Soldiers of Moldova's self-proclaimed separatist Dnestr region take part in military parade during Independence Day celebration in Tiraspol

Militærparade i Transnistrias hovedstad Tiraspol.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Transnistria

Transnistria. Ukraina og Moldova nekter nå russiske fredsbevarende soldater å bevege seg inn og ut av utbryterrepublikken.

Foto: NRK

Transnistria ligger inneklemt mellom Moldova og Ukraina, og har hatt tette bånd til Russland. Men nå nekter Ukraina Russland å transportere soldater til og fra utbryterrepublikken.

Blokade av russiske styrker

21. mai vedtok det ukrainske parlamentet en lov som ikke lenger vil tillate at de russiske soldatene som er i Transnistria kan reise over ukrainsk territorium, eller få forsyninger den veien. Samtidig har også Moldova innført strengere regler for innreise via flyplassen i hovedstaden Chisinau.

Utenriksministeren i Transnistria Nina Sjtanskij sa til russisk TV at hun er redd for det som nå skjer, og hun ser på dette som en koordinert politikk fra ukrainske og moldovske myndigheter for å knekke republikken. Både Ukraina og Moldova har også innført strengere kontroll med import og eksport fra utbryterrepublikken, noe som har gjort at myndighetene i Transnistria har kuttet pensjoner og offentlige lønninger med 1/3.

APN Russia Passport Offensive

Lenin på sokkel i utbryterrepublikken Transnistria. Lederne i dette landet som ikke er anerkjent av noen ønsker å gjenskape en miniversjon av gamle Sovjetunionen.

Foto: Bela Szandelszky / AP

Blodig krig i 1992

I 1992 raste det harde kamper mellom moldovske regjeringsstyrker og prorussiske styrker ved elven Nistru, en krig som til slutt endte med at Europa fikk en ny frosset konflikt, det som vi i dag kjenner som utbryterrepublikken Transnistria. Republikken er ikke godkjent av noe land og er formelt en del av Moldova, men styrer seg selv og har blant annet egen hær og egen valuta.

Transdnjestr har egne penger

Transnistria har sine egne rubler som valuta

I Transnistria er det i dag er det stasjonert rundt 1500 russiske «fredsbevarende» soldater, formelt der for å sikre at det som skjedde i 1992 ikke skjer igjen.

Transdnjestr er militært sterk

Transnistria er militært sterke. Her en parade i hovedstaden Tiraspol

Foto: Reuters

For mange russiske nasjonalister var krigen i 1992 starten på det som seinere har skjedd i Georgia og Ukraina; et forsvar av russiske interesser mot forsøk fra Vesten og USA å svekke Russland.

Russland vil opprette luftbro

Russiske myndigheter har sagt at de ikke har tenkt å gi etter for presset, og tar sikte på å oppruste en flyplass i Transnistria slik at de kan forsyne soldatene luftveien. Men også luftveien går over ukrainsk og moldovsk luftrom, og det er uklart om Russland vil kunne få de nødvendige tillatelser til å fly inn til området.

Spørsmålet er derfor om Ukraina ønsker å bruke Transnistria i et større spill i forbindelse med en løsning på konflikten om øst i landet. Og med utviklingen det siste året har vist at det skal svært lite til før utviklingen kommer ut av kontroll.

SISTE NYTT

Siste nytt