NRK Meny
Normal

Bløffebilder av Kim Jong-Il

Er Nord-Koreas leder død eller levende, det er spørsmålet alle stiller seg. Onsdag ble det publisert et bilde av ham, men eksperter mener diktatoren er manipulert inn.

Kim Jong-il

Udatert bilde fra det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA som angivelig viser Nord-Koreas leder Kim Jong-Il som poserer sammen med Folkets armé.

Foto: AFP / AFP

Kim Jong-Il har ikke vist seg offentlig siden midten av august.

Diplomater tror Kim, som er 66 år gammel, har fått slag, og det spekuleres i hvor syk han egentlig er.

Stramt oppstilt

Onsdag denne uken sendte det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ut en rekke bilder av ham fra en inspeksjon av to militære enheter i Folkets armé. På bildene står han rakt oppstilt med soldatene.

Men eksperter tror nå at bildene er manipulert med den hensikt å få omverden til å tro at han er i live, og at han fremdeles har et grep om makten.

Skyggene røper

Nord-Koreas leder Kim Jong-Il

Utsnitt av bildet på toppen.

Foto: AFP / AFP

Se nøye på bildet.

- Den svarte linjen nede ved soldatenes knehøyde er fjernet i området bak lederen.

- Kim Jong- Ils skygge kaster ikke så langt som skyggene til de andre soldatene.

- Ved lederens venstre fot finner ekspertene det de kaller "pikselfeil" som avslører at noen har vært inne i bildet og endret på det.

Verken dette bildet, eller andre bilder som nyhetsbyrået sendte ut, har informasjon om hvor og når de er tatt.

Regime uten skrupler

I oktober ble det også publisert et bilde av Kim Jong-Il som skulle vise at han var i vigør. Men det ble snart avslørt at trær og busker i bakgrunnen ikke kunne stemme overens med årstiden.

BBC har snakket med professor Aidan Foster-Carter, ekspert på Nord-Korea, som sier at landets regime ikke har skrupler med å bløffe med bilder.

Kim Jong-Il

Kim Il-sung statsleder i Nord-Korea fra 1948 til sin død i 1994.

Foto: AFP / AFP

- De har forfalsket bilder i mange år, ett eksempel fra tidligere er da Kims far, Kim Il-sung, ble avbildet på toppen av fjellet Paektu, sier Foster-Carter.

Paektu er 2750 meter høyt og har en helt spesiell betydning ifølge koreansk mytologi.

- Død siden 2003

Den japanske Nord-Koreaeksperten, Toshimitsu Shigemura, går så langt som å hevde at diktatoren har vært død siden 2003. Når lederen har opptrådt offentlig i årene siden, har han vært erstattet av en dobbeltgjenger i samme størrelse og voktet strengt av sikkerhetsvakter.

Shigemura har sammenlignet stemmene til de ulike dobbeltgjengerne med den ekte Kim Jong-Il og funnet at de ikke stemte overens.

Tre sønner

Det er knyttet stor spenning til hvem som skal etterfølge den store lederen.

Saken fortsetter under bilde.

Kim Jong Ils etterfølgere

Fra venstre general Jo Myong-rok, Kim Yong-nam og sønnen Kim Jong-nam.

Foto: STAFF / REUTERS

Kim Jong-il har tre sønner. Den nest eldste, Jong-chol, er av noen sagt å være favoritten til å etterfølge faren, til tross for at han lider av en hormonell sykdom og ikke er oppdratt og utdannet til å bli ny leder.

Han er 27 år gammel og utdannet i Sveits. Det blir pekt på at Jong-chol har fulgt faren på offisielle oppdrag rundt om i landet.

Jong-nam er 37 år og eldst, og burde være en sannsynlig etterfølger, men han har trolig forspilt sine sjanser etter at han forsøkte å komme seg til Japan med falskt pass.

Den ynste sønnen, Jong-un, født i 1983, skal være den mest lovende av de tre, men det er lite sannsynlig at han vil etterfølge faren fordi ansiennitet er svært betydningsfullt i det nordkoreanske samfunnet.

En 80 år, en annen syk

Andre som nevnes er svogeren Jang Song-taek, (62), og utenom familien, lederen for parlamentet, den 80 år gamle Kim Yong-nam. Han er landets formelle overhode, men altså ingen ungdom.

En annen kandidat er general Jo Myong-rok, som er leder for det mektige politiske departementet til den nordkoreanske hæren, men han skal ha dårlig helse.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Kim Jong Il på fotballkamp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt