NRK Meny
Normal

Blodrødt på verdens børser - kraftig fall ved åpning på Wall Street

Børsene over hele verden har opplevd en katastrofedag. De viktigste aksjeindeksene i Europa og Asia har falt med mellom fire og åtte prosent, og i USA åpnet børsene med store fall nå i ettermiddag.

Kursfall over hele verden

En megler på Frankfurt-børsen viser frykten som rår i verdens finansmarkeder.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

London-børsen: – 4,2 prosent, Frankfurt-børsen: – 4,7 prosent, Nikkei i Tokyo: – 4,6 og Shanghai-børsen – 8,5. Det var situasjonen på noen av verdens viktigste finansplasser ved 14-tida i dag.

Og panikken spredte seg i ettermiddag til USA. De børsene på Wall Street åpnet kl. 15.30 norsk tid falt aksjeverdiene som en stein. Den brede S&P-indeksen falt med 4,5 prosent, Dow Jones-indeksen med 6 prosent, og teknologibørsen Nasdaq åpnet hele 11 prosent i minus, før den tok seg raskt inn igjen og halverte nedgangen, ifølge finans-nettstedet Market Watch.

Kinas «svarte mandag»

"Svart mandag" i Kina

Børsene i Kina er verst rammet av alle på denne 'svarte mandagen'

Foto: Mark Schiefelbein / Ap

Verst rammet av finansuroen er børsene i Kina, etter at Shanghai-børsen stupte ved åpningen i natt, norsk tid. Og aksjeverdiene har fortsatt å falle utover dagen, til – 8,5 prosent ved 14-tida i ettermiddag.

Også Hang Seng-indeksen har falt kraftig – med mer enn fem prosent i dag, og dermed har denne "svarte mandagen" på Kinas børser utradert hele oppgangen som var oppnådd hittil i år.

Og det er nettopp frykten for den økonomiske utviklingen i Kina som er den viktigste grunnen til panikken som i dag preger børsene over hele verden.

Frykt for «hard landing»

Veksten i den nye verdensmakten Kina har vært det store lyspunktet i årene med finanskrise og Euro-krise i de vestlige land. Men de siste månedene er det kommet stadig flere tegn til at denne veksten kan være i ferd med å bremse kraftig.

«Til tross for at kinesiske myndigheter har prøvd å berolige verden, har landets devalueringer de siste dagene skapt en dyp usikkerhet om hvordan den økonomiske situasjonen egentlig er», skriver nyhetsbyrået Ap i en kommentar i dag.

Store fall i Europa

Også på Frankurt-børsen og andre europeiske børser har det vært store kursfall i dag.

Foto: STAFF / Reuters

Oljeprisen faller videre

Signalene fra Kina har også bidratt sterkt til den sterke fallet i oljeprisene de siste dagene. I dag falt prisen både på Nordsjøolje (Brent) og Den amerikanske lettoljen (WTI) til nye rekordlave nivåer.

Brent var nede i under 43 dollar fatet, og WTI-oljen falt under 38 dollar før prisene tok seg noe opp igjen. Begge noteringene er de laveste siden bunnoteringene etter finanskrisen i 2008.

Den viktigste årsaken til oljeprisfallet de siste månedene er den sterke overproduksjonen av olje på verdensmarkedet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt