Blodigste døgnet så langt

Over 100 palestinere og 13 israelere skal være drept i kamper i Gaza siden i går kveld. Det gjør døgnet til ett av de blodigste så langt, i den pågående konflikten. Den arabiske liga går hardt ut mot Israel og mener de har begått krigsforbrytelser.

Palestinere fortviler over sitt ødelagte hjem

Palestinere fortviler over sitt ødelagte hjem i Shejaia-nabolaget.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Det er henholdsvis palestinske helsemyndigheter og det israelske militæret som melder om dagens høye dødstall.

Fra nyhetsbyråene strømmer det inn bilder fra angrepet på Shejaia-nabolaget i Gaza, som det israelske militæret startet i går kveld.

Mange av bildene er av så sterk karakter at NRK ikke kan publisere dem.

En såret jente fraktes til medisinsk behandling

En hjelpearbeider bærer en skadd jente til akuttmedisinsk behandling ved Shifa-sykehuset i Gaza By.

Foto: Khalil Hamra / Ap

De viser blant annet en familie, inkludert barn og en kvinne, som ligger døde inntil hverandre på gulvet nederst i en trappeoppgang, blant ruiner og blod.

Flere bilder viser redningsarbeidere som transporterer ut sårede og døde fra det krigsrammede området. Én redningsarbeider bærer en død jente, som ser ut til å være rundt fem år, i sine armer.

En jente flykter

En palestinsk jente gråter mens hun flykter fra Shejaia-nabolaget utenfor Gaza Byi dag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

I tillegg ser vi innbyggere som flykter gjennom kvartaler av ruiner, støv og ødelagte hus fra Shejaia-nabolaget.

– Sykehus mangler alt

Suhaila Tarazi, som er direktør ved det kristne sykehuset Al Ahli Arab Hospital i Gaza, nøler ikke med å omtale Israels angrep på Gazastripen som en massakre av sivilbefolkningen.

Da NRK ringte henne søndag formiddag hadde hun knapt tid til å snakke med oss.

– Jeg har det så travelt, sykehuset er fullt av folk som har forlatt sine hjem for å søke tilflukt. Situasjonen er svært kritisk. Hjemmene deres blir bombet.

Sykehusdirektør Suhaila Tarazi

Mennesker som flykter fra bomberegnet strømmer nå til Det anglikanske sykehuset Al Ahli Arab Hospital i Gaza. Sykehusdirektør Suhaila Tarazi bønnfaller verdenssamfunnet om å få Israel til å stanse angrepene (Arkivfoto).

Foto: Kirkens nødhjelp

Hun sier det lille sykehuset, som i utgangspunktet har sengeplasser til 30 pasienter, nå behandler over 50 mennesker. De mangler mat, medisiner og drivstoff. Hun forteller at sykehuset er uten elektrisitet imellom 18 og 20 timer hver dag. Hvordan de skal få tak i drivstoff til aggregatet, aner hun ikke.

– Vi har ikke nok mat, en gang. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få gitt mat til barna som kommer hit. Det som skjer er helt ufattelig, sier Tarazi.

– Hva vil du si til verdenssamfunnet?

– Det er på tide å stanse massakren mot innbyggerne på Gazastripen. Dette er min beskjed til verden.

Ord mot ord

Begge parter skylder på hverandre for å ha brutt den korte våpenhvilen som skulle gi sivile muligheten til å flykte fra Shejaia-området i dag.

Israel mener også at de advarte innbyggere om å evakuere, men at Hamas skal ha beordret dem til å bli værende som menneskelige skjold, ifølge CNN.

Harde kamper i Shejaia-nabolaget

Røyk og støv stiger opp etter angrepene på Shejaia-nabolaget imellom utenfor Gaza By.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Den arabiske liga langer ut mot Israel i en uttalelse og betegner angrepet på Shejaia, øst for Gaza By, for en krigsforbrytelse. Samtidig krever lederen for ligaen, Nabil al-Arabi, at Israels militære offensiv må stanse umiddelbart.

Den palestinske regjeringen fordømmer også angrepet, som den betegner som en massakre. De ber det internasjonale samfunnet om å gripe inn umiddelbart.

USAs utenriksminister, John Kerry, sier imidlertid at det er Hamas som har ansvaret for opptrappingen i angrep mot Gazastripen.

Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, forklarer til CNN at hensikten med den pågående militæroperasjonen er å ta ned et nettverk av tunneller inn til Gaza, og at den vil foregå så lenge som det er nødvendig.

– Vi forsøker å ramme militære mål, men dessverre er det sivile tap. Det er noe vi beklager og ikke ønsker, sier Netanyahu.

Minst 425 palestinere skal ha blitt drept siden Israel begynte sin militære offensiv i Gaza for snart to uker siden, ifølge nyhetsbyrået AFP. Samtidig skal 18 israelere ha blitt drept i løpet av den samme perioden.

Reporter: Petter Oulie-Hagen

Det var kraftige israelske angrep på Gazastripen i dag. 87 palestinere skal være drept i, ifølge palestinske helsemyndigheter. I tillegg skal 13 israelske soldater ha blitt drept, melder flere nyhetsbyråer.

SISTE NYTT

Siste nytt