Hopp til innhold

Blodige bilder av israelske soldater

Tyrkias største avis viser bilder med blodige israelske soldater ombord på Gaza-skipet Mavi Marmara.

Israelske kommandosoldater

En talsmann for den israelske hæren (IDF) sier til den israelske avisen Haaretz at bildene er et bevis på aktivistenes voldsbruk.

Foto: AFP/Hürriyet

Tyrkias største avis, Hürriyet , offentliggjorde søndag en rekke bilder som viser hvordan israelske soldater angivelig skal ha blitt overmannet av aktivister på skipet Mavi Marmara.

Ifølge avisen har fotografiene blitt rekonstruert fra en minnebrikke til en av aktivistene i den tyrkiske organisasjonen IHH, etter at de først var slettet av de israelske soldatene.

"Gråtende kommandosoldat"

Et av bildene som søndag prydet Hürriyets forside, viser en israelsk soldat som holder den ene hånden mot bakhodet, mens ansiktet er fullt av blod. Bildene har fått tittelen "Den gråtende kommandosoldat".

På et annet bilde ses den samme soldaten med blodet strømmende ut fra nesa, mens han blir geleidet ned en trapp av en aktivist, skriver NTB.

Et tredje fotografi viser en annen soldat med finlandshette som ligger på ryggen på dekk, mens en aktivist holder ham fast.

Soldaten har en blodflekk på buksa. Avisen publiserte også bilder av en offiser som faller ned trappa, og en annen som får hjelp av helsepersonell om bord på Mavi Marmara.

Kommandosolat/Israel

BLODFLEKK PÅ BUKSA: Israelsk soldat som her holdes fast av en aktivist.

Foto: AFP/Hürriyet

Metallslaver i hendene

På et annet bilde står to aktivister bak en dør med metallstaver i hendene.

Mavi Marmara var lederskipet i flåten på seks skip som mandag forsøkte å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen.

Skipet ble bordet av israelske styrker i internasjonalt farvann, og ni aktivister ble drept i sammenstøtene som oppsto.

– Intifada med løk

Den tyrkiske avisen Hürriyet skriver at aktivistene forsøkte å forsvare seg selv med stokker og jernstenger.

– Noen av aktivistene kastet glassflasker på helikopteret da det fløy lavt. Etter at de gikk tom for flasker, hentet de løk fra kjøkkenet. Løkene ble båret opp til øverste dekk og kastet på helikopteret, skriver Hürriyet.

Den tyrkiske avisen hevder at de israelske kommandosoldatene var udugelige og amatørmessige, og at de blir kritisert i sitt eget land.

– Bevis på aktivistenes voldsbruk

En talsmann for den israelske hæren (IDF) sier til den israelske avisen Haaretz at bildene er et bevis på aktivistenes voldsbruk, skriver The Jerusalem Post.

– De underbygger Israels gjentatte påstander om at det var aktivister om bord som ønsket å drepe soldatene våre, skriver IDF i en pressemelding.

Videre skriver IDF at bildene ville sett helt annerledes ut dersom soldatene hadde valgt å skyte hver eneste sivilist som kom deres vei.

– Det var kun ut fra en svært god forståelse for situasjonen, at soldatene klarte å skille mellom aktivister og terrorister, fremgår det i pressemeldingen.

Israel

«GRÅTENDE KOMMANDOSOLDAT»:En israelsk kommandosoldat med ansiktet fullt av blod. Den tyrkiske avisen Hürriyet publiserte bildet i søndagens utgave.

Foto: AFP/Hürriyet

– Skyte småspurv med kanon

Randi Kjøs fra Hamar var om bord på skipet «Mavi Marmara». Kjøs befant seg under dekk da de israelske soldatene bordet skipet.

Hun har ikke sett bildene, og synes det er vanskelig å kommentere kamphandlingene hun selv ikke selv var vitne til. Allikevel mener hun at angrepene fra de israelske soldatene var som å «som å skyte småspurv med kanon».

– Jeg tenker umiddelbart at slike bilder er lette å manipulere. Dersom noen forsøkte å forsvare seg mot soldatene, har jeg stor forståelse for det. Jeg ville også forsvart meg med pinner, stokker eller andre ting dersom det kom dalende soldater over hodet på meg. Det er helt naturlig å få forsvarstanker når noe sånt skjer, sier Kjøs til VG Nett.

Fortsetter på Internett

Begge parter bruker media aktivt for å vinne sympati. På YouTube får videoer lagt på nett av de forskjellige partene i saken får fremdeles svært høye seertall. Diskusjonsforumene - der disse er tillatt - går varme, skriver The Jerusalem Post.

Den israelske hæren (IDF) har sin egen kanal på YouTube.

Det er også de som får høyest trefftall på sine videoer fra bordingen. De har trefftall på flere millioner klikk, men muligheter til å kommentere videoer er ikke til stede på disse sidene.

Den mest populære videoen; et etminutts-klipp av IDF soldatene som lander på Mavi Marmara og møter voldsomme protester, har nådd nesten 1,9 millioner treff.

YouTube topp fire

Det israelske utenriksdepartementet opererer også sin egen YouTube kanal, men har ikke en så stor seerbase, til tross for at det er fullt lovlig å kommentere videoene her.

Responsen på YouTube-videoen relatert til flåten er generelt av tre typer: «Israel lyver», «Israel forteller sannheten, men handlet ulovlig/galt», og «Israel gjorde det rette».

På Jerusalem Post sin nettside har det flommet inn med responser og meninger fra flere sider av saken de siste dagene. Mange videoer med bilder og film samlet fra nyhetskilder og lastet ned av private har også brutt den magiske 100.000-trefftall grensen.

Beslaglagte kniver fra Mavi Marmara

Israels utenriksdepartement hevder de beslagla disse våpnene fra fartøyet Mavi Marmara, som israelske marinesoldater bordet tidlig mandag morgen.

Foto: Itamar Moatty / Israels utenriksdepartement

– Propagandakrig

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, tror bare at en offisiell granskning kan få fram sannheten.

– Dette er en propagandakrig, der begge partene prøver å vinne opinionen over til sin side, sier Stein Bjøntegård.

Han tviler ikke at bildene vi får se er ekte, men han stiller spørsmål om ved hva vi ikke får sett.

– Vi får bildene fra den ene siden, vi vet ikke hvordan det er redigert. Hva som er vist fram og hva som ikke er tatt med, vet vi ikke, sier Bjøntegård.

– Ikke ny taktikk

Også under Gaza-krigen hadde de israelske styresmaktene en liknende strategi, der bare offisiell israelsk informasjon slapp ut.

Sånt sett er ikke denne propagandakrigen noen ny taktikk, mener Bjøntegård.

– Det israelske militæret var veldig raske til å sende ut video av bordingen til alle TV-kanalene. Der så man bilder av demonstranter med knytta never og stokker. Det er svært effektivt propagandaarbeid, sier Bjøntegård.

Aktivistene hevder at informasjonen fra de israelske styresmaktene ikke stemmer, og at aktivistene ikkee gjorde motstand under bordingen.

SISTE NYTT

Siste nytt