Tre drept i blodige demonstrasjoner i Venezuela

Venezuelas president, Nicolás Maduro, nekter å gå av samtidig som misnøyen mot ham vokser. Tre demonstranter ble i går skutt og drept, mens flere ble skadet i gatene i Caracas.

Voldelige demonstrasjoner i Venezuela

Politiet løsnet skudd mot studentdemonstrasjonene i Caracas i går.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Maduro valgseier

Nicolás Maduro opplever sin største krise etter at han vant valg med knapp margin like før jul i fjor.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Tusenvis av studenter marsjerte gjennom hovedstaden sammen med lokale opposisjons ledere i går, samtidig som det foregikk støttedemonstrasjoner for den sittende regjeringen.

Plutselig ble det løsnet skudd.

– Arrestordre på opposisjonsleder

En regjeringsvennlig aktivist og to studenter ble drept, ifølge nyhetsbyrået AFP. 26 skal ha blitt såret, og minst 80 er pågrepet av politiet.

Venezuelas president Nicolás Maduro legger skylden på det han kaller fascister, som skal ha infiltrert opposisjonens demonstrasjon.

– De vil styrte regjeringen med vold. De har ingen etikk og ingen moral, sa han i en tale på statlig TV.

Opposisjonslederen Leopoldo Lopez hevder på sin side at regjeringen planla volden for å diskreditere aktivistene som krever Maduros avgang.

Flere lokale medier melder i dag at det er utstedt arrestordre på Lopez og siktet han for å ha oppfordret til drap og terrorisme, uten at dette er offisielt bekreftet.

– De skylder på meg uten å ha noen form for bevis, jeg er uskyldig og har ren samvittighet for å ha deltatt i en fredelig demonstrasjon, sier Lopez, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Maduro ble valgt til president i fjor etter at landets mangeårige leder Hugo Chávez døde etter lang tids kamp mot kreft. Maduro var Chávez' håndplukkede etterfølger.

– Det kommer ikke til å bli noe kupp i Venezuela, det kan jeg garantere, sier Maduro.

Krever løslatelse av studenter

Uroen onsdag skal ha vært den verste i Venezuela siden protestene i kjølvannet av Maduros knappe valgseier. Opposisjonen beskylder Maduro for ikke å ha kontroll over inflasjonen og kriminaliteten i landet.

Venezuela har en av verdens høyeste drapsrater med 79 drap per 100.000 innbyggere i 2013.

– Vi var med på en fredelig demonstrasjon, og de drepte to studenter, hvem gjør sånt, spurte studenten Vanessa Eisi til nyhetsbyrået AFP.

Dagen i forveien fortalte fem studenter skutt da en motorsykkelgjeng skjøt mot demonstranter i byen Andean.

– Vi studenter er lei av å leve i frykt for all den volden som herjer i landet vårt, sier Biaggo Alvardo, som var med på demonstrasjonene som krever løslatelse av arresterte studenter i området.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt