Hopp til innhold

90 drept på to dager i Irak – velgere trosser blodig valgdag

De siste to dagene er nesten 90 mennesker drept i Irak. I dag trosser mange irakere voldstruslene og går til urnene.

Maliki avgir stemme

SELVSIKKER STATSMINISTER: Nouri al-Maliki avgir sin stemme. Ifølge nyhetsbyrået AFP sier han at han er garantert seier under onsdagens valg. Valgdagen har så langt sett en rekke angrep.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Til tross for flere angrep i morgentimene, der blant annet to kvinner døde i et angrep på et valglokale, har mange irakere stilt seg i kø for å avgi stemme onsdag. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Korrupsjon, arbeidsledighet og dårlig sosial velferd er vanligvis noe av det irakere er misfornøyde med. Før valget har imidlertid oppmerksomheten vært rettet mot den sittende statsministerens gjenvalg og den stadig forverrede sikkerhetssituasjonen. Valg i Irak er vanligvis gjenstand for feiring, men nå er det alt annet enn fest i landet:

Valgdagen er den tredje siden diktatoren Saddam Hussein ble avsatt i 2003 og det første valget siden USA trakk ut sine styrker. Det er krigsliknende tilstander som preger Bagdad. Opptakten til valget har vært blant de blodigste dagene siden før USA trakk seg ut. Bare de siste to dagene har 88 mennesker blitt drept, mens tallet er over 900 for april totalt.

Flere angrep på valgdagen

Sikkerheten skal være svært skjerpet, men formiddagen onsdag skal mer enn 40 bombekastere, granater og veibomber gått av på eller i nærheten av valglokaler nord og vest i Irak.

To kvinner, som var på vei til valglokalet i den lille byen Dibis nær Kirkuk nord for Bagdad, ble drept av en veibombe.

Onsdag formiddag melder AFP at to ansatte i landets selvstendige valgkommisjon ble drept av to veibomber nordvest i Kirkuk.

Ifølge nyhetsbyrået Ap er Bagdad tømt for normal trafikk. Butikker skal være stengt. Bagdad sentrum er fylt med kontrollposter. Pickup-biler med sjåfører bevæpnet med maskingevær fyller gatene.

Nord i hovedstaden Bagdad skal militante ha beleiret et valglokale og ødelagt det med eksplosiver. Velgere og valgarbeidere ble evakuert før sprengningen ble utført. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Politi og militære avga stemmer mandag slik at sikkerheten kunne skjerpes. For at risikoen for bilbomber reduseres ble kjøretøy forbudt på valgdagen.

Antiterrorstyrker har blitt utplassert i Baghdads shia-dominerte bydel Sadr City. Bydelen har i årevis blitt utsatt for målrettede bombeangrep som sunni-militante beskyldes for å stå bak.

Velgere er busset til valglokalene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Irakiske velgere

TROSSER VOLDEN: Irakiske velgere avgir sine stemmer i valglokalet i bydelen Sadr City i Bagdad. Velgere strømmer til valglokalene, til tross for den verste volden på flere år.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Blodig opptakt til valget

Plakater og klistremerker av kandidater som stiller til valg har prydet husveggene i måneden som ledet opp til onsdagens parlamentsvalg. Ifølge en irakisk valgoffiser skal det i år være et økt antall kvinner som stiller til valg. 30–35 prosent av de 9000 kandidatene skal være kvinner.

Militante har hatt kontroll over byen Fallujah siden begynnelsen av året. Byen ligger i Anbar-provinsen. Deler av befolkningen her kommer ikke til å stemme.

Statsminister Maliki, som selv er sjiamuslim, beskyldes for å bygge opp om under den sekteriske konflikten mellom sunni- og sjiamuslimene i Irak.

Situasjonen i Irak forverres av det krigsherjede nabolandet Syria. Det meldes at flere irakiske sunnimuslimer bidrar i kampen mot president Assad som tviholder på makten i landets fjerde år i borgerkrig.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinnelig irakisk kandidat

FLERE KVINNELIGE KANDIDATER: En mann passerer en plakat av en kvinnelig kandidat i forkant av valget i Irak. Ifølge en irakisk valgoffiser skal det under årets valg være en økning i kvinnelige kandidater. Mellom 30 og 35 prosent av onsdagens kandidater skal være kvinner.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

Nåværende statsminister: – Vi er garantert seier

Irak holder sitt tredje parlamentsvalg siden diktatoren Saddam Hussein ble avsatt i 2003. Da hadde president Hussain sittet ved makten siden 1979.

Tilbaketrekningen av USAs styrker i 2011 markerte slutten på Irak-krigen, men landet har vært preget av konstant vold siden.

Onsdag avga statsminister Maliki sin stemme i det høyt bevoktede internasjonale området Green Zone i Bagdad. Han er skråsikker på seier.

– Vi er garantert seier, men vi venter på å se omfanget, sier Maliki som har vært Iraks leder siden 2006.

Resultatene forventes å tikke inn neste uke, men det forventes å ta flere uker før det endelige resultatet er klart.

Se Urix om opptakten til valget i Irak:

Utenriksmagasin med intervjuer, reportasjer og kommentarer. Programledere er Annette Groth og Christian Borch