NRK Meny
Normal

Blodbad i Mutur

Minst 152 tamiltigre ble drept og 124 såret da regjeringshæren på Sri Lanka tok kontroll over byen Mutur, og folk flykter fra byen.

Mutur. Muslimer evakuerer byen
Foto: Anuruddha Lokuhapuarachchi / Scanpix/Reuters

Det er forsvarsdepartementet på Sri Lanka som melder at 152 tamiltigre er drept. 

- LTTE-medlemmene ble drept da den srilankiske hæren angrep Mutur nordøst i landet med bakkestyrker og luftvåpen fredag ettermiddag.

– Vi har drept om lag 152 tamiltigre og såret 124, hovedsakelig i angrepene mot basen ved Foul Point, sier en talsmann for departementet.

– Vårt tap er begrenset til noen få sårede marinesoldater, la han til.

100 sivile drept

Regjeringen hevdet i dag at Tamiltigrene har massakrert minst 100 sivilpersoner som forsøkte å ta seg ut av Mutur i går kveld. Geriljaen skal ha sperret veien og drept flyktningene, hovedsakelig muslimer. Men Tamiltigrene avviser påstandene.

– LTTE hadde faktisk varslet sivilbefolkningen om å komme seg unna før de gjennomførte et angrep mot sikkerhetsstyrker i området ved Mutur. Vi har ikke drept noen sivile, sier Tamiltigrenes talsmann S. Puleedevan. LTTE påstår på sin side at regjeringsstyrkene bomber vilkårlig og dermed rammer mange sivile.

Røde Kors har ikke lenger tilgang til området og kan verken bekrefte eller avkrefte om det har funnet sted en massakre.

Ny våpenhvile mulig

Tamiltigrene har selv ikke bekreftet det høye tapstallet, men ifølge en anonym kilde fra LTTE er geriljagruppen i ferd med å trekke seg ut av  byen som har vært preget av harde kamper over en viktig vannkilde den siste uka.

– Offensiven i Mutur har stanset, og LTTE trekker seg tilbake til sitt opprinnelige territorium, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters, men la til at det ikke var noen våpenhvile ennå.

– Det var en begrenset operasjon og vi gjør det på grunn av den humanitære situasjonen, sa kilden.

Samtidig blir det meldt at regjeringen vil gå tilbake til våpenhvileavtalen dersom Tamiltigrene trekker seg ut av Mutur.

– Dersom det stemmer at de trekker seg ut, kommer vi til å reagere positivt, sa Upali Rajapakse, talsperson for det srilankiske militæret.

Flyktningstrøm

Men till tross for at regjeringen sier de vil gjengjelde en eventuell tilbaketrekking med våpenhvile, fortsatte kampene lørdag morgen, og i løpet av de siste dagene har nærmere 15.000 innbyggere flyktet fra kampene i Mutur der også minst 27 sivile er drept de siste to dagene.

Kvinner og barn var de første som fredag forlot byen Mutur, bare tolv kilometer over Koddiyar-bukta fra strategisk viktige Trincomalee. Den internasjonale Røde Kors-komitéen ICRC ba partene i konflikten respektere en «humanitær korridor» til og fra Mutur.

Mer enn 65.000 mennesker har mistet livet i konflikten på Sri Lanka, som brøt ut i 1972.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt