Hopp til innhold

Blodbad etter kartellkrig

De siste årene har et nytt narkotikakartell og kartellet til verdens mest kjente narkobaron, Joaquin «El Chapo» Guzman, utkjempet en blodig krig. Det nye kartellet har i løpet av to måneder drept nesten 4000 mennesker.

En meksikansk soldat ble drept etter en militærkonvoi ble angrepet med granater og automatvåpen

VOLD: En meksikansk soldat ligger drept etter en militærkortesje ble angrepet med granater og automatvåpen. Volden har skutt i været etter CJNG tok over kontrollen.

Foto: Rashide Frias / Ap

Gruppen som kaller seg Jalisco New Generation Cartel (CJNG) var en gang en del av Guzmans kartell, Sinaloa. De siste årene har gruppen brutt ut og skaffet sitt eget territorium, skriver Reuters.

Skutt i været

Joaquin "El Chapo" Guzman blir eskortert av soldater i Mexico City i januar 2016

ARRESTERT: 10. januar i 2016 ble «El Chapo» arrestert på nytt etter han rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano i september 2015.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

Gruppen ledes av den tidligere politibetjenten Nemesio Oseguera, også kjent som «El Mencho». På svært kort tid har gruppen klart å ta makten over store deler av narkotikabransjen i Mexico, en bransje verdt flere titalls milliarder.

Volden som har fulgt med gruppen har ført til at drapstallene i Mexico er på sitt høyeste siden president Enrique Pena Nieto tok over i 2012.

En liste over de mest etterlyste narkobaronene i Mexico fra 2009 viser at 33 av 37 er i fengsel eller er drept. Noe som førte til mindre vold i landet.

Men volden i landet har skutt i været, i juli og august er det dokumentert 3800 drap i Mexico.

CJNG skjøt ned dette militærhelikopteret utenfor Villa Purificacion i Mexico

SKUTT NED: Et meksikansk militærhelikopter ble skutt ned av CJNG, ifølge meksikanske myndigheter. Volden i landet har skutt i været den siste tiden.

Foto: STRINGER / Reuters

– Folk stoler ikke på politiet

Pena Nieto har opplyst at myndighetene har planer for å hindre videre økning av volden og tiltak for de hardest rammede områdene.

Trusler, betalinger og eliminering av politi, har vært framgangsmåten til CJNG-ledelsen, noe de skal ha tatt med seg fra tiden under «El Chapo».

– Folk har sluttet å stole på politiet. Folk tror politiet jobber for de kriminelle gjengene, forteller statsadvokat i delstaten Jalisco Eduardo Almaguer.

CJNG blir beskrevet både som leiemordere og svært smarte. Gruppen har brukt mye tid og midler på å hvitvaske pengene fra kriminelle virksomheter.

– De er gründere. De har gjort store investeringer i eiendom, restauranter, og bilforretninger. De vet hvordan de skal gjøre forretninger og bestikke myndighetene, sier Almaguer som ble statsadvokat i fjor.

Trailer tent på av kartellet for å hindre politiet

STOPP: For å hindre politiet er denne lastebilen tent på av kartellet CJNG utenfor Jalisco.

Foto: STRINGER / Reuters

Består ikke korrupsjonstesten

Statsadvokat i Jalisco Eduardo Almaguer

KORRUPSJON: Statsadvokat Eduardo Almaguer sliter med politifolk og dommere som er «i lommene» til kartellene.

Foto: STRINGER / Reuters

Siden den gang har han sparket flere dusin av statlige ansatte, mistenkt for korrupsjon. Likevel er det politiet i regionen Jalisco som utgjør den største trusselen.

– Rundt en av fem jobber aktivt med kartellene, og rundt 70 prosent gjør ingenting for å hindre dem, forteller Almaguer.

Fram til september har 1733 politimenn i Jalisco, nesten 16 prosent av politistyrken, ikke klart å bestå korrupsjonstesten, ifølge Causa en Comun.

Staten som har scoret dårligst på korrupsjonstesten er Sinaloa, hjemstaten til Guzman, hvor halvparten av politiet strøk på testen.

Et medlem av CJNG som sitter i politiets varetekt hevder at over halvparten av Jaliscos politistyrke tar imot bestikkelser, skriver Reuters.

Statsadvokat Eduardo Almaguer (i midten) besøker politistasjonen i Guadalajara

FLERE MISTENKTE: Over ti prosent av Guadalajaras politistyrke er avsatt på grunn av mistanke om tilknytning til organisert kriminalitet. Statsadvokat Eduardo Almaguer vil at dommerne i landet også skal gjennomgå korrupsjonstester.

Foto: HECTOR GUERRERO / Afp

I lommene til kartellene

De blir betalt mellom 400 og 21.000 norske kroner i måneden, avhengig av hvilken stilling de har, skal han ha fortalt meksikanske myndigheter.

Etterlysning av El Chapo

ETTERLYST: «El Chapo» har rømt fra fengsel to ganger, og var etterlyst av både amerikanske og meksikanske myndigheter i en årrekke.

Foto: HO / Afp

En månedslønn for politiet i Mexico er 4000 norske kroner i enkelte områder, som gjør det svært lukrativt å komme på kartellenes «lønningsliste».

Da CJNG-kartellet fikk vite at enkelte lokale politifolk vurderte å bytte side til Sinaloa-kartellet, ble over 20 politifolk drept i løpet av seks uker.

Siden oktober 2015 har rundt ti prosent av Guadalajaras politistyrke enten blitt fjernet, eller er i ferd med å bli fjernet, opplyser byens politisjef Salvador Caro.

– De fleste er mistenkt for å ha tilknytning til organisert kriminalitet, flesteparten til CJNG, sier Caro.

Almaguer sier til Reuters at det ikke bare er politiet som er i lommene til kartellene, han ønsker at dommere også skal gjennomføre korrupsjonstesten for å stoppe kartellenes kontroll over domstolene i landet.

– Vi har hatt flere avgjørelse hvor det er åpenbart at dommeren beskytter disse gjengene, forteller han.

SISTE NYTT

Siste nytt