Kan bli Brasils neste leder etter skitten valgkamp

RIO DE JANEIRO (NRK): En uvanlig skitten valgkamp går mot slutten, og sentrum-høyre-kandidaten Aecio Neves ligger side om side med president Dilma Rousseff på meningsmålingene foran søndagens presidentvalg.

Aecio Neves på pressekonferanse i Rio de Janeiro.

Aecio Neves på pressekonferanse i Rio de Janeiro.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Fernando Alves

Brasil trenger et skifte etter 12 år med venstrestyre, sier Fernando Alves på markedet «Mercadão» i São Paulo.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det er et yrende liv på «Mercadão». «Det store markedet» i Brasils mest folkerike by São Paulo. Fra hundrevis av salgsboder tilbys de lekreste matvarer, og folk strømmer til.

Hadde folk på «Mercadão» og i São Paulo bestemt utfallet av søndagens presidentvalg, ville utfallet vært klinkende kart. For dette er en bastion for sentrum-høyre-kandidaten Aecio Neves, og alle jeg snakker med sier de vil stemme på ham:

– Det er svært viktig for Brasil at vi får inn en ny ledelse etter at venstresiden har hatt makten i 12 år, sier Fernando Alves fra São Paulo.

– Når noen sitter for lenge i maktposisjoner begynner de å misbruke makten og de slipper opp for gode ideer. Jeg mener at Aecio Neves er mannen som kan bringe landet på rett kjøl igjen, sier han.

Skitten valgkamp

Men selv om São Paulo er Brasils økonomiske viktigste og mest folkerike delstat, så er den ikke typisk for landet som helhet. For i andre deler av Brasil, i første rekke det fattige nordøst, er det venstresidens kandidat, Dilma Rousseff, som vil ta de aller fleste stemmene.

Den avgjørende valgrunden i presidentvalget blir et klassisk høyre-venstre-opprør, slik dette landet har opplevd ved hvert eneste valg de siste 20 årene.

Og det er blitt en særdeles skitten valgkamp der det har haglet med påstander om løgn, korrupsjon og maktmisbruk. Begge kandidater bruker frykten som sitt våpen, og tegner skrekkbilder av motstanderen.

Dilma Rousseff hevder at de fattige vil miste alt de har oppnådd av økonomisk fremgang de siste årene hvis sentrum-høyre kommer til makten, mens Aecio Neves vil ha velgerne til å tro at fire nye år med venstresiden blir en økonomisk katastrofe for Brasil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Det store markedet» i São Paulo

Her på «Det store markedet» i São Paulo stemmer de fleste på sentrum-høyre-kandidaten Aecio Neves.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– En trist arv

Han kommer rett mot meg med et selvsikkert smil og han ser yngre ut enn sine 54 år. Aecio Neves er mannen som sier han vil redde Brasil fra korrupsjon og økonomisk krise.

Aecio Neves

Er Aecio Neves fra sentrum-høyre rette mann til å lede Brasil de neste årene?

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Jeg møter ham på en pressekonferanse i Rio de Janeiro. Han er kledd i en elegant blå dressjakke, olabukse og lyseblå skjorte uten slips. På jakkeslaget har han et stort gult merke med tallet 45 – partinummeret ved valget neste søndag. Mitt mål er å forandre Brasil, sier han:

– I første rekke handler det om nye verdier og nye holdninger. Med det som utgangspunkt skal vi gjøre en bedre jobb enn dagens regjering, sier han.

– Dagens makthavere etterlater seg en trist arv: Omfattende korrupsjon, en inflasjon ute av kontroll, svak økonomisk vekst og tap av troverdighet, sier presidentkandidat Aecio Neves.

«Playboy»

Han er født inn i politikken, som barnebarn av Tancredo Neves – en mytisk skikkelse i Brasils politiske historie.

Tancredo Neves var landets første folkevalgte president etter diktaturet, men han ble syk og døde før innsettelsen, noe som har gitt næring til evige spekulasjoner om at det var de militære som sto bak.

Leonardo Abreu

Leonardo Abreu er fra lavere middelklasse, men vil stemme på Aecio Neves.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Aecio Neves er blitt kalt en playboy og en overklassegutt, og begge deler har en solid kjerne av sannhet. Men han er også en erfaren og dyktig leder og politiker, med lang fartstid som senator i Brasils nasjonalforsamling. Og han var en populær guvernør i Brasils nest største delstat Minas Gerais.

Neves gjorde mye for å bekjempe byråkrati og vanstyre i Minas, og mange har omtalt dette som et forbilde for hele Brasil. Men ved valget nå den 5. oktober tapte hans parti for Arbeiderpartiets guvernørkandidat, noe som viser sterk misnøye med sentrum-høyre-styret i denne delstaten.

Bred støtte

Aecio Neves har størst oppslutning blant velstående brasilianere. Og hans løfter om mindre statlig innblanding, mindre byråkrati og en effektiv kamp mot inflasjon har skaffet ham mange og mektige venner i brasiliansk næringsliv.

Men han har også betydelig støtte i den såkalte klasse C, Brasils store og raskt voksende lavere middelklasse. På gata i den fattige bydelen Madureira i Rio de Janeiro finner jeg fort noen som vil stemme på Aecio Neves:

– Jeg tror at Aecio Neves og hans medarbeidere er i stand til å få inflasjonen under kontroll, sier den 38 år gamle Leonardo Abreu.

– Det er noe av det viktigste for alle brasilianere, for folk i dette landet vet hvilke ulykker hyperinflasjon kan føre til. Jeg mener dessuten at Arbeiderpartiet PT er for radikalt til å styre Brasil. Denne regjeringen hindrer utvikling i landet, og den greier ikke å få fart på økonomien, sier 38 åringen.

Hjelp fra Marina

Marina Silva

Miljøpolitikeren Marina Silva skuffet mange i første valgomgang, men er en joker foran søndagens valg.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Den store overraskelsen i første valgrunde, den 5. oktober, var at den kjente miljøpolitikeren Marina Silva tapte klart for Aecio Neves, og dermed falt ut av kampen om presidentmakten.

Men hun kan spille en viktig rolle ved søndagens valg, etter at hun besluttet å anbefale sine drøyt 20 millioner velgere å stemme på sentrum-høyre-kandidaten. Det store spørsmålet er hvor mange av dem som vil følge denne anbefalingen. Flertallet vil, ifølge målingene, stemme på Neves, men neppe mer enn 70 prosent.

Marina Silva begeistret millioner av brasilianere i valgkampen med sitt budskap om «en tredje vei» for Brasil, der kampen mot politisk ukultur, maktmisbruk og sosial urett skulle stå i sentrum.

Men etter en voldsom fremgang på meningsmålingene falt hun raskt tilbake, og mange mener hun opptrådte vinglete og ikke greide å presentere en enhetlig politikk. I tillegg ble hun utsatt for voldsomme angrep fra sine politiske motstandere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valgplakater i Brasil

Det har vært en uvanlig skitten valgkamp foran søndagens avgjørende valgrunde i Brasil.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Fremtid i Brasil?

Søndagens valg i Brasil har også stor betydning for Norge. Etter at Brasil gjorde enorme oljefunn på sin kontinentalsokkel har norske selskaper strømmet til landet, og hele 150 norske bedrifter, med Statoil i spissen, er nå etablert i Brasil.

De har til sammen investert mer enn 150 milliarder kroner i dette markedet, og for et tiår siden var optimismen enorm. Men de siste årene har de norske investorene opplevd en kraftig blåmandag. Brasil er nå i økonomisk nedgang, de norske tjener lite penger, og flere har forlatt landet.

En utbredt oppfatning i det norske miljøet er at regjeringen er en stor del av problemet, sier veteranen Hans Ellingsen, som nå leder selskapet Olympic Shipping i Brasil:

– For meg og andre norske forretningsfolk i Brasil er det viktig med et maktskifte for å holde investeringslysten oppe. Den siste tiden er mange blitt i tvil om det er noen vits i å putte inn mer penger i det brasilianske markedet når man kan jobbe i andre land, sier han.

– Noe må skje

Hans Ellingsen var tidligere stor optimist på vegne av Brasil. Men de siste årene føler han at det er blitt tungt å jobbe her.

Hans Ellingsen

For meg og andre norske forretningsfolk her i Brasil er det viktig med et maktskifte, sier veteranen Hans Ellingsen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Byråkratiet er nesten håpløst å forholde seg til. Det kommer stadig nye regler og stadig nye avgifter, og kostnadene i Brasil har eksplodert. I dag koster det 50 prosent mer å bygge et skip i Brasil enn i Norge, sier han.

Og han føler at den økonomiske utviklingen er ute av kontroll:

– Regjeringen bruker penger den ikke har. Den utsteder obligasjoner basert på de enorme oljereservene i det såkalte Presalt-området. Men denne oljen ligger ekstremt dypt, det er svært dyrt å hente den opp, og det tar lang tid før disse feltene gir penger i statskassa for Brasil, sier han.

– Jeg håper derfor at Aecio Neves vinner valget og tar grep om byråkratiet og den økonomiske politikken. Han inngir tillit – i den grad brasilianske politikere kan inngi tillit, sier den norske næringslivsveteranen Hans Ellingsen i Rio de Janeiro.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt