– En anledning til å pynte seg og være litt crazy

Hundretusener er ventet ut i gatene i Amsterdam i dag når Willem-Alexander blir Nederlands første konge siden 1800-tallet.

Els og Barbara Gossen, mor og dotter

Els og Barbara Gossen, mor og datter, hadde møtt opp tidlig på Damplassen i Amsterdam sentrum for å få gode plasser når det nye kongeparet kommer ut på slottsbalkongen for å hilse til folket.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Kristi Marie Skrede, Amsterdam
Foto: NRK
Venezuelanere i Amsterdam

Gateselgerne i Amsterdam har gode dager i forbindelse med tronskiftet. Astrubas Medina (t.v.) og Reina Reyes (t.h.) fra Venezuela har kledd seg opp i noen av de mange effektene som er til salgs disse dagene.

Foto: Michael Kooren / Reuters

Det er en historisk dag. Og en anledning til å pynte seg og være litt crazy, sier Els og Barbara Gossen, mor og datter, til NRK.

De har pyntet seg til oransje og er to av de som allerede har begynt å fylle opp Damplassen i Amsterdam sentrum i forkant av dagens seremonier.

En jevn strøm av mennesker beveger seg i morgentimene fra jernbanestasjonen og opp til plassen foran det kongelige slott, rapporterer NRKs Kristi Marie Skrede fra Amsterdam sentrum.

Hun forteller at det er ventet 800.000 mennesker ut i gatene i dag. Selve Damplassen vil bli stengt i dag når 25.000 er inne på plassen.

Selve innsettelsen skjer i den 600 år gamle De Nieuwe Kerk i Amsterdam sentrum.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Nederlands dronning Beatrix overlater tronen til sin eldste sønn Willem-Alexander. Følg sendingen på NRK1.

Se direkte fra seremoniene fra kl. 14.00.

Meldt om godt vær

Været i Amsterdam i morgentimene tyder på at folkemengden i Amsterdam kan nyte godt av fint, om enn noe kjølig, vårvær, rapporterer Kristi Marie Skrede.

Yr melder om sol og fem varmegrader fra morgenen av, mens temperaturen skal stige til 11 grader utover dagen.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Massivt politioppbud

Rundt 10.000 politifolk vil bli stasjonert ut i Amsterdam i dag for å kontrollere sikkerheten.

– Politiet er veldig synlige i gatebildet. Det er også stasjonert ut helsepersonell i store deler av byen, rapporterer Kristi Marie Skrede.

Det er på forhånd lagt opp til tre områder nær Amsterdam sentrum der folk kan demonstrere mot kongehuset, men foreløpig er det ikke meldt om demonstrasjoner.

– Det var veldig god stemning her i natt med mange fulle folk, og noen av dem var fortsatt i gatene i morgentimene, sier NRKs utsendte i Amsterdam.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Feirende i Amsterdam

Fem personer på Damplassen i morgentimene tirsdag.

Foto: Kevin Coombs / Reuters

Tredje abdikasjon

– Slikt som dette skjer en gang i løpet av din jobbkarriere, så vi forsøker å nyte det og gjøre vårt beste på jobb, sier hoffjournalist Marc van der Linden til NRK.

Også dronning Beatrix to forgjengere, dronning Wilhelmina og dronning Juliana har abdisert, henholdsvis i 1948 og i 1980.

Willem-Alexander blir Nederlands første konge siden William III døde i 1890.

Siden har de tre dronningene Wilhelmina, Juliana og Beatrix vært statsoverhoder i tur og orden.

– Jeg tror han (Willem-Alexander) vil bli en god konge. Det vil nok bli uvant, fordi vi er vant til å ha kvinner som monarker og det kan jo bli en smule hardt for ham, men en god konge, ja, sier hoffjournalisten van der Linden.

Vært kjent som «partyprins»

Willem-Alexander og Maxima

Nederlands nye kongepar, Willem-Alexander og Maxima, på slottet mandag kveld.

Foto: Koen van Weel / Afp

Også i den monarkikritiske avisen Handelsbladet handler det meste om tronskiftet.

Den kommende kongen har vært kjent som «partyprins» og en som ikke er redd for å uttale seg kraftig. Han har blant annet bedt den nederlandske pressen «pelle seg vekk» ved enkelte anledninger.

Han ønsker å være en uformell og sosial konge, nær folket. Det er ikke helt uproblematisk mener en av journalistene i Handelsbladet, som dekker tronskiftet.

– Hvis det blir for moderne og uformelt, hvor spesielt vil da et monarki være i fremtiden, spør journalisten Danielle Pinedo.

– Så han vil måtte balansere på en tynn linje og han vil bli en sårbar konge i så måte. Hvordan vil han håndtere det og overleve kritikk.

SISTE NYTT

Siste nytt