Hopp til innhold
Urix forklarer

Blir det fred med ny Syria-avtale?

En fersk avtale om våpenstillstand fra kommende helg – og en beslutning om å holde parlamentsvalg. Hvilke konsekvenser vil dette få for utviklingen i Syria? Blir det fred nå?

Bilde fra video i sosiale medier fra Marat al Numan, Idlib, Syria

Blir det slutt på krigshandlingene i Syria nå? Dette skal være ett av de to sykehusene i Idlib-provinsen som ble truffet av bomber 15. februar.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Etter to overraskende nyheter mandag, knytter det seg nå stor spenning til hva som vil skje videre i den mangeårige konflikten i Syria. Krigen har snart vart i fem år, og har trolig kosten rundt 470.000 mennesker livet. Nær 4,2 millioner mennesker har flyktet fra landet mens 7,6 millioner er på flukt inne i Syria, ifølge FN.

Først kom nyheten om at USA og Russland har forhandlet fram en avtale om våpenstillstand i Syria fra lørdag. Det skjedde etter at presidentene Barack Obama og Vladimir Putin hadde snakket sammen på telefon.

President Obama og president Putin har hatt samtaler om våpenstillstand i Syria, bekrefter Det Hvite hus.

– Avtalen vil på radikalt vis kunne snu krisesituasjonen i Syria, sier den russiske presidenten, Vladimir Putin etter å ha snakket med USAs president, Barack Obama på telefon. Samtalen kom i stand på initiativ fra Putin, sier talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest.

Senere på kvelden kunngjorde den syriske presidenten, Bashar al-Assad, at det skal holdes valg på ny nasjonalforsamling 13. april.

Hva sier denne avtalen?

Etter planen skal krigshandlingene i Syria opphøre ved midnatt til 27. februar. USAs president Barack Obama sa i en samtale med Russlands president Vladimir Putin mandag at det jobbes for at dette vil gjelde for hele landet.

Men grupper som er definert av FN som terrorgrupper, Den islamske staten (IS) og Al Qaida-tilknyttede Jabhat an-Nusra er unntatt. Det er også, som forrige gang, ikke en offisielle våpenhvile, men våpenstillstand, altså at krigshandlingene opphører midlertidig.

Vil avtalen overholdes?

På den positive siden er dette nå tatt til et høyere politiske nivå enn den mislykkede våpenstillstanden som ble erklært i Genève tidligere i februar. Både Putin og Obama har uttalt seg.

Men samtidig heftes avtalen av mange av de opprinnelige svakhetene, blant annet hva som skal skje med Jabhat an-Nusra. De er mye mer sammenvevd med resten av det syriske opprøret enn IS.

Det blir Russlands oppgave å få regimet og dets regionale allierte, Iran og Hizbollah, til å respektere avtalen. USA må jobbe med opposisjonsgruppene.

Hva sier partene i Syria?

Opposisjonsgruppene er positive, gitt at en deres betingelser innfris, nemlig at beleiringen av opposisjonsbyer opphører, at humanitær hjelp leveres, at bombing av sivile områder stanses og fanger frigis.

Assad har sagt at han er klar for en våpenhvile, dersom ”terrorister” ikke utnytter den til å forbedre sin posisjoner. Det er en term regimet har brukt om alle opposisjonsgruppene fra begynnelsen.

Tror stormaktene på avtalen de har blitt enig om?

Spørsmålet kan synes absurd, men dette er Syria, og ingenting bør overraske. Putin har kalt dette et ”reelt skritt som kan stanse blodsutgytelsen.” Amerikanerne er langt mer tilbakeholdne, muligens kloke av skade.

Selv USAs utenriksminister John Kerry, som ikke har utmerket seg med forsiktig språkbruk siden han inntok embetet, sier at de er klar over at det er mange utfordringer som ligger foran dem.

Hva med parlamentsvalget som skal avholdes 13. april?

Like etter at avtalen om våpenstillstand ble kjent, gikk Syrias president Bashar al-Assad ut med en dato for nytt parlamentsvalg. Det er vanskelig å se for seg hvordan det skal kunne avholdes på noen rettferdig og forsonende måte etter fem år med krig – med så kort tidsfrist. Det vil også avhenge av om våpnene stilner.

Et viktig spørsmål her er om utspillet var koordinert med russerne, eventuelt også med amerikanerne. Det ble arrangert parlamentsvalg sist i juni 2012. Der gikk Assads Baath-parti seirende ut.

Blir det fred?

Det er tvilsomt med denne avtalen. Mer realistisk er det å håpe på at krigshandlingene begrenses noe.

SISTE NYTT

Siste nytt