NRK Meny
Normal

Blir amerikanske statsborgere for å stoppe Trump

Donald Trumps hatske utfall mot latinamerikanske innvandrere har ført til en økning i søknader om statsborgerskap fra nettopp – latinamerikanere.

Under et valgmøte i Nord-Carolina mandag lovte Donald Trump å bygge en mur mot grensen til Mexico, så «høy som taket her».

Under et valgmøte i Nord-Carolina mandag lovte Donald Trump å bygge en mur mot grensen til Mexico, så «høy som taket her».

Trump har pådratt seg meksikanernes vrede etter å ha tatt til orde for å bygge en mur langs grensen mellom de to landene og sende regningen til Mexico.

Tallene er usikre, men det er anslagsvis drøyt 11 millioner ulovlige innvandrere i USA i dag. Under valgkampen har Trump lovet at de alle skal deporteres.

Trump-buttons

Buttons som reklamerer for Trumps immigrasjonspolitikk er til salgs på møtene hans.

Foto: JIM WATSON / AFP

Nå reagerer meksikanere i USA ved å skaffe seg statsborgerskap i USA, skriver New York Times.

2,7 millioner kan bli statsborgere

Det befinner seg rundt 8,8 millioner lovlige innvandrere i USA som har rett til å få amerikansk statsborgerskap dersom de søker.

Av de 8,8 millionene er 2,7 millioner meksikanere, gruppen som har vært mest utsatt for Trumps angrep under valgkampen.

– Jeg vil stemme slik at Trump ikke vinner, sier Hortensia Villegas til New York Times.

Hun er på et kontor i Denver for å gå gjennom det nødvendige papirarbeidet for å bli statsborger.

Donald Trump

Donald Trump på valgmøte i Mississippi mandag.

Foto: RICK GUY / Reuters

– Folk føler virkelig at de trenger å stemme, sier Tara Raguveeer, nestsjef ved National Partnership for New Americans, en organisasjon som arbeider med å hjelpe folk til statsborgerskap.

Hun sier at folk med meksikansk bakgrunn kjenner seg urolige når en presidentkandidat uttaler seg så hatefullt om dem.

– Aldri Trump! Han har ingen samvittighet når han snakker om latinamerikanere. Og så er han uforskammet. Jeg lurer på hva slags oppdragelse hans mor ga ham, sier Minerva Guerreo Salazar til avisen.

Grensen mellom USA og Mexico

En bil fra USAs grensepoliti patruljerer grensen mellom USA og Mexico i New Mexico. Donald Trump har tatt til orde for å bygge en mur langs hele den 3000 kilometer lange grensen.

Foto: Russell Contreras / Ap

Får hjelp fra Obama

Vanligvis søker rundt 800.000 statsborgerskap i løpet av et år, men i år ventes det 200.000 flere.

I fjor høst startet Det hvite hus en kampanje for å oppfordre flere til å søke statsborgerskap.

Enrique Peña Nieto

Også Mexicos president Enrique Peña Nieto har nå kastet seg inn i kampen mot Trump. – Det ser for meg ut som om kommentarene skader forholdet vi har tilegnet oss med USA, sier Peña i et intervju med avisen El Universal.

Foto: Pat Sullivan / Ap

I mange stater kan få hjelp i «statsborgerskaps-hjørner» på offentlige bibliotek og en rekke kjendiser har stilt opp i annonser for å få innvandrere til å søke statsborgerskap.

Ettersom et flertall av latinamerikanske velgere stemmer på Demokratene, har enkelte republikanere kritisert president Obama for å lede en kampanje som gir ett parti fordeler.

Åtte av ti misliker Trump

En meningsmåling i Washington Post i slutten av februar viser at Trump står veldig svakt blant velgere med latinamerikansk bakgrunn.

Åtte av ti svarte at de hadde et «ufordelaktig» inntrykk av Trump. Det inkluderte over 70 prosent som sa at de hadde et «svært ufordelaktig» inntrykk av ham.

Da han i fjor sommer lanserte sitt presidentkandidatur med å omtale mexicanere som «voldtektsforbrytere» var det rundt sju av ti med latinamerikansk bakgrunn som hadde et «ufordelaktig» inntrykk av ham.

Han har dermed forverret oppslutningen sin blant latinamerikanere i løpet av valgkampen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt