Ble varslet om terrorangrep

Indiske myndigheter ble allerede i oktober i fjor varslet om gårsdagens terrorangrep i Hyderabad. Men varselet var for uspesifikt til å avverge bombene som tok livet av minst 14 personer.

Åstedet for bombene i Hyderabad.

Minst 14 mennesker ble drept i det doble bombeangrepet i sentrum av den sørindiske byen Hyderabad torsdag. Bombene var festet til to sykler, og militante islamister mistenkes for ugjerningen.

Foto: KRISHNENDU HALDER / Reuters

En kvinne sørger over sin datters død i bombeangrepet i Hyderabad.

Familie og venner sørger over Swapna Reddy, som ble drept i torsdagens bombeangrep i Hyderabad.

Foto: NOAH SEELAM / Afp

Varselet kom under et politiavhør med militante islamister i oktober i fjor.

– Vi avhørte to personer som sa de hadde undersøkt flere steder i Delhi, Mumbai, Huderabad og Pune for mulige angrep, sier politisjef med ansvar for antiterroroperasjoner S.N. Shrivastava til nyhetsbyrået AFP.

– Ett av stedene de nevnte var Dilsukh Nagar, stedet som ble angrepet i går kveld, sier han.

Mistenker islamister

Ingen har til nå tatt på seg ansvaret for de to bombene utenfor en kino og en busstopp i Hyderabad, som drepte minst 14 og såret minst 119 mennesker. Dødstallene varierer, og kan fremdeles stige.

Men mistanken retter seg først og fremst mot gruppen Indisk mujahideen, en islamistisk terrororganisasjon som har utført mange lignende angrep i India tidligere. Indisk mujahideen er tilknyttet militante organisasjoner i nabolandet og erkefienden Pakistan.

India har vært i terrorberedskap etter at myndighetene for snart to uker siden henrettet av en av mennene som stod bak terrorangrepet mot Indias parlament i 2001. Siden henrettelsen har det vært nær daglige demonstrasjoner i den muslimske Kashmir-regionen nordvest i landet mot grensen til Pakistan.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politiet undersøker åstedet for bombene i Hyderabad.

Indisk politi undersøker åstedet for bombene i Hyderabad. Organisasjonen Indisk mujahideen nevnes av indisk presse som sannsynlig kilde til angrepet.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

Festet til sykler

Men selv om myndighetene ble varslet om et mulig terrorangrep i Hyderabad, var varselet altfor lite spesifikt til å kunne avverge angrepet, sier innenriksminister Shushil Kumar Shinde.

Bombene som eksploderte torsdag var festet til to sykler, og var 150 meter fra hverandre da de ble utløst, opplyser han. Overvåkningskameraer i området hadde blitt koblet fra av ukjente gjerningsmenn før angrepet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

En mann sørger over sin slektning som ble drept i Hyderabad-bombene.

En mann sørger fortvilt over en død slektning utenfor sykehuset i Hyderabad.

Foto: KRISHNENDU HALDER / Reuters

– Jeg hørte et enormt smell og så ble jeg truffet av noe. Jeg falt og noen fraktet meg til sykehus, forteller den 21 år gamle studenten Mahesh Kumar til AFP. Han passerte åstedet akkurat da bombene eksploderte, og har store splintskader.

Teknologiby

De fleste innbyggerne i Hyderabad, som er en innlandsby med ti millioner innbyggere i Sør-India, er hinduer. Men byen har også en stor muslimsk minoritet, blant annet i den berømte gamlebyen.

Hyderabad er også en av Indias viktigste sentra for informasjonsteknologi, og blant annet Google og Microsoft holder til i byen.

Sist byen ble utsatt for terrorangrep var i 2007, da henholdsvis 41 mennesker ble drept i to separate bombeangrep.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt