Ble tvunget til å se på drap

En 26 år gammel norsk student ble arrestert i Iran og tvunget til å se bestialske drap i statlig regi. – Jeg var livredd, forteller han.

Demonstrasjon i Iran

Dette bildet er tatt 27. desember i fjor, da iransk opprørspoliti slo hardt ned på demonstrasjonene med opposisjons-tilhengere, som hadde blusset opp igjen. Samme dag ble en norsk student kidnappet og tvunget til å se på drap og tortur, forteller mannen.

Foto: AFP

– Det eneste jeg klarte å tenke på etter hvert, var når de skulle begynne med meg, og hvordan jeg skulle dø, sier den etnisk norske kunststudenten, som vil være anonym, til VG.

Historien hans gjengis i et Wikileaks-dokument som avisen har fått tilgang til.

Knuste kneskåler og mordbrann

Ifølge studenten, som i dag er 27 år, satt han i en offentlig buss i Teheran sentrum da han ble arrestert og bortført av milits fra den paramilitære styrken Basij. Det skjedde 27. desember i fjor, på den religiøse helligdagen Ashura. Demonstrasjonene som hadde rast etter valget i fjor sommer, hadde blusset opp igjen.

Militsen tok ham med til et gatekryss, der det var både demonstranter og milits. Der fikk han beskjed om at han skulle få se hvordan de behandlet «fiender av gud», ifølge 27-åringen, og tre personer som var tatt til fange, ble ført bort til ham.

– Så knuste de kneskålene på en av dem. En kvinne ble knivstukket i magen, sier han.

Han forteller at han også ble vitne til at en minibuss full av folk, ble satt fyr på.

– Var livredd

Den norske studenten opplyser at han ble tvunget til å se på flere brutale drap. En kvinne ble overkjørt og fikk hodet knust av et militærkjøretøy. En ung gutt overlevde heller ikke dagen.

– Han sto inne ved husveggen og ropte «død over diktatoren». En bil med kufanger presset gutten mot husveggen, rygget tilbake og knuste gutten mot veggen til han falt om over bilpanseret.

Etter rundt tre timer fikk 27-åringen gå. Han hadde livet i behold, men de traumatiske opplevelsene hadde satt sine spor.

– Passet mitt lå hos iranske myndigheter. Jeg kunne ikke snakke med noen om det som hadde skjedd. Jeg var livredd de neste ukene, sov nesten ikke om natten, og lå fullt påkledd i sengen, forteller han til VG.

Troverdig

Avisen skriver at studenten forsøkte å ringe den norske ambassadens nødnummer, men fikk beskjed om at ambassaden var stengt til 2. januar.

Etter å ha fått passet tilbake, kom 27-åringen seg på nyåret ut av Iran og til Oslo. Han har fått hjelp til å bearbeide opplevelsen og ettervirkningene.

I Wikileaks-dokumentet har USAs ambassade i Oslo gjenfortalt opplysningene de har fått fra det norske utenriksdepartementet (UD).

Der kommer det frem at UD har beskrevet nordmannens vitnemål som «et bevis på institusjonalisert perversjon i Iran», og ifølge VG mener UD hans historie er svært troverdig.

Det samme mener Amnesty Norge, som også har vært i kontakt med mannen.

SISTE NYTT

Siste nytt