Hopp til innhold

Ble trent av Mumbai-terroristene

De to mennene som er arrestert i USA, mistenkt for terrorplaner i Danmark, skal hatt forbindelser til terroristene bak Mumbai-anrepet.

Terrorangrep i Mumbai
Foto: Gautam Singh / Scanpix/AP

Bakgrunnen for dagens arrestasjoner av David Coleman Headley, en amerikansk statsborger, og Thawwur Hussain Rana, opprinnelig fra Pakistan, men med kanadisk statsborgerskap, er Muhammed-karikaturene som ble trykket i den danske avisen.

«Prosjekt Danmark»

Ifølge den danske avisen Politiken har de to arresterte vært i kontakt med tre andre personer med tilknytning til ulike terrororganisasjoner:

  • En lokal sjef for terrororganisasjonen Harakatul Jihad Islami. Organisasjonen har base i Pakistan og har forbindelse til Al Qaida.
  • En person som settes i forbindelse med den nevnte sjefen over. Han skal også ha forbindelse til terrororganisasjonen Lashkar-e-Taiba, også denne med base i Pakistan. USA og India anklager denne organisasjonen for å stå bak terrorangrepet mot to luksushoteller i Mumbai i fjor, der flere enn 170 mennesker mistet livet.
  • En person som sies å ha «betydelig innflytelse og ansvar» i Lashkar-e-Taiba.

David Coleman Headley skal ha innrømmet å ha vært i treningsleir hos Lashkar-e-Taiba.

Han skal også ha vært i Pakistan for å møte flere av personene som er nevnt ovenfor og også hatt skriftlig kontakt med dem gjennom e-post.

I en av e-postene skal Headley ha spurt en av sine kontakter om «prosjekt Danmark» var satt på vent.

Amerikaneren skal i en senere e-post ha konkludert med at «prosjektet må fortsette».

– Hensynsløse terrorhandlinger

– Den ene av de arresterte har et omfattende nettverk blant framtredende militante ekstremister i Pakistan som ikke bare ønsker å slå til i Danmark, men som tidligere har vist at de kan utføre hensynsløse terrorhandlinger, sa sjefen for den danske etterretningstjenesten PET, Jakob Scharf, tidligere i dag.

Thawwur Hussain Rana benekter at han har vært involvert i terrorplanene, mens David Coleman Headley har, ifølge Politiken, kjent seg skyldig.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.