Ble stabssjefen lurt i en felle?

Det spekuleres nå i om den palestinske stabssjefen Rafik Husseini, som ble tatt med buksene nede, ble lurt inn i en felle av sin egen etterretning.

Video nsps_upload_2010_2_15_13_52_34_1845.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skandalesaken startet med at en kvinne henvendte seg til stabssjefen for å få hjelp, om mulig en jobb. Husseini hintet om at kvinnen kunne yte seksuelle tjenester som takk.

Kvinnen, som ikke likte dette, skal deretter ha tatt kontakt med Fahmi Shabaneh, korrupsjonsjeger ansatt i selvstyreadminstrasjonen på Vestbredden. I samråd med kvinnen satte han opp skjulte kameraer i stuen og soverommet hennes. På de to år gamle videoene som nå ligger på YouTube, ser vi resultatet:

Presidentens stabssjef går rett i fellen.

Først sitter han i stuen og snakker fritt om president Mahmoud Abbas.

- Han liker ikke folk, og folk liker ikke ham. Han er fjern og mangler karisma, sier Husseini om sjefen sin.

Tidligere president Yasir Arafat beskrives som en kjeltring.

Rafik Husseini
Foto: ABBAS MOMANI / Scanpix/AFP

Også Husseinis kvinnelige sekretær befinner seg sammen med Husseini og kvinnen på stuen da samtalen finnter sted.

Deretter ser man stabssjefen i soverommet der han kler av seg.

- Er det du eller jeg som skal slukke lyset? Hva er kutymen? roper han lystig til kvinnen. Hun er tydeligvis i siderommet.

- Kom, min kvinne, sier han i det han legger seg.

Han venter på henne i sengen, men de som kommer inn på soverommet er etterforsker Shabaneh og hans medhjelpere.

- Hvordan står det til? spør Shabaneh.

Husseini skjønner at han er utsatt for et komplott, og kler på seg.

Hadde forhold til kvinnen

Kilder forteller til NRK at Rafik Husseini hadde hatt et forhold til den omtalte kvinnen i flere år. Og at fellen var et ledd i et spill om makt og posisjoner innad i Fatah - som etter den bitre striden med Hamas nå kun har makt på Vestbredden.

Mahmoud Abbas

En av teoriene bak sexvideoen, er at noen ønsket å ramme president Abbas.

Foto: G. Breloer / Scanpix/AP

En fraksjon hadde som mål å skade president Mahmoud Abbas, og ved å ramme Husseini lykkes de med det.

Husseini selv har bare gitt en kommentar; at han ble utsatt for en sammensvergelse iverksatt av politiske fraksjoner støttet av israelske interesser.

I det famøse opptaket er det ikke bare president Mahmoud Abbas som får passet sitt påskrevet.

Den tidligere lederen for palestinernes egen etterretningsstjeneste, Tawfik Tiraw, beskrives av Husseini og sekretæren som kjeltring, tyv og søppel - i likhet med Abbas sine to sønner.

Tiraw var sjefen til Shabaneh da han var ansatt for å avsløre uheldige forhold i selvstyreadminstrasjonen, og det spekuleres nå om det var Tiraw som beordret fellen satt opp den gangen.

Mektig mann

Den britiskutdannede Husseini kommer fra en av Vest-Jerusalems mektigste palestinske familier og har vært en svært viktig mann for palestinsk politikk og selvstyre. Han sendes ofte frem i rampelyset for å fronte palestinerenes standpunkter.

Det er ingen kjent konflikt mellom ham og Tiraw-familien, hvis to fettere har ledet etterretningstjenesten til Fatha.

Men allianselinjene og konfliktene blant det palestinske lederskapet går på kryss og tvers. Det er mange aktører som driver hvert sitt spill, om makt, penger og innflytelse. Og hvem som er røver og politi er det ikke så lett å finne ut av.

Hvis Husseini ble utsatt for et komplott, og fordi han ikke har gjort noe galt i politikken, så vil han kunne beholde sin politiske posisjon til tross for skandale-videoen.

Om forholdet til president Mahmoud Abbas blir det samme som før, etter de drepende karakteristikkene av ham og sønnene, gjenstår å se.

Abbas ble, ifølge korrupsjonsjeger Shabaneh, varslet om og vist videoen for to år siden, uten at han fulgte opp saken da. Hva som blir dommen nå, blir klart om en tre ukers tid. Da foreligger rapporten fra kommisjonen som nå etterforsker saken.

I mens er Husseini suspendert fra stillingen.

Shabaneh fastholder at han gav videoen og beviser på korrupsjon til de israelske mediene Jerusalem Post og Kanal 10 fordi selvstyremyndighetene ikke gjorde noe med de kritikkverdige sakene.

Snuskete omdømme

Saken er uansett drepende for Fatah som allerede har et svært snuskete omdømme hos palestinerne.

Folk flest ser på Fatah-politikerne som en gjeng kjeltringer etter mange år med dårlig styringsevne og stadige korrupsjonssaker, og denne skandalen bidrar ikke til å styrke bildet.

Nakenhet og sex er også tung kost å fordøye for de mest konservative muslimske palestinerne.

Saken har ikke vært omtalt i de offisielle palestinske mediene, kun på mindre nettsteder. Også Fatha-rivalen Hamas sin TV-kanal, Al Aqsa, har vært tilbakeholdne med å presentere de kompromitterende bildene, til sjelden ros fra Fatha-ledelsen. Men en liten notis og et stillbilde kostet likevel Al Aqsa på seg på sitt nettsted.

Men nyheten har vært et hett samtalemne på Vestbredden. For israelske og internasjonale medier har ikke holdt noe tilbake.

- Dette er mer enn hva folk kan bære, sier leder for den palestinske forskningsorganisasjonen Passia, doktor Mahdi Abdul Hadi.

- Dette ryster presidentens troverdighet, og han må med en gang opprette en uavhengig undersøkelseskomisjon for å komme til bunns i saken, og for å redde troverdigheten.

SISTE NYTT

Siste nytt