NRK Meny
Normal

Mor og datter ble sperret inne - døde etter ebolafrykt

12-åringen tryglet naboene om å få vann og noe å spise. Hun ble innestengt sammen med den syke moren sin fordi innbyggerne i en landsby i Liberia fryktet ebolasmitte.

Veisperring Ebola, Liberia

Myndighetene i Liberia har satt opp veisperringer for å hindre folk å reise inn i områdene der det er mest ebolasmitte. Her vokter en soldat en sperring i Bomiregionen.

Foto: STRINGER / Reuters

Det farlige ebolaviruset skaper frykt og panikk i landene der sykdommen sprer seg.

I slutten av juli ble faren til 12 år gamle Fatu Sheriff smittet. Helsemyndighetene i Liberia ble varslet, men det tok sin tid før de kom til landsbyen Ballajah, øst i landet mot grensen til Sierra Leone. De kom fram først fem dager etter at faren var død, melder AFP.

Fikk beskjed om å holde seg unna

Da testet både datteren og moren positivt for viruset, mens den 15 år gamle sønnen Barnie ikke var blitt smittet.

– De tok med seg den døde og sa at vi skulle holde oss unna moren og datteren. De stengte døra og vinduene til huset deres, forteller en representant for lokale myndigheter, Momoh Wile, til nyhetsbyrået.

Wile sier de 500 innbyggerne i landsbyen kunne høre 12 år gamle Fatu og moren gråte og trygle om vann og mat. Etter noen dager døde moren, mens jenta fremdeles ble holdt sperret inne. Hun døde først ti dager senere.

– Alle i landsbyen har flyktet inn i skogen, sier Wile.

Den 15 år gamle broren har søkt tilflukt i et forlatt hus i landsbyen.

– Her sover jeg og her sitter jeg hele dagen. Det er ingen som vil nærme seg meg, forteller han gråtende til AFPs reporter.

Flere vil bruke ny medisin

I nabolandet Nigeria ber myndigheten nå om å få ta i bruk en ny og eksperimentell medisin. Verdens helseorganisasjon (WHO) sa tirsdag at ebolautbruddet er så alvorlig at slike uprøvde ebolamedisiner kan tas i bruk.

Miguel Pajares

Den spanske presten Miguel Pajares døde tirsdag etter å ha blitt smittet av ebola i Liberia.

Foto: Ap

De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas) melder at en av deres ansatte døde av ebolaviruset i Nigeria. Jatto Asihu Ebdulqudir reiste sammen med Patrick Sawyer, en liberisk- og amerikansk statsborger som døde av ebola, til et Ecowas-møte i Nigeria i juli.

Liberia har også bedt om å bruke ZMapp, og skal allerede ha behandlet to leger med medisinen. ZMapp ble også brukt på to amerikanske helsemedarbeidere og en spansk prest som ble smittet av ebola.

De to amerikanerne ble bedre etter å ha fått medisinen. Den spanske presten døde tirsdag.

Canada donerer

Banner ebola, Monrovia

I Liberias hovedstad Monrovia er det hengt opp bannere med advarsel mot ebolaviruset.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Canada vil gi mellom 800 og 1.000 doser eksperimentell vaksine mot den dødelige virussykdommen ebola i Vest-Afrika. Men det vil ta lang tid å produsere vaksinen, som ikke er testet på mennesker.

Vaksinen er utviklet av et statlig laboratorium i Canada, men det er uklart hvor mange doser som allerede er produsert.

Ifølge en talsmann for helsemyndighetene i landet vil det ta mellom fire og seks måneder å produsere flere doser av vaksinen, som ennå ikke er skikkelig utprøvd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt